Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Čína pro vegetariány? Klidně a s přehledem!

čína pro vegetariányČína, pro vegetariány, tedy pokrm připravený v čínském stylu z originálních ingrediencí je velmi oblíbený styl vaření i stravování. Bohužel ale také velice podceňovaný co se dodržení základních pravidel týče, jež v první řadě tvoří rychlost a poctivé suroviny.

Mohlo by to vypadat, že nemám co na práci a tak jsem připravil asijské jídlo. Bohužel opak je pravdou. Nevím co dříve, mám připravených 10-15 nových článků a doma nového mazlíka – Apple MacBook Air, což je záhul sám o sobě, protože jsem to nikdy ani neviděl. Takže fofr. No a do toho to náhlé vnuknutí…

Pravidla čínského vaření

1/ Příprava – jde to vážně fofrem, takže nejlepší je mít vše připraveno tak, jak uvidíte na obrázcích. Konečné vaření je v řádu jen několika minut.

2/ Suroviny a ingredience – zatímco maso je stále jen maso, stejně jako běžnější druhy zeleniny, nemůžete od sojovky značky vitana očekávat slušný výsledek. Na druhou stranu jisté možnosti záměny tady jsou. Nemáte li k dispozici rýžové víno, použijte český vermut metropol bianco. Namísto rýžového octa ničemu neublížíte jemným vinným.

3/ Škrob není nutný – ale hodí se. Já jej tentokráte použil. Jen pozor na dvě základní poučky. Nesmíte jej použít mnoho. A jídlo s ním ohřívané v mikrovlnce jakoby jej ani nepotkalo. Jeho schopnou zahušťovat se vytrácí.

 

příprava = rychlý a pohodový postup…

čína pro vegetariány - příprava

 

Suroviny pro tentokrát na 3 porce – krájené

– 4PL sojové nudličky
– 4PL cibule
– 4PL hlávkové zelí
– 4PL žampiony
– 3PL zeleninový vývar
– 1PL rybí omáčka
– 1PL sojová omáčka
– 1PL vermut metropol
– 1PL olivový olej
– 1čl chilli pasta
– 1čl škrob
– 1ks stroužek česneku

– 1čl sušená zelenina
– špetka glutasolu

 

Příprava a postup

>> Sojové nudličky zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby byly těsně pod hladinou. Plavou, takže odhad a pokust přitačením lžící ke dnu. Ty uvedené 3PL jsou pak zůstatek na další vaření.

 

Nemáme li vývar, pomůžeme si sušenou zeleninou uvedenou dole v surovinách. Prostě ji i se špetkou wei su, tedy glutasolu namočíme do půl decky studené vody a za 5 minut zalijeme vodou horkou.

 

>> Připravíme si veškeré krájené suroviny a zálivku. Ta je ze zcezeného vývaru z odložených sojových nudliček, rybí a sojové omáčky, vína a chilli papričky. Škrob zatím ignorujte. Zelí můžeme předem lehce nasolit. Krásně zkřehne, ale pozor pak na další sůl.

 

Paprička, nebo pasta v oleji jak ji já kupuji v čínském bistru? To máte jedno. Vždy je ale lepší mít ve výsledném pokrmu nějaké kousky. Takže spíše takto, než chilli omáčku.

 

>> Sojové nudličky vycedíme z vývaru a necháme okapat. Do woku rozpáleného nasucho nalijeme olej. Olivový je fajn, arašídový například byl by originálnější. Nudličky rychle zarestujeme a přidáme cibuli, promícháme a přidáme zelí, promícháme a přidáme žampiony. Promícháme a celé to na minutu zakryjeme na mírném plameni poklicí.

 

Během té minutky si do zálivky vmícháme lžičku škrobu. Dobře promícháme a ještě jednou těsně před použitím.

 

>> Odkryjeme a vmícháme posekaný česnek. Tady je volba na vás. Kousky velké dle chuti a potřeby individuálně. Zalijeme dobře promíchanou zálivkou, celé promícháme naposled na plameni už opět silnějším a odstavíme. Zakryjeme na další minutu poklicí.

 

hotovo, rýži vám znovu popisovat nebudu, páč je krásně vyvedená tady, jen jsem tentokrát vynechal máslo…

čína pro vegetariány - postup_postcard

 

čína pro vegetariány - postup04

 

Čína pro vegetariány? Klidně a s přehledem!

Proč to celé? Proč vegetariánské a v tomto případě i veganské jídlo? Je to snadné. V práci denně vnímám několik kolegů, kteří se takto prostě stravují. Také poslouchám časté a bohužel velmi oprávněné stížnosti na jednu jídelnu neschopnou pro ně cokoliv slušně připravit. Vy ji ode mne už dávno znáte. No a nakonec náhoda. Včera jsem v obchodě náhodně kouknul do regálu se sojovými lahůdkami. To rádobymaso jsem neměl v ruce a ústech dobrých deset let ze zcela zištných důvodů. Jenže při pohledu na něj jsem si uvědomil jeden podstatný fakt. Totiž že v čínském, potažmo asijském stylu přípravy se nechá krásně schovat do jídla a stává se nemálo jedlým.

 

Nebojte, na vegetariánství a podobné nesmysly mne nikdo neukecá. Ono totiž popravdě a ze zdravotních důvodů je právě pro mne lepší jíst libové maso, než jakékoliv obiloviny. Dík cukrovce prosím.

 

Každopádně toto budiž věnováno Lucii, mé šéfce jejíž neutuchající nadšení pro vše je mně často záhadou, inspirací a neustále mne šokuje…

A krisťákovi, jež je inspirativní vždy když se mu chce. Což je často, poznáte li jej…

 

MDMP

Shrnutí
recipe image
Název
Čína pro vegetariány? Klidně a s přehledem!
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Sdílejte...

4 komentáře to “Čína pro vegetariány? Klidně a s přehledem!”

  • Hannah12 says:

    Hola náčelníku,
    koukám, že v poslední době ti to tu nějak nikdo nekomentuje. 🙁
    Tož to musím napravit. 🙂
    Sojové maso jsem neměla v papule dobrých 15 roků. V té době bylo nutno tuto lahůdku namočit do silného vývaru na hodně dlouho, aby se to dalo pozřít. A ve finále hodně ochutit.
    Možná dnes je tomu jinak, nevím. Ale každopádně mohu vyzkoušet, bo ta tvoje „čína“ vypadá dost jedle i s tím masem nemasem. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Já mám Hani pocit, že je to furt stejná divná hmota. Namáčet do něčeho se to musí stále, ale stejně jako tehdy to chuť moc nemá. Jenže v tom čínském provedení najednou ano. Když použiješ tu spoustu neskutečně výrazných ingrediencí, nemůže to být jinak. Já se dopracoval jediným pokusem k parádnímu výsledku. Nečekanou změnou okolností ochutnaly dvě mé kolegyně a spokojenost opravdu velká.

  • Kristina says:

    Rybí omáčka je snad vegetariánská??!

    • Moje Dobroty says:

      Toť otázka. Většina vegetariánů co znám, neodmítá rybí produkty, někteří ani ryby. Vegani samozřejmě jsou něco jiného. Takže jen otázka interpretace. Rozumově vzato, tekutina vyrobená ze shnilých ryb není potravina pro člověka vůbec…

Komentáře