Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Desátý chléb – pšeničnožitný pivní

desátý pšeničnožitný pivníDesátý jubilejní bochník jsem si opravdu užil a vychutnal. Konečně jsem se dostal do stádia, kdy mohu prohlásit, že alespoň v základu dokážu chléb připravit a upéci tak, jak si jej já a průměrný čech představujeme. Jistěže, profíci z řad pekařů a Maškrtnica například by asi měli nemálo výhrad, nicméně já i několik šťastlivců kteří ochutnali jsme opravdu spokojeni. Dnes tedy opět podrobný postup a navíc několik vychytávek pro zpříjemnění či usnadnění celé té krásné práce. A rovnou začnu fóliíí. No ano, fólií použitou namísto papíru. Ta mne totiž pěkně šokovala.

Takzvanou pečící fólii jsem chtěl pořídit už delší dobu. Zásoba papíru i nechuť nakupovat mne ale nijak nepopohnaly. To až ta příjemná náhoda tady. Dík dárku jsem mohl zkoušet a doslova zírat. Nejenže to funguje skvěle, ale…

 

Ale postupně – desátý chléb

 

Kvásek

– sklenice kvásku z lednice

 

>> Ten chudáček mi v poslední době dost trpěl. Hlady, mou nevšímavostí, hlady… Takže jsem jej tři dny před použitím vyndal z lednice a každý den přikrmil vrchovatou lžicí žitné chlebové mouky a teplou vodou. Prospělo mu to opravdu dost jak uvidíte na fotce.

 

Preferment

– 50g kvásek
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 150ml voda

 

>> Vše smícháme a necháme pěkně v teple a vlhku, tedy ideálně zabalené v sáčku nebo překryté potravinářskou fóĺií 12 hodin zrát. Tady první z mnoha poznatků – 12 hodin je čas dosti relativní. Protože jsem měl čas pozorovat, vím teď jedno! Celý proces kvašení v ideálních podmínkách při asi 24°C trvá všeho všudy 4 hodiny. Pak to celé zase spadne a dozrává. Netuším nakolik je tedy následných 8 hodin důležitých. Asi v tom bude něco víc než jen to kvašení. Změna vlastností například.

 

Těsto

– 300g preferment
– 500g pšeničná mouka chlebová
– 300ml pivo
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek
– 1čl sušené droždí

 

>> Z kvasu, neboli prefermentu jsem odlil 300 gramů do mísy robota a zbytek do sklenice jež je mu běžně domovem. Ten jsem přikrmil dvěma lžícemi mouky a teplou vodou. Konzistenčně to byl med.

>> Prosátou mouku pšeničnou tmavou chlebovou jsem doplnil solí, kmínem, česnekem a droždím. Promíchal a vsypal do mísy ke kvásku. Všechnu. Pustil robota s hákem na nejnižší obrátky a přilil pivo. Míchání u mne vždy stejně – 20 minut.

>> Ano, měl jsem pocit, že hydratace je trochu vysoká a těsto lepí. Nicméně jsem odolal a mísu v sáčku nechal 30 minut odpočívat. Pak dalších 5 minut míchání. To už bylo lepší.

>> Těsto jsem pomocí karty vyškrábnul na lehce pomoučený vál, velmi rychle prohnětl a kouli vrátil do čisté mísy lehce zastříknuté olejem. Navyklým pohybem prokoulel až se kompletně obalila tukem a nechal opět v sáčku kynout 60 minut.

>> Poslední částí je tvar a kynutí do výsledného bochníku. Opět jsem dost rychle prohnětl vykunuté těsto s použitím jen malého množství mouky. Spíše na ruce a pro jistotu. Vyválel knedlík a šoupnul do hodně vysypané ošatky. Tentokrát jsem se dále neřídil časem, ale senzorickými vlastnostmi. Ideálně vysoké mi připadalo po 100 minutách a krásně pružilo.

 

Pečení

>> Troubu i s plechy jsem rozpálil na 250°C / 45 minut.

>> Na vál si položil fólii a na ni vyklopil krásný bochník. Tady se vždy trochu bojím a stejně tak vždy zbytečně. Trocha třesení a povedlo se. Je opravdu ukázkový. Tentokrát žádné kropení vodou a rovnou fofrem do trouby.

>> Tady se opravdu bojím a to vždy. V dnešním případě ovšem to bylo ještě zrádnější. Nepřipravil jsem si chňapky, takže jen jedna rukavice, jedna ruka. Opravdu mám strach šoupnout chleba rovnou na plech do trouby a ten se mi vyplatil. Plech tedy vytáhnu na sporák, sesunu na něj lehkým tahem celou fólii a rychle zase do trouby. Tu i na těch několik vteřin mezitím znovu zavírám.

>> Fólie! Tak vážení, já ani jen netuším jakými vlastnostmi vládnou jiné, ovšem fólie od Electroluxu je opravdu perla. Ta je tak nepřilnavá, že mi na tom rozžhaveném plechu okamžitě začala tančit jako zfetovaný králík a nebyla k uklidnění. Jak jsem měl jen jednu rukavici a nemol ji přidržet, vkládal jsem plech do trouby pomalu a stále si sledoval, jestli mi to celé nesjede. Neuvěřitelné, frutrující a zábavné. Vše v jednom.

