Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Coleslaw, nejchutnější zelný salát

01-přípravaAni nevím, jestli jsem to tady někdy šířeji zmínil. Tento salát byl jedním z prvních receptů které jsem v počátcích a při vznikání konceptu tohoto webu chtěl přidat. Tedy vlastně, měl být úplně první. Pak jsem to tak nějak sesumíroval tady a už nikdy se k tématu nevrátil. Dnes tedy po dlouhatánské době jarní verze z mladého zelíčka, které je neskutečně jemné i výrazné v chuti a křupavé jedna radost.

Říká se, že nejlepší Coleslaw má v nabídce KFC. Tak dobrý, že se nevyplatí doma to zkoušet. Nevím. Já tam totiž nechodím. Nikdy. Každopádně domácí příprava je tak snadná, že nevidím důvod nevyzkoušet.

 

Coleslaw – suroviny na menší množství

– 150g hlávkové zelí
– 50g mrkev
– 20g šalotka
– 2PL majonéza
– 1PL jogurt
– 1čl ume ocet
– 1čl citrónová šťáva
– 1/2čl cukr (med)
– 1/3čl sůl
– mletý pepř

 

Majonéza – dostatečně hořčicová

– 300ml olej
– 1ks vejce
– 1ks žloutek
– 1PL ume ocet
– 1PL citrónová šťáva
– 1PL hořčice dijonská
– sůl, pepř, cukr

 

Příprava

1/ Majonéza – vymícháme jako první a dáme odpočinout do lednice. Postup nebudu zbytečně opakovat, je tady už mnohokrát. Samozřejmě opět tyčovým mixérem.

2/ Zelí – mělo by být strouhané, ne krouhané. Mně se jako skvělá alternativa líbí V krouhač s použitím nože na julienne 3 mm. Zelí parádně nastrouhá, cibuli nakrájí na velejemno a z mrkve udělá právě ty krásné julienne.

3/ Kombinace – zelí s cibulí dáme do mísy a zasolíme. S rozmyslem prosím. Necháme půl hodinky odpočívat dobře promíchané.

4/ Kompletace – přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. V uzavřené nádobce odložíme do lednice a necháme určitě alespoň dvě hodiny uležet.

5/ Ocet – málem bych zapoměl. Za normálních okolností používám do majonézy i salátu ocet jablečný, nebo 7bylinný KAND. Ale teď zkouším novinku v mé kuchyni. Ume ocet.

 

04-příprava

 

A nakonec…

Krom toho faktu, že příprava je velmi snadná, výsledek moc chutný a kombinovatelnost převeliká, má tento salát ještě jednu zajímavou vlastnost. Je totiž skvělý jako vylepšovadlo teplých jídel. Já si jej s klidným svědomím zamíchám do guláše, českého rizota, asijské smažené rýže, nebo jen teplého kuskusu. Obzvláště z toho mladého zelíčka to skvěle funguje. Anebo stačí jen přidat více majonézy s jogurtem, hrubě strouhaný sýr a šunku, sterilovanou kapii, vajíčko natvrdo. Salátek doslova parádní.

 

05-smažák,brambůrky,coleslaw

 

06-smažení řízek,vařený brambor,coleslaw

 

Mám těch kombinací v servisu více na fotkách, jenže nevím kde. Tak berte co je 😀

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Coleslaw
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře