Dýňové máslo
Jak už jsem několikrát poznamenal dýně nepatří mezi favority mého jídelníčku. Ani proslulá Hokkaidó. Nicméně jednou do roka si z ní připravím polévku a hlavně dýňové máslo, které jako doplněk při vaření je vynikající a vyžadované i mou kuchyní. Jde o jednoduše připravitelné vylepšovadlo, barvidlo a dochucovadlo použitelné velice univerzálně.
Z čeho
500g dýně Hokkaidó
50g cibule
50g řapík
125g máslo
3ks stroužek česneku
sůl a pepř
Jak
>> Do pekáčku dáme kousky očištěné dýně se slupkou nebo bez (mně tam štve ale obecně se nechává). Přidáme zeleninu a okořeníme. Pod poklicí pečeme v troubě při 160°C do měkka. Asi 45 minut.
>> Odkryjeme a necháme trochu prochladnout. Přidáme máslo a rozšťoucháme jako brambory na kaši. Poté ještě vymixujeme do hladka a necháme ztuhnout v lednici.
Nádherný kýč nemyslíte?
Postupem času budu přidávat recepty s jeho použitím. Pro začátek jej například přidávám do bramborové kaše. Do rizota i risotta. Do různých polévek a omáček.