Čorba nebo Boršč? Vyberte si sami…
…první vaření z předem připraveného základu. Název i výsledek odpovídají mé povaze. Totiž tomu, že málokdy uvařím dvakrát stejné jídlo i s použitím stejného receptu. Jde v tom poznat jistá nevyrovnanost mé povahy, nicméně mám alespoň čím inspirovat vás a sám nejím stále totéž. Zárověň ten fakt berte jako výzvu: nevěřte mi, experimentujte.
Tedy z čeho a jak
– 400g základ z mletého masa
– 2l vývar
– 300g brambory
– 200g kysané zelí
– 150g červená řepa
– 50g mrkev
– 50g celer
– 3PL rajčata z plechovky
– 2čl mletá paprika
– 1PL jíška
– sůl a pepř
– smetana
Postup je dík připravenému masovému základu jen o přidávání ostatních surovin do vývaru.
>> Do vroucího kuřecího, nebo lépe hovězího vývaru přidáme mletou papriku, rajčata, řepu, celer a mrkev pokrájené na vyhovující kousky a kysané zelí. To není od věci 20 minut dusit předem, nebo použít hotové dušené. Já je mám v lednici téměř 365 dní v roce. Pod poklicí vaříme asi 15 minut.
>> Přidáme překrájené brambory a masový základ, pět minut vaříme a zahustíme jíškou – to spíše už jen symbolicky. Hustota je už tak ohromná. Pak už jen pomalu vaříme až se ztratí pachuť mouky. Vylepšíme dle potřeby solí, pepřem a sladkou smetanou. Případně špetkou cukru a lžicí octa.
Na talíři lze ještě doplnit smetanou kysanou, šlehačkou a klidně i jogurtem. Rychlovka jako z pytliku a polévka hotová během okamžiku. Ovšem kvalita i chuť v úplně jiných rozměrech.
Další na řadě je tradiční gulášovka a těstoviny Chitarini…