Čínská polévka s pečeným kuřetem
Tuhle pikantní polévku nabízí kdejaké bistro, ale za ty peníze většinou nic moc. A navíc často z různých zbytků. Až v restauraci kousek od svého bydliště jsem jí přišel na chuť a neodolal domácí zkoušce. A podařilo se. Opravdu brnkačka. Navíc se o ní dá říct, že se krásně řadí mezi takzvané polévky záchranáře. Ta umí žaludek i trávení pořádně nastartovat.
Polévka
– 1l vývar kuřecí
– 1čl chilli /paprička, pasta, omáčka/
– 2PL sojová omáčka tmavá
– 2PL ocet rýžový
– 1PL limetková šťáva
– 1PL škrob
– Sůl a pepř
Nakrájená zelenina
– 2PL kapie
– 2PL cibule
– 2PL cuketa
– 2PL mrkev
– 1PL petrželky
– 1ks stroužek česneku
– 1PL olej olivový
Kuře
– 1ks kuřecí stehno klasicky pečené
>> Litr vývaru přivedeme k varu, ochutíme výpakem z kuřete, chilli, rýžovým octem, limetkovou šťávou, sojovou omáčkou, solí a pepřem a zahustíme máčeným škrobem. Žádné vaření. Je to otázka dvou minut.
>> Na oleji orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev, čtvrtkolečka cibule, nudličky kapie a cukety – asi dvě minuty. Přidáme jemně posekaný česnek a hrst nasekané petrželky nakonec, aby se jen prohřály.
>> Do misek naskládáme restovanou zeleninu a obrané maso z upečeného kuřete. Zalejeme vroucí polévkou. Podáváme velmi horké.
Toto množství polévky, masa a zeleniny vystačí v pohodě na 3 porce. Jen doporučuji sníst vše ihned, nebo rozdělit ochucený vývar na třetiny a zahustit si jen jednu. On totiž ten škrob velmi rychle zase řídne a každopádně nesnese zchlazení a znovuohřátí.
Určitě zkoušejte obměny. Masa i zeleniny. Například čerstvá na nudličky sekaná chilli paprička udělá své. Stejně tak drcené buráky, nebo kousek utřeného zázvoru. Čerstvého samozřejmě.
Obměna – vývar jsem měl husí, vynukající a zelenina:
pórek, řapíkatý celer, česnek, rajče – pokrájené na menší kousky a orestované na oleji, do misky pak navíc koriandr a kopr.