Cizrnová pasta – Hummus
Cizrnová pasta je po celém světě známa a stále oblíbenější pod názvem Hummus. Já si tento svůj výtvor takto nazvat nedovolím. Základní součástí snad každého hummusu je totiž sezamová pasta Tahina. A tu já nemám k dispozici. Z prostého důvodu. Pixla stojí asi 100,- Kč a já si nebyl jist výsledkem. Takže bych nerad zbytek vyhazoval. No, dnes už to vidím jinak.
Jak jsem ale zjistil, dík velmi výrazné a příjemné chuti cizrny samotné, je konečný výsledek jen o fantazii kuchaře. Musím s nadšením poznamenat že napoprvé a s fantazií puštěnou opravdu naplno jsem vytvořil něco parádního a nemohl se nasytit. I bez Tahina pasty.
Použité suroviny
– 130g cizrna
– 1ks řapík
– 1ks paprička
– 1ks česnek
– 1čl tom yum
– 1čl dýňová hořčice
– 1čl med
– 1čl balsamico
– 2PL olivový olej
– sůl a pepř
Alternativy
– sezamová pasta
– citronová šťáva
– rybí omáčka
– arašídový olej
– kari pasta
– koriandr
Postup
>> Máčenou cizrnu uvaříme v osolené vodě doměkka. Máčet doporučuji 12 hodin. Pak je uvařená opravdu rychle. Klidně za 20 minut. Já tentokráte nechal jen 4 hodiny a pak samozřejmě vařil něco přes hodinu. Protože chceme chuť původní a čistou, vaříme rovnou ve vodě, ve keteré byla namočená. A tu postupně redukujeme na minimum. Je zbytečné ji vylévat.
>> Vlažnou cizrnu poté semeleme na nejjemnějším mlýnku i se zbylou asi deckou odložené vody – vývaru. Jak ale pochopíte za chvíli, není mlýnek nutný. Když jsem totiž vše vyšlehal, struktura byla dostu hrubá a mně nevyhovovala. Takže znovu.
>> Do nádobky k tyčovému mixéru vsypeme cizrnu i s tou deckou vývaru a přidáme ostatní suroviny. Řapík, papričku a česnek raději posekané nadrobno. Vše pak tyčákem rozmixujeme dohladka. No a to je celé. Už tak to chutná dost dobře. Ovšem lepší je nechat pastu vychladit a mně pak chutná nejvíce v pokojové teplotě. Ideálně jen tak nabíraná kousky čerstvé zeleniny, nebo pita chlebem.
Cizrnová pasta, nebo chcete li Hummus je doslova překvapující záležitost. Zatímco k české atom kaši, tedy hrachové kaši mají lidé spoustu výhrad (patřím mezi ně i já), toto si skoro každý doslova zamiluje. Skvělá pikantní chuť, v podstatě pomazánka. Já si Hummus zamiloval při náhodném ochutnání a nemálo druhů už vyzkoušel. Cizrnová pasta a cizrna obecně je každopádně potravinou budoucnosti. Řekl bych že jednoznačně vzdálenější než kdysi američany proklamovaná kukuřice. A navíc myslím, že chutnější budoucnosti.
MDMP






Zdravím z Karviné.
Na internetu je mnoho receptů na tahini ze sezamových semínek. Tady je jeden jednoduchý: http://www.daringgourmet.com/2014/05/21/how-to-make-homemade-tahini-paste/
N.