Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Čočková polévka

čočka Co kuchař či hospodyňka, to styl přípravy. Vůbec nemám odvahu s někým probírat, která je ta pravá. „Protože přeci ta, co ji naše rodina připravuje už léta, deseti letí…“ No komu tohle vyvracet.

Já znám dvě základní

– Jednoduše dochucená solí a pepřem, plus přísady dle chuti

– Méně dochucená přísadami, ale s octem nakyselo

A pak samozřejmě různé kombinace. Sám vařím podle momentální chuti, málokdy dvakrát stejně, vždy ale jak bohatě vychucenou, tak doplněnou troškou cukru a octem. Například takto:

 

3 litry polévky

– 250g čočky

– 2l vývaru z uzeného

– 1ks střední cibule

– 1ks stroužek česneku

– 4PL hladké mouky

– 1PL cukru

– 2PL octa

– Uzenina – podle chuti a možností /uzený bůček, uzené koleno, špekáček, točený…/

– Sůl, pepř, bobkový list, majoránka

 

Čočku propláchnu studenou vodou a – žádné namáčení – nevidím důvod. Přidám list a přivedu k varu ve dvou litrech uzeného vývaru, nebo prostě jen vody. Osolím a do půl hodiny je hotová. Já ji trochu rozvařím, protože „al dente“ v tomto případě nemusím, a proto nejím ani čočkový, nebo dokonce sojový salát.

Uvařenou čočku doplním na asi 2,75 litru vodou, přidám necelou lžíci cukru, pepř a sůl, nebo i trochu vegety či kostku. To podle toho, vývar z uzeného ji nepotřebuje. Zahustím moukou rozmíchanou ve vodě a cibuli na kostičky na sádle usmaženou přidám nakonec, nebo jíškou na zlatavé cibulece usmaženou. Přidám špetku majoránky a provařím.

Těsně před odstavením z plamene ochutím utřeným česnekem a dodám pokrájené uzené či špekáček a podobně, které mohou být předem opečené. Dochutím dvěma lžícemi octa.

Tak ji vyřím já. Nevadí mi přidat například kus nahrubo nastrouhané mrkve. Vypadá pak barevněji, ale od svých devatenácti jsem nepochopil, význam přípravy z komunistických vojenských receptur, kdy se čočka dávala vařit do cibulovo paprikového základu jako na guláš. Ta chuť čočky se v tom prostě ztratila.

No ono na tehdejších útvarech se nejen vařily skutečnš podivné věci. Do smrti nezapomenu na „špagety po pražsku“ – špagety uvařené ve slané vodě se zalily bešamelem a celé se to zapeklo. Neskutečný humus. Vzpomínám, jak ve dnech kdy toto bylo k večeři, přišlo z 1250 vojáků v kasárnách na jídlo maximálně 60 zoufalců. Co si od toho slibovali netuším.

čočková_uzené

čočková_var

čočková01

 

[fb_like]

Sdílejte...

Komentáře