Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Cizrnová pasta – Hummus

cizrnová pasta01Cizrnová pasta je po celém světě známa a stále oblíbenější pod názvem Hummus. Já si tento svůj výtvor takto nazvat nedovolím. Základní součástí snad každého hummusu je totiž sezamová pasta Tahina. A tu já nemám k dispozici. Z prostého důvodu. Pixla stojí asi 100,- Kč a já si nebyl jist výsledkem. Takže bych nerad zbytek vyhazoval. No, dnes už to vidím jinak.

Jak jsem ale zjistil, dík velmi výrazné a příjemné chuti cizrny samotné, je konečný výsledek jen o fantazii kuchaře. Musím s nadšením poznamenat že napoprvé a s fantazií puštěnou opravdu naplno jsem vytvořil něco parádního a nemohl se nasytit. I bez Tahina pasty.

 

Použité suroviny

– 130g cizrna
– 1ks řapík
– 1ks paprička
– 1ks česnek
– 1čl tom yum
– 1čl dýňová hořčice
– 1čl med
– 1čl balsamico
– 2PL olivový olej
– sůl a pepř

 

Alternativy

– sezamová pasta
– citronová šťáva
– rybí omáčka
– arašídový olej
– kari pasta
– koriandr

 

Postup

>> Máčenou cizrnu uvaříme v osolené vodě doměkka. Máčet doporučuji 12 hodin. Pak je uvařená opravdu rychle. Klidně za 20 minut. Já tentokráte nechal jen 4 hodiny a pak samozřejmě vařil něco přes hodinu. Protože chceme chuť původní a čistou, vaříme rovnou ve vodě, ve keteré byla namočená. A tu postupně redukujeme na minimum. Je zbytečné ji vylévat.

>> Vlažnou cizrnu poté semeleme na nejjemnějším mlýnku i se zbylou asi deckou odložené vody – vývaru. Jak ale pochopíte za chvíli, není mlýnek nutný. Když jsem totiž vše vyšlehal, struktura byla dostu hrubá a mně nevyhovovala. Takže znovu.

>> Do nádobky k tyčovému mixéru vsypeme cizrnu i s tou deckou vývaru a přidáme ostatní suroviny. Řapík, papričku a česnek raději posekané nadrobno. Vše pak tyčákem rozmixujeme dohladka. No a to je celé. Už tak to chutná dost dobře. Ovšem lepší je nechat pastu vychladit a mně pak chutná nejvíce v pokojové teplotě. Ideálně jen tak nabíraná kousky čerstvé zeleniny, nebo pita chlebem.

 

Cizrnová pasta, nebo chcete li Hummus je doslova překvapující záležitost. Zatímco k české atom kaši, tedy hrachové kaši mají lidé spoustu výhrad (patřím mezi ně i já), toto si skoro každý doslova zamiluje. Skvělá pikantní chuť, v podstatě pomazánka. Já si Hummus zamiloval při náhodném ochutnání a nemálo druhů už vyzkoušel. Cizrnová pasta a cizrna obecně je každopádně potravinou budoucnosti. Řekl bych že jednoznačně vzdálenější než kdysi američany proklamovaná kukuřice. A navíc myslím, že chutnější budoucnosti.

 

cizrnová pasta02

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Cizrnová pasta – Hummus
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One Response to “Cizrnová pasta – Hummus”

Komentáře