Cukety – lahodné letní nadělení
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.
Za panáka jsem od zahrádkáře v hospodě vyfasoval dvoukilovou krasavici a ihned si sestavil jídelníček. A věřte, to jediné co si z ní nepřipravím, je smažená v trojobalu. Ne že by mi tak nechutnala. Jen to tak dělá každý. Proč tedy nepoužít trochu fantazie.
Recept první – cuketové steaky na másle s domácími hranolky – 1 porce
– 3ks plátky cukety
– 1ks brambor
– 10g olivový olej
– 10g máslo
– Sůl, pepř, česneková sůl
>> Oloupaný brambor nakrájím na tenké hranolky a nechám chvíli vymáčet ve studené vodě.
>> Z neoloupané cukety si ukrojím tři kolečke asi 1,5cm silná a odstraním střed s jadérky. Osolím a nechám „vyplakat“.
>> Hranolky zcedím a vysuším v utěrce. Vložím do horkého oleje a smažím téměř do zlatava. Na chvíli vyjmu a nechám olej znovu rozehřát.
>> Osuším v utěrce kolečka cukety, posypu česnekovou solí, pepřem a položím na mřížkovou pánev s olejem a máslem. Z každé strany stačí 1,5 minuty.
>> Hranolky dosmažím a na talíři osolím.
Této dobrotě každopádně sluší dip z jogurtu, česneku a jemně strouhané Nivy.
Pozor, pokud toto připravuji venku, plátky cukety i brambor pouze osolím, potřu česnekovým olejem a opeču přímo na mřížce.
Recept druhý – letní zeleninová polévka – 4 porce
– 100g paprika bílá
– 100g rajče
– 50g menší cibule
– 100g cuketa
– 1ks stroužek česneku
– 1,5l kuřecí vývar
– 20g olivový olej
– Sůl a pepř
>> Na oleji rychle orestuji pokrájenou zeleninu, přidám posekaný česnek, promíchám a vsypu do vroucího vývaru. Za pět minut možno podávat
>> Pokud přidám lžíci či dvě rajčatového pyré, bude to podobné italské Minestrone. Sušená bazalka chuť vyzdvihne.
>> Nebo zahustím třemi lžícemi krupice (tu přidám ještě před zeleninou) a vajíčkem.
>> Nebo…
Recept třetí – Bramborák s cuketou – 3 kusy
– 350g brambory
– 150g cuketa
– 1ks stroužek česneku
– 1ks vejce
– 1-2PL hladká mouka
– Sůl, pepř, kmín, majoránka
>> Struktura bramboráku to je věc osobního názoru.
>> Já nastrouhám brambory na hrubém struhadle a třetinu pak rozmixuji v robotu. Cukinu nastrouhám stejně a vše promíchám s ostatními surovinami. Nechám 5-10 minut odstát.
>> Smažení je opět individuální záležitost – já každou stranu na lžíci slunečnicového oleje.
A ještě třeba v těstíčku, společně s kuřecími plátky a kolečky cibule
Inspirace