Čočková polévka s nudličkami celeru
Jak vidíte, za poslední rok se můj přístup k čočce změnil opravdu zásadně. Zatímco loni jsem po novém roce, vyzván a docela nerad psal o jejím využití v mé kuchyni postupně, na několikrát a zdlouhavě, je letos situace přesně opačná. Od začátku roku jsem si asi třikrát dal tradiční čočku nakyselo, dnes je to čočková polévka a jistojistě konečně vyzkouším tu červenou, která se skoro nevaří. A ještě jedna kombinace mne zajímá. Povídala kolegyně, že ji ráda kombinuje s kroupama! No toto?
Čočková polévka s nudličkami celeru
Z čeho
– 125g čočka
– 100g cibule
– 100g celer
– 2PL jíška
– 1PL sádlo
– 1PL ocet
– 1čl cukr
– 1ks stroužek česneku
– 2l voda
– sůl, pepř, majoránka
A jak
>> Na čočkové polévce není v přípravě nic náročného. Nicméně i já jsem poněkud opravil svůj názor a přístup, takže…
1/ Opět máčím. Asi na 2-4 hodiny. Vodu poté vyleju a vařím v nové. Ty oligosacharidy tam prostě nechci. Navíc mi opravdu připadá ve výsledku chutnější.
2/ S tím solením jsem se nenapravil, takže sůl hned po přivedení k varu. Stejně jako dříve také vařím jen částečně zakrytou poklicí.
3/ No a přidávám suroviny do kombinace. Posledně mrkev, tentokráte celer. Taky ovesné vločky stále častěji do kde čeho.
>> Po přivedení k varu tedy solím pepřím, přidám list. Pomalu vařím a mezitím si připravím cibulovou jíšku podle momentální chuti a možností. Tedy na sádle, slanině, nebo jen oleji. Každopádně ale cibulku do zlatava, mouky minimálně a raději ke konci doplním vločkami.
Uzeninu stále častěji vynechávám. Ovšem když už mám k dispozici ten skvělý ďábelský kabanos zmíněný naposled snad tady, neodpustím si kousek. Vždyť i ta skvělá výsledná barva polévky je jeho zásluha.
>> Skoro hotovou polévku zahustím a to tak, aby se mouka provařila, ale luštěnina zůstala celistvá. To nakonec platí i pro přípravu husté čočky nakyselo. Přidám lžičku cukru a celer na julienne až na posledních 10 minut. Tedy chvilku po zahuštění. Utřeným česnekem dochutím jen chvilku před odstavením z plotny stejně jako octem, pepřem a majoránkou.
čočková polévka známá i neznámá, stokrát jiná jen dík obměnám surovin…
Jak říkám, čočku můžu v podstatě furt… 😀
MDMP





