Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Cukety – lahodné letní nadělení

cuketa Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

Za panáka jsem od zahrádkáře v hospodě vyfasoval dvoukilovou krasavici a ihned si sestavil jídelníček. A věřte, to jediné co si z ní nepřipravím, je smažená v trojobalu. Ne že by mi tak nechutnala. Jen to tak dělá každý. Proč tedy nepoužít trochu fantazie.

 

Recept první – cuketové steaky na másle s domácími hranolky – 1 porce

– 3ks plátky cukety

– 1ks brambor

– 10g olivový olej

– 10g máslo

– Sůl, pepř, česneková sůl

>> Oloupaný brambor nakrájím na tenké hranolky a nechám chvíli vymáčet ve studené vodě.

>> Z neoloupané cukety si ukrojím tři kolečke asi 1,5cm silná a odstraním střed s jadérky. Osolím a nechám „vyplakat“.

>> Hranolky zcedím a vysuším v utěrce. Vložím do horkého oleje a smažím téměř do zlatava. Na chvíli vyjmu a nechám olej znovu rozehřát.

>> Osuším v utěrce kolečka cukety, posypu česnekovou solí, pepřem a položím na mřížkovou pánev s olejem a máslem. Z každé strany stačí 1,5 minuty.

>> Hranolky dosmažím a na talíři osolím.

Této dobrotě každopádně sluší dip z jogurtu, česneku a jemně strouhané Nivy.

Pozor, pokud toto připravuji venku, plátky cukety i brambor pouze osolím, potřu česnekovým olejem a opeču přímo na mřížce.

cuketové steaky02

 

Recept druhý – letní zeleninová polévka – 4 porce

– 100g paprika bílá

– 100g rajče

– 50g menší cibule

– 100g cuketa

– 1ks stroužek česneku

– 1,5l kuřecí vývar

– 20g olivový olej

– Sůl a pepř

>> Na oleji rychle orestuji pokrájenou zeleninu, přidám posekaný česnek, promíchám a vsypu do vroucího vývaru. Za pět minut možno podávat

>> Pokud přidám lžíci či dvě rajčatového pyré, bude to podobné italské Minestrone. Sušená bazalka chuť vyzdvihne.

>> Nebo zahustím třemi lžícemi krupice (tu přidám ještě před zeleninou) a vajíčkem.

>> Nebo…

 

Recept třetí – Bramborák s cuketou – 3 kusy

– 350g brambory

– 150g cuketa

– 1ks stroužek česneku

– 1ks vejce

– 1-2PL hladká mouka

– Sůl, pepř, kmín, majoránka

>> Struktura bramboráku to je věc osobního názoru.

>> Já nastrouhám brambory na hrubém struhadle a třetinu pak rozmixuji v robotu. Cukinu nastrouhám stejně a vše promíchám s ostatními surovinami. Nechám 5-10 minut odstát.

>> Smažení je opět individuální záležitost – já každou stranu na lžíci slunečnicového oleje.

bramboráky s cuketou

 

A ještě třeba v těstíčku, společně s kuřecími plátky a kolečky cibule

v těstíčku01

 

Inspirace

Cuketa je ideální pro hubnutí a detoxikaci

Recepty z cukety

Cuketa na devět způsobů

Sdílejte...

Komentáře