Dýňová polévka podruhé, jednodušší a lepčejší
1 usměvavá dýně Hokkaido
½ střední cibule
1str česneku
1,5l kuřecího vývaru
Máslo
Olivový olej
Jíška
Smetana 30%
Sůl a pepř
>> Na lžíci másla a olivového oleje orestuji cibuli pokrájenou nadrobno a jen velmi lehce zpěním posekaný stroužek česneku. Přidám kousky slupky a semínek zbavené dýně a chvíli podusím ve vlastní šťávě. Zaleju 1,5l kuřecího vývaru (opravdu kuřecí, ne z kostky) a vařím pod poklicí 25-30 minut.
>> Vše v hrnci rozmixuji tyčovým mixerem dohladka a přidám polévkovou lžíci máslové jíšky (nemusí být). Provařím, přidám smetanu a podle chuti sůl a mletý, ideálně bílý pepř. Případně spetičku muškátového oříšku. Procedím hustým sítkem.
>> Když do vývaru s dýní přidáte na začátku kousek čerstvého zázvoru, jen podtrhnete chuť polévky a muškát už není třeba. Krutonky, jak je na fotce vidět jsou čisté, ale opečené na másle s česnekem jsou mnohem lepší. No a plátek do křupava opečené Pancetty už jen zdůrazní výsledek.
Dobrou chuť Radko 🙂
Mrkla jsem na obě tvoje dýňové polévky a jedna zásadní věc…proč vývar? Vždyť jde o zeleninovou polévku, tak proč by tam mělo vykukovat nějaké kuře? 😀 Pro mě klidně jen voda. A další zásadní věc…proč jíška, proč mouka? Proč do polévky, která umí být hustá sama od sebe, cpát další ztlušťovadlo? 😛
Tak tady jen omluva. Já si myslím, že vývar jako spolupracovník je fajn a trvám na něm. Dýně, stejně jako cokoliv jiného je v něm ještě lepší, než sama za sebe. Ta jíška…
Jasně, celkem souhlas. Začínal jsem a opisoval kde se dalo. Dnes už asi jinak.
Tak jsem jí právě udělal a je výborná.(Dal jsem tam kostku)Dostal jsem Dýni od sestry a nevěděl jsem co sni.Jedl jsem jí poprvé.
Kostka je docela drsná pro dýni, ale nějaká slabší proč ne? Každopádně pokud chutnalo, není co řešit 🙂