Čočka na kyselo s klobáskou a vajíčkem
Konečně ji tady máte. Slíbil jsem už v lednu a teprve dnes dostal chuť ji uvařit a také sníst. Hlavním "viníkem" je ale paní z obchůdku s ruskými potravinami Slovanský trh v pražských Záběhlicích, která si o ni řekla. Jak už jsem zmínil, při nedávném nákupu se zmínila, že čeká od ledna až napíšu recept, protože si to její děti oblíbily a ona neumí připravit. Tak to tady máte všichni a do původního článku doplním jen odkaz.
Aby se vám dobře vařilo, stejně jako mně, přidávám BreakBeatovou lahůdku kterou jsem u toho poslouchal…
No a komu to nevyhovuje, ať si pustí třeba Káju, nebo talíř na podlahu 😛
Jak na to a to dopodrobna…
– 500ml čočka
– 500ml vývar
– 60g cibule
– 1PL sádlo
– 1PL mouka
– 1PL cukr
– 2PL ocet
– 1čl sůl
– 1ks stroužek česneku
– mletý pepř
…protože jsem si uvědomil že příprava luštěnin ač dle mého názoru snadná, není až tak úplně známa jak často pozoruju…
1/ Namáčení
– Nejednou jsem zmínil, že si na to právě u čočky příliš nepotrpím. Význam ale má. Například pro rychleší přípravu. Takže 3 hodiny předem zaliju propláchnutou luštěninu studenou vodou. Asi tak 3 centimetry nad povrch. Nakonec nebude co slít a to je lepší než přijít o část látek vyluhovaných do tekutiny jejím odlitím.
2/ Příprava
– V hrnci zaleju 500. mililitry vývaru. Ideálně uzeného. Nebo vodou a přidám koncentrát který mi zůstal jako vždy z pečení žebírek. Přidám bobkový list a po přivedení k varu a odebrání pěny vařím na středním plameni pod poklicí 10 minut.
– Připravím si cibulovou jíšku. Na lžíci sádla do zlatava prestuji jemně pokrájenou cibulku a zasypu lžicí hladké mouky. Popravdě to ani nemíchám. prostě na mírném plamínku prohřívám a občas pořádně zatřesu kastrůlkem.
– Ochutím čočku. Dle potřeby a slanosti použitého vývaru solí a lžicí cukru. V tuto chvíli zjistíte že dík vývaru i čočce samotné je to vlastně už moc chutné jídlo použitelné po slití tekutiny jako parádní příloha. Já ale zahustím lehce prochladlou jíškou a ne úplně zakryté poklicí vařím na slabším palmínku dalších 10 minut.
– Dokončení. Přidám dosti pepře, utřený česnek a bez poklice nechám klidně probublávat 5 minut. Podle kvality čočky se takto dopracuji k tomu, že výsledkem je akurátní hustota. Vmíchám ocet a odstavím z plotny. Množství je věcí osobní volby. Já to mám radši jen mírně nakyslé.
No a to je celé.
koukejte na ni, krasavici za pár kaček – s domácí klobáskou, stejně tak vajíčkem na másle a okurkou
klobásku jsem dnes opékal jako vánoční vinnou – na sádle a obalenou v hladké mouce
Tak tedy dobrou chuť vám všem a tady prosím něco málo inspirace.
kuchařská pohotovost – ten pořad mi chybí a je veliká škoda že skončil
čočkový prejt – zajímavý nápad
MDMP
Uvarene, sice bez vyvaru a koncentratu z rebierok, ale aj tak velka spokojnost. Opat diky Pablo!
Jaj tak to si ma potěšil Majo… Ďakujem…