Čočková polévka s mrkví a salámem
Luštěniny obecně nepatří u mne k příliš oblíbeným potravinám. Nejméně hrách, nejvíce fazole. Čočka je někde uprostřed. Ovšem polévku z ní, když to není příliš často si opravdu vychutnám. Patří u mne k těm pokrmům, jež nikdy nedokážu připravit dvakrát stejně. Jiný vývar, zapomenutý česnek jako tentokrát, jiná uzenina, se slaninou, nebo jen na oleji, s octem i cukr, nebo bez něj. Stokrát jinak není problém.
Na dva litry polévky potřebujeme
125-250g čočka /to podle chuti/
250g salám, uzené či párek
50g slanina, nebo sádlo
1l vývar z uzeného
3PL jíška
2PL ocet
1ks cibule /150g/
2ks stroužek česneku
1ks mrkev /150g/
sůl, pepř, list
>> Čočku v množství dle chuti (mně na 2 litry polévky stačí 1/4 balíčku=125g) dobře propláchneme ve studené vodě a v jednom litru necháme hodinku bobtnat. Vložíme list, posekaný česnek, přilejeme vývar a pomalu vaříme doměka. Sůl stačí přidat, jakmile přivedeme polévku k varu.
Vývar je nejlepší z uzeného masa, pak například z vepřového žebra, kuřecí. Hovězího, nebo kachního už je škoda. To solení je individuální. Po přivedení k varu už můžeme ochutnat zda je vůbec zapotřebí, což u studeného základu nemá význam.
>> Na slanině, nebo sádle si do zlatava orestujeme cibuli na kostičky s uzeninou a odložíme stranou.
Výběr masové vložky je dost podstatný. Špekáček je fajn, ale tak nějak sám za sebe v té polévce. Uzené maso z žebírka, nebo kolínka se s ní krásně propojí. Výběr dobré klobásky, nebo salámu typu Chorizo je už vyšší třída.
>> Když je čočka skoro hotová, což je opět individuální – někdo rád al dente, jiný zase měkou – přidáme hrubě nastrouhanou mrkev, jíšku, a pomalu provaříme.
>> Ke konci vložíme restovaný základ, podle potřeby ochutíme solí a pepřem, octem a dle chuti i lžicí cukru (já raději sladkokyselou). Ještě několik minut provaříme. Po odstavení z plotny dochutíme druhým stroužkem tentokrát utřeného česneku.