>> Uf! Je to v troubě! Rychle dvě decky vody na spodní plech a zavřít. Zapotil jsem se. To mi věřte. Dále už ale tradičně. 15 minut na 250°C, ztlumit na 180°C (tady malá změna oproti dřívějšku dík omylu) a dopéci 35 minut.

 

Výsledek

>> Jsem spokojen. Opravdu moc. Chléb po vytažení jsem jako obyčejně poprášil velmi slanou vodou z rozprašovače a odešel. Abych nepodlehl pokušení.

>> Nakrojen až po 75.minutách a opravdu báječný. Prasknul jen minimálně, možná i dík hezkému nakrojení povrchu před sázením do pece. Není extra nabublaný uvnitř, což bych asi uvítal, ale netrápí mne. Napříště místo piva podmáslí. Ta chuť je ještě lepší.

>> A další vynález. Je zvykem balit chléb do utěrky. No dobrá. Beru. Ale! Je sice stále velmi chutný, jenže tvrdne. Naopak v sáčku je to guma. Takže kompromis. Povrch až skoro ke stolu jsem prostě zakryl tím sáčkem. Jen jej položil. Ideální. Po 5.dnech je stále skvělý.

 

Rodný list

– Dalo by se říci odokáč pšeničnožitný, pivní s česnekovým práškem ve výsledku vážící krásných 1100 gramů.

– Matkou i otcem je mu kvásek, který dík svému projevu dostal konečně jméno. Živáček. Páč jak prohlásila u jeho fotky kolegyně Irenka, také pekařka, to už je velkej chlapák, jež si jméno zaslouží 🙂

 

Fotoreport

 

krasavec i s tančící fólií…

02-chléb 10

 

nakrojen nad skvělou pedigovou ošatkou…

06-chléb 10

 

schválně odložený 5 dnů…

08-chléb 10 nakrojený

 

krajíce do práce druhý den…

10-chléb 10 krajíce

 

skvělá snídaně pátý den…

chléb,máslo,vejce

 

a hlavní hrdina, kvásek Živáček, bublá si to vesele a v tomto případě během čtyř hodin ztrojnásobil objem, shodil víčko ze sklenice a odporoučel se k odpočinku, opět nakrmen a odložen na čestné místo v lednici…

kvásek živáček

 

Mimochodem mouka – Předměřická chlebová, žitná i pšeničná. Základ pro Živáčka a chlebíky. Tak už to vyzkoušejte taky. Jde to a chutná dokonale. Mně už v obchodě chleba nakupovat neuvidíte. To mi věřte. Paradox? Ještě před dvěma roky jsem tvrdil, že mám raději rohlíky a housky. Taková blbost 😀

MDMP

A ještě PS: velký dík patří mé milé Míše. Nová úvodní fotka webu www.moje-dobroty.cz je jejím dílem. Chtěl jsem na své stránky fotky mé osoby v prostředí odpovídajícím obsahu. Tedy v kuchyni. Podařilo se a dík Mišce to vypadá nejen podle mých představ, ale hlavně dobře. Nemyslíte?

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Desátý chléb – pšeničnožitný pivní
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 Responses to “Desátý chléb – pšeničnožitný pivní”

  • Věrka S. says:

    Dobrý den, jsem začátečník v pečení chleba.Prostě to dokážu! První to byl děs cihla hadr! Zkoušela jsem to pouze ze žitné mouky, ale katastrofa. Teď mám Předměřickou pšeničnou i žitnou, a zkouším druhý podle receptu z obalu, no uvidíme , napíšu jak to dopadlo. A pak bych vyzkoušela z kvásku, ten mám, jen jsem ho vytáhla z lednice a podle vašich rad budu 3 dny přikrmovat, uvidíme, pak podle vás upeču chlebíček. Jen ten popis z pečením moc nechápu. Když se rozpálí trouba to je jasné, tak se rozpalují ity plechy? A taky se chci zeptat ten nakynutý chleba dám na rozpálený plech? Ostatní chápu. Fotky vypadájí moc krásně, úplně cítím jak chlebíček musel vonět.ŇAMI ŇAMI.
    Děkuji za odpověď Věrka S.

    • Moje Dobroty says:

      Zdravím Věrko. Doba se mění a jde li to, pak člověk i jeho schopnosti vyzrávají. Já dnes mám postupy v malíku a jednoznačně nalinkované. Takže raději nahlédněte do novějšího článku a kdyžtak, zeptejte se na co budete chtít.

      http://www.moje-dobroty.cz/edestpt-chlb-paldov-penicnozitn/

      Částí vašeho dotazu si nejsem jistý, takže znovu: do trouby dám dolů starší plech hluboký, na mřížku plochý, nebo dnes už raději pizza kámen. Zapnu na 250°C a nechám 30-40 minut. Pak na ten plochý (kámen) sešoupnu chleba na fólii a na ten spodní hluboký naleju 3 deci vody. Rychle zavřít a…

      • Věrka S. says:

        Joo díky za odpověď, takže jsem to pochopila správně. Pizza kámen jo. To je nápad, pěkně vede teplo. Mrknu na to.
        Věrka S.

Komentáře