Dýňová polévka
Je podzim a to je dýňová sezóna. Dozvěděl jsem se, že nejlepší dýně je Hokkaidó. Je u nás známá poměrně krátkou dobu. Svým původem z Nové Anglie. Byla však představena v Japonsku, kde se rozšířila, a odtud také pochází její název. V současnoti patří pro svoji výbornou chuť, schopnost vázat toxiny a široké spektrum vitamínů mezi jeden z nejoblíbenějších bioproduktů.
Dýňová polévka
– Dýně Hokkaidó, asi 800g
– Střední cibule, jedna
– Střední brambor, jeden
– Lžíce oleje
– Půl lžíce másla
– Stroužky česneku, dva
– Sůl, pepř, vývar, smetana
Cibuli nadrobno pokrájenou orestuji do sklovata na oleji s máslem.Přidám oloupanou a na kousky pokrájenou dýni, promíchám, přisypu na kostičky pokrájený brambor, posekaný česnek, sůl, pepř a horký kuřecí vývar.
Rozvařit vše do měka trvá asi 30-40 minut, pak rozmixuji dohladka a přidám lžíci hladké mouky rozmíchané ve smetaně. Provařím a přecedím jemným sítkem.
Nakonec dochutím solí a pepřem a lžičkou či dvěma italského pesta Genovese.
V barvě té polévky je schováno všecko letní sluníčko a chuť je prostě báječná…
Na obrázku s filátkem tresky a řeřichou.
Odkaz: