Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Devátý chléb – pšeničnožitný s jogurtem

14-nakrojeno, detajlPo osmém pokusu jsem s nadšením opakoval a poněkud, ovšem jen mírně zklamán prezentuji devátý kousek. To zklamání je jen a pouze z jaksi menší nadýchanosti výsledného bochníku. Chléb jinak je výborný, to beze sporu. Jen jaksi mohl více zabublat. Myslím, že mohu vinit jen sebe sama. Fotil jsem do poslední chvíle, takže pro vás mám krásný bochník vyklopený z ošatky, který ovšem lehce spadl než jsem jej šoupnul do pece. Také jaksi nepomohlo zbytečně malé množství vody na zápar trouby. Myslím, že jsem měl dát jednou tolik. Ale já nejenže málo. Otvíral jsem abych přilil!

 

 

Preferment

– 50g kvásek
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 150ml voda

 

Těsto

– 300g preferment
– 500g pšeničná mouka chlebová + 1PL
– 150ml jogurt
– 100ml voda
– 2čl sůl
– 1čl kmín

 

Postup

Zachován tak, jako nedávno tady osmý kousek, pivní chléb. Změny jen minimální. Použil jsem plech namísto litinové pánve a na posledních 10 minut ztlumil troubu na 180°C. Zdál se mi bochník poněkud tmavý. Možná to bylo obsahem tuku. Při olejování mísy mi poněkud ujela ruka.

 

Inspirace

Na stránce pořadu ČT Vše o vaření je hezký video návod. Chléb nic moc, ale postup a hlavně technika hnětení. To vám může pomoci.

 

Dále už jen několik obrázků

 

takže nejdříve temná večerní kuchyně a kvásek s novým přístupem…

01-příprava kvásku (prefermentu)

 

tedy ten je vidět vlastně až tady – miska s teplou vodou abych popohnal kvašení…

02-kvásek (preferment)

 

kvásek bubla pěnivý, krásně navinulý, mám děsnou chuť na kyselo…

03-kvásek (preferment)

 

první těsto po vymíchání a přeložení, ještě jednou vymíchám 5 minut za půl hodiny…

05-primární těsto

 

připraveno, přeloženo, prokouleno na oleji a 30 minut odpočinku v sáčku aby měl dost vlhkosti…

06-sekundární těsto v oleji

 

těsto je tentokrát natolik vláčné a nelepivé, že stačí vyklopit, prohníst a vytvarovat do ošatky…

07-hotové těsto kynutí

 

po 90. minutách je akurátní a další kynutí by už asi ničemu nepomohlo…

08-vykynuté těsto ošatka

 

právě vyklopený vypadá opravdu krásně a nejraděj bych jej švihnul rovnou do pece…

09-vynutý bochník

 

já ale ještě naříznul (to je ta žiletka na váze) a poprášil slanou vodou, příště ji už znovu vynechám…

10-bochník do pece

 

chléb právě vytažen a opět poprášen slanou vodou…

11-hotovo,pečeno

 

kdo si povšimnul lehkého poklesu těsta vlevo už výše, teď jej vidí vpravo a dost…

12-hotovo, pečeno, 950g

 

nakrojen z vyšší strany a opravdu skvělý, mám radost, první kousek samozřejmě chléb s máslem…

13-nakrojeno

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
chléb pšeničnožitný
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře