Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Čtvrtý chléb – podmáslový z celozrnné mouky

čtvrtý chléb - podmáslový z celozrnné mouky02Tak a je tady. Čtvrtý pokus a opět ta bezmoc. Chlebíček je fajnový, chuťově opravdu skvělý a opět poněkud pokleslý. A stejně tak já. Prostě a jednoduše, ty pořádné bubliny neudělám. Fakt už mne to štve! Pořídil jsem si ošatku a řádně ji přeplatil dík PPL. Pořídil jsem si také celozrnnou žitnou mouku, což je vážně výhra. I když se pak s těstem hůře pracuje. Dík spojení s podmáslím je totiž těsto opravdu lepivé a vyžaduje opravdu precizní rychlou práci rukou při hnětení. Nakonec jsem sice bochník z ošatky dostal celkem bez potíží, ale při sázení do litiny jej shodil příliš na okraj, takže se ohnul do L. Setřepal jsem a sledoval jak v půli lehce spadnul. Výsledek? Jak už jsem povídal, chuťově parádní chléb, podmáslový z celozrnné mouky.

Tradičně nejdříve z čeho upéci podmáslový chléb

 

Preferment

– 20g kvásek
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 150ml voda

 

Těsto

– 300g preferment
– 300g žitná mouka celozrnná
– 200g pšeničná mouka polohrubá
– 250ml podmáslí /+2PL/
– 2čl sůl /12g/
– 1čl kmín

 

A jak už jen v bodech

1/ Preferment je už jasný z dřívějška. Ovšem když vidím fotky na pečempecen, mám pocit že je něco špatně. Na fotce tady to vypadá dobře, ale podle obsahu misky už tak ne. Totiž těm opravdu dobrým pekařům klidně uteče. Ten můj byl krásný, voňavý, ale tak akorát do obsahu. Čekal bych pořádnou nafouklou hromadu.

kvásek - preferment 12 hod

 

2/ Odebral jsem dvě lžíce a přidal stejně tolik vody a žitné mouky do kvásku napříště. Po dvou hodinách jej bylo jednou tolik a putoval do lednice.

kvásek z prefermentu 2 hod - 2a2PL

 

3/ Těsto jsem opět připravil hákem v robotu a nechal 20 minut hnětat. Vyžádalo si trochu vody navíc. Nezapomeňte včas (do mouky) přidat sůl a kmín. Do těsta se pak míchá špatně. Vyzkoušeno, ale naštěstí dopadla chuť celku dobře.

dvě hodiny v ošatce01

 

4/ Kynutí – 2 hodiny, hnětení, 1 hodina, hnětení, tvar, ošatka, 2 hodiny, pec – 250°C/10 minut – 200°C/40 minut.

z ošatky a do pece

 

A v čem že to tkví ta má nespokojenost? Chci ho mít vyšší. Ten chléb, bochník. O pouhé dva centimetry. A chci v něm mít bubliny. Velké že jimi prostrčím prst. Malíček. Alespoň tři na krajíc. To co vyleze z mé trouby je chutné, ale hutné. Já bych raději trochu křehkosti!

 

každopádně ochutnávka dopadá stále lépe a chlebík chutná všem okolo…

čtvrtý chléb - podmáslový z celozrnné mouky03

 

zvlášť je li doplněn správnými lahůdkami – chléb, máslo, rajčátka, salám vysočina, hermelín, domácí hořčice…

chléb,máslo,rajče,salám,hermelín,hořčice

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
chléb
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 komentáře to “Čtvrtý chléb – podmáslový z celozrnné mouky”

  • Hannah12 says:

    Ty jsi, Náčelníku, takový nespokojený králíček. 🙂 🙂 🙂
    Máš můj hluboký obdiv už jen za to, že jsi to nevzdal po prvním pokus a furt dráždíš kobru bosou nohou. 🙂
    Držím palce, aby se Ti jednou ten chlebek fajně zdařil a Ty jsi byl spokojený na 100%.

    • Moje Dobroty says:

      Ty mne teda pěkně dráždíš babo. Je to stejné jako s těmi telefony co je popisuješ a testuješ. Žádný není dost chytrý a dobrý. Mám dnes skoro perlu a je pro mne brutálně nasírací.
      Každopádně ty chleby nejsou na dlouho a pro nějaký obdiv či pochvalu je nedělám. Skončím přesně v té chvíli, kdy budu moci prohlásit, že jsem udělal ten správný. A to je pro mne tentokrát zkouška trpělivosti nepodobná žádné jiné. Páč tohle těsto jsem už zase měl tendenci rozmazat po celém kvartýru, jen abych to nemusel dodělat!!!
      PS: plánuju vymalovat byt. Ale raději to o rok odkládám…

Komentáře