Devátý chléb – pšeničnožitný s jogurtem
Po osmém pokusu jsem s nadšením opakoval a poněkud, ovšem jen mírně zklamán prezentuji devátý kousek. To zklamání je jen a pouze z jaksi menší nadýchanosti výsledného bochníku. Chléb jinak je výborný, to beze sporu. Jen jaksi mohl více zabublat. Myslím, že mohu vinit jen sebe sama. Fotil jsem do poslední chvíle, takže pro vás mám krásný bochník vyklopený z ošatky, který ovšem lehce spadl než jsem jej šoupnul do pece. Také jaksi nepomohlo zbytečně malé množství vody na zápar trouby. Myslím, že jsem měl dát jednou tolik. Ale já nejenže málo. Otvíral jsem abych přilil!
Preferment
– 50g kvásek
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 150ml voda
Těsto
– 300g preferment
– 500g pšeničná mouka chlebová + 1PL
– 150ml jogurt
– 100ml voda
– 2čl sůl
– 1čl kmín
Postup
Zachován tak, jako nedávno tady osmý kousek, pivní chléb. Změny jen minimální. Použil jsem plech namísto litinové pánve a na posledních 10 minut ztlumil troubu na 180°C. Zdál se mi bochník poněkud tmavý. Možná to bylo obsahem tuku. Při olejování mísy mi poněkud ujela ruka.
Inspirace
Na stránce pořadu ČT Vše o vaření je hezký video návod. Chléb nic moc, ale postup a hlavně technika hnětení. To vám může pomoci.
Dále už jen několik obrázků
takže nejdříve temná večerní kuchyně a kvásek s novým přístupem…
tedy ten je vidět vlastně až tady – miska s teplou vodou abych popohnal kvašení…
kvásek bubla pěnivý, krásně navinulý, mám děsnou chuť na kyselo…
první těsto po vymíchání a přeložení, ještě jednou vymíchám 5 minut za půl hodiny…
připraveno, přeloženo, prokouleno na oleji a 30 minut odpočinku v sáčku aby měl dost vlhkosti…
těsto je tentokrát natolik vláčné a nelepivé, že stačí vyklopit, prohníst a vytvarovat do ošatky…
po 90. minutách je akurátní a další kynutí by už asi ničemu nepomohlo…
právě vyklopený vypadá opravdu krásně a nejraděj bych jej švihnul rovnou do pece…
já ale ještě naříznul (to je ta žiletka na váze) a poprášil slanou vodou, příště ji už znovu vynechám…
chléb právě vytažen a opět poprášen slanou vodou…
kdo si povšimnul lehkého poklesu těsta vlevo už výše, teď jej vidí vpravo a dost…
nakrojen z vyšší strany a opravdu skvělý, mám radost, první kousek samozřejmě chléb s máslem…
MDMP





