Citrónová polévka s treskou
Původní inspiraci jsem opsal a vyzkoušel podle receptu na (snad) vše o vaření. Ten výsledek byl na můj vkus strašný! Citrónová polévka byla opravdu citrónová. Kyselá jako ďas a tím pádem v podstatě nechutná. Takže níže už úprava dle mé chuti a přesvědčení. Ve výsledku přestože zajímavá chuť, je to polévka natolik neobvyklá, že si nejsem jist častější přípravou. Jednoznačně doporučuji alespoň vyzkoušet. Já samozřejmě našel dobrovolnici a spokojenost byla.
Ingredience
– 100g treska
– 1l kuřecí vývar
– 1PL olej
– 1PL med
– 2PL rybí omáčka
– 2ks jarní cibulka
– 2ks stroužek česneku
– 1ks zázvor
– 1ks řapík
– 1ks citronová tráva
– 1/2ks citrón
– 100ml rýžové víno (švestkové)
– 100ml kokosové mléko
– sůl a pepř
– koriandr a řapík, listy
Postup přípravy
>> Začínáme rybou. Nakrájíme si z filetu tresky příčné hranolky, posypeme špetkou sušeného česneku a zastříkneme rybí omáčkou. To je ta první lžíce. Vše pak necháme promíchané odležet v pokojové teplotě.
Výběr ryby je osobní volba. V původním receptu a celkem logicky jsou krevety. Ty já ale nerad, takže raději treska kterou mám tak jako tak nejraději. Ovšem dík tomu naložení v rybí omáčce bych klidně přijal i našeho kapra.
>> Cibulku, česnek, čerstvý zázvor (množství asi jako česneku), řapík a citrónovou trávu pokrájíme nahrubo a zpěníme na kvalitním oleji a nevadí ani oříšek másla. Citrónovou trávu nejdříve sloupneme z jedné vrstvy povrchu a plochou nože tlakem zplácneme.
Olej ideálně například arašídový nebo něco podobného. Ale oliváč je samozřejmě v pořádku a příliš se tím nezatěžujte.
>> Vše chvíli na mírném plameni zahříváme v tuku a připravíme si citrón. Spaříme, slijeme, pokrájíme i s kůrou, nasypeme na základ který jsme chvíli předtím doplnili medem a lehce zkaramelizovali. Můžeme přidat kousek papričky. Vlijeme rýžové, nebo švestkové víno. To jsou ty malé lahvičky které tak rádi přidávají jako dárek v bistrech u číňanů. Prohřejeme a zalijeme vroucím kuřecím vývarem. Ten opravdu doporučuji. Voda není ani zdaleka to vono.
Tohle mne překvapilo a opravdu funguje. Tedy citrón ideálně v kvalitě bio, ale lze i s běžným. Prostě jej zalijeme v kastrůlku, nebo misce vroucí vodou a necháme asi 3 minuty spařit. Ztratí tu trpkost a hořkost z chemického ošetření.
>> Ochutíme rybí omáčkou, necháme pomalu bublat 20 minut a pak zcedíme. Opět přivedeme k varu a zjemníme kokosovým mlékem. Tady mne napadla i smetana, ale opravdu nedoporučuji. Dík kyselosti polévky se rychle srazí a ani rozmixované to není ono.
vše v jednom…
servis – kousky ryby obalené v rýžové mouce nebo škrobu a zprudka opečené, řapík je skvělý a ještě lepší by byl koriandr na který jsem zapoměl…
Inspirace
polévka s mangem, zázvorem a limetkou
MDMP





