Dhal z červené čočky a kapr dokřupava
Dhal (dál) jsem ochutnal poprvé před asi dvěma roky. V řetězci rádoby indických vegetariánských bister Dhaba Beas. Ta jsou tak trochu paradoxem. Jsem zvyklý na to, že v podobných řetězcích mají receptury nastavené tak, aby každá pobočka připravovala stejné jídlo. Tihle ale ne. Takže Dhal, který jsem si oblíbil v lokalitě Praha – Vyskočilova, jsem neměl už podle pohledu chuť jíst ve Vladislavově.
Každopádně, občas jsem si přečetl nějaký ten receptík, nedávno popřemýšlel a to co bude následovat sestavil během desíti minut z hlavy a podle stavu lednice (spíže). Jak je níže popsáno, jde o spíše jemnou českou variantu. Pikantní, ale ne ostrou a výrazně kořeněnou. Myslím, že budete spokojeni s tou fajnovou chutí.
Dhal z červené čočky
Suroviny
– 200ml červená čočka
– 1PL přepuštěné máslo
– 100g cibule
– 80g mrkev
– 80g brambory
– 80g žampióny
– 50g řapík
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 2PL rajčatové pyré
– 1čl zázvor čerstvý
– 1čl kurkuma
– 2šp římský kmín
– 1dl voda, vývar, víno
– sůl a pepř
Příprava
Vypadá to podle množství surovin kdovíjak složitě. Ale opak je pravdou. Čočka je 5 minut připravená v kastrole, ve ktém je namočená. Zelenina v pánvi, kam postupně jen přidáváme jednotlivé komponenty. Rychlovka na 15 minut i s chystáním. Navíc vše můžeme mít předem, při máčení čočky.
>> Hodinu máčenou čočku (1:1,5) vaříme 5 minut pod poklicí na mírném plamínku jako rýži. Vlastně je to celé jako rýže, jen voda je v tom předem.
>> Na přepuštěném másle orestujeme do sklovata krájenou cibuli, vmícháme kurkumu, drcený římský kmín, zázvor, posekanou papričku.
>> Přidáme pokrájenou mrkev, řapík, brambor, rajčatové pyré, česnek, sůl, pepř. Zalijeme trochou vody (vývaru, vína) a podusíme 5 minut pod poklicí.
>> K tomu povařenou čočku a mícháme do lehce kašovité konzistence.
>> Ve výsledku je to dost hutné. Takže použijeme vodu, nebo vývar. Dal jsem 4 lžíce do zeleniny a 6 dalších do hotové kaše.
Římský kmín je nejlepší celý, podle potřeby nadrcený v moždíři. Celková chuť je jemná, má to krásně žlutou barvu dík čočce a kurkumě. Ale, není to indie. Já ta jejich brutální kari nemusím, ale vy si přidejte klidně nějakou fajnovou pastu, nebo vícero koření.
Kapr dokřupava
Pokud nejste velkými fanoušky ryb, obzvláště českých, jako já, připravte si kapra, amura, či tolstolobika následovně.
>> Porci, filátko s kůží, osušíme, dobře osolíme a obalíme v rýžové mouce, nebo škrobu. Použitelná je i kukuřičná, nebo samozřejmě pšeničná. Ty už ale přidávají chuť.
>> Tu chuť, chceme li opravdu výraznou, speciální, potřeme rubku deset minut předem směsí rybí omáčky s česnekem.
>> Obalené pak smažíme zprudka minutu a půl z každé strany v chuťově neutrálním oleji, nebo v přepuštěném másle. To druhé je každopádně lepší.
Ať už tak či tak, jídlo je to děsně dobré, pro vegetariány, vegany, při troše rozumu děti. Takže recept do projektu Skutečně Zdravá Škola. Abychom těm dětičkám trochu rozšířili obzory.
Dhal je děsně chutné jídlo. Snadné, rychle připravené a v kombinacích takřka nekonečné. Různé barevné čočky, fazole Adzuki například, rýže, jáhly, spousty druhů zeleniny. Fakt zajímavé a skvělé. A více obrázků na FB…
MDMP





