Čočková polévka se smaženou cibulkou
…je pocit, kdy se něco důležitého nepovede a v nejbližší době není šance to napravit. Ať už pro to, že to prostě není možné anebo v tom brání něco s čím si nelze poradit. Je zklamáním či pocitem zmaru.
A tak se dnes cítím po velmi nezdařeném pokusu o přípravu kachních stehen metodou sous vide a následné přípravě oběda. No považte. Popřemýšlel jsem, připravil se a upravil. Podle vlastního rozumu a bez rad či vyhledávání na internetu. Výsledek? Maso jako beton a prozření. Kachní stehna sous vide nelze připravit za 3 hodin a při teplotě 60°C!!! Správně je to 10 hodin a při minimálně 72.°C. Takže příště.
Čočková polévka narychlo a snadno
1/ Namáčet? >> Ano! Už několikrát jsem to tady probral a propral. Ano, máčet luštěninu se vyplatí. Nejméně jednu hodinu, lépe však tři. Je asi jasné, že s přípravou narychlo to příliš nekoresponduje. Ale jak říkám, je dobré namáčet. Takže více je lépe než vůbec. Vnoci na ráno, či ráno na odpoledne pro přípravu po příchodu z práce.
2/ Příprava? >> Ano! Dlouho a průběžně předem. Myslím tím právě tu cibulku, pokud si ji nekoupíte. Jíšku, pokud nechcete použít zákletku z vody a mouky což už léta nedoporučuji (samozřejmě lze i bez ní Peťko). Tuk fajnový a voňavý namísto oleje. Vývar, nebo fond. To je vždy o potřebě. O tom jak kvalitní bude výsledek.
3/ Vaření. >> Máte li připraveno předem a takříkajíc vypočítavě, je to už jen otázka půlhodinky. Takže do čočky i s vodou ve které se máčela přidáme vše dle možností. Smaženou cibulku, tuk (sebraný ze studeného vývaru v lednici), vývar z lednice (nebo fond – výpek z pečených uzených žeber), koření (list, sůl, mletý pepř). Vše přivedeme k varu.
4/ Průběh. >> Když je čočka skoro měkká, přidáme jíšku naškrábanou z krabičky uložené v lednici, rozmícháme a zasypeme nahrubo strouhanou mrkví. Tu já do čočkové miluju. Pomalu provaříme 10 minut a dochutíme.
5/ Dokončení. >> Před odstavením z plamene já! Rád přidám utřený stroužek česneku, jemně posekanou petrželku a špetku majoránky. Necháme bublat minutku a odstavíme. Dále už podle chuti. Na sladkokyselo? Už v průběhu přípravy lžička až lžíce cukru či medu. Nakonec ocet. Podle chuti. Klasický, jablečný, bylinkový (Kand). U mne nejméně lžíce na litr polévky.
6/ Uzenina? >> Je to o chuti a potřebě. Já stále častěji vynechám. Ale když už chci, tak podle chuti momentální. Škvařenou slaninu i s tukem. Nebo obrané uzené z pečeně či vařené. Klidně jako tentokrát točeňák. Ten si vybírám u dvou prodejců. Mají jej totiž připravený skoro stejně jako špekáčky a do polévek skvělý, stejně jako na klacku nad ohněm.
7/ Obměny? >> Jasně že jo. Párek jaký vám vyhovuje. Nebo máčené sojové maso. Hrstka cizrny, nebo více kořenové zeleniny. Trocha zbylé rýže od oběda. Špetka, tedy spíše půl lžičky mleté papriky, či paprikové pasty. Citrónová šťáva namísto octa. Brambory! Pórek, květák, řapík. Čočková polévka je neuvěřitelně poddajné jídlo…
Čočková polévka a čočka obecně je neskutečně variabilní. Já povětšinou zůstávám u českých kombibací. Ale stejně tak často podléhám nabídce obměn, které náhodně vysleduji a sním v nějaké té restauraci. Páč čočka je převlíkač kabátů. Promiskuitní potvůrka. Snoubí se doslova s každou ingrediencí. Na druhou stranu, čočka nakyselo, ach jo. Nejlepčejší z nejlepších…
Spousta řečiček výše? Snadno a rychle? Nemusíte dodržet co je psáno. Klidně vynechejte máčení. Já to dělal dlouho a nezbláznil se. Brou chuť lidičkové. MDMP






Máme čočkovou polévku moc rádi a už dlouho jsem ji nedělala, takže fajn, že jsi mi ji připomenul. Dělám ji skoro stejně jako ty. Namáčím, většinou na dvanáct hodin. Ale slévám a vařím v čisté vodě. Mrkev do čočkové polévky jsem začala přidávat až na manželovo přání, protože oni ji tak vařili. Poprvé jsem se té kombinaci divila, ale také hned poprvé si ji zamilovala. U nás doma se čočková vařila jen s párkem. Žádnou uzeninu už dnes nepřidávám. A tuhle polévku zahušťuju i já – jíškou 😉
Hezké. K tomuto mohu poznamenat už jen maličkost. Tou uzeninou myslím například právě ten párek. Já ale každopádně rád i maso obrané z uzených žeber.