Dobrý nákup a náhodný burger
Tentokrát to nebude o návodu jak, ale o nákupu který se prostě vyplatí, jak uvidíte na jednom z několika výsledků. Že rád nakupuji maso v řeznictví Maso Jakub už jsem zmínil několikrát. Že tady dokáží pravidelně překvapit jsem už taky zmínil. Ale že mne rozbombardují obyčejným mletým hovězím, to jsem tedy vážně nečekal. A začalo to tak nevinně.
V malém řeznictví ve stanici metra Roztyly, kde si denně kupuji snídani do práce, jsem zahlédl balíčky s chlazenou zvěřinou. No ale kostky na guláš za cca 350,- Kg, to teda fakt neberu. Jenomže mne navnadili. Takže průzkum internetu a jako první v řadě nabídka Maso Jakub. Samozhřejmě mne nezklamali. O tom ale jindy. Při probírání nabídky jsem si náhodou všimnul mletého hovězího masa. Prý 70% libového. Asi už víte že já mleté z obchodu odmítám. Jenže! Když uvidíte tu cenu, zapochybujete. Když si navíc uvědomíte, že důvěřovat svému oblíbenému řezníkovi není od věci, vyjde vám z té kombinace jednoduchý závěr. Zkusím to alespoň jednou.
Co ještě dodat? No přece popis.
Ale nejdříve charakteristika mletého masa.
– Musí mít rozumný poměr libových a tučných částí.
– Musí mít hezkou barvu. To znamená že při mletí nesmí dojít k přílišnému zahřátí a zešednutí.
– Je nutné rozumně je skladovat. Ne na světle aby opět neměnilo barvu.
– Nesmí mít velký obsah vody. V řeznictvích často sypou do masa led, aby se nepřehřálo.
– Musí mít charakteristickou vůni v tomto případě hovězího.
Hovězí mleté maso 70% libovost. Cena: 83,- Kč/Kg. Je asi jasné, že za to si prostě hovězí nekoupíte. Maso si vyberete kliknutím na webu a nastavíte množství. Na prodejně vám pak po zaplacení předají úhledný vakuovaný balíček a vy už na první pohled můžete zhodnotit barvu. Je krásně červená a téměř bez bílých částeček tuku. Takže rychle s tím domů. Nečekal jsem nějak překvapivou kvalitu a o to více doma na to nadělení zíral. Ale to už si zhodnoťte sami na fotkách s popisem.
1/ Porce masa připravená na burger…
2/ Připravený burger – čisté maso pouze solené a pepřené na povrchu…
3/ Chléb s oblohou připravený pod burger…
4/ Hovězí burger s oblohou a chléb Šumava…
Dobrý nákup?
To maso jsem opekl pouze dvě a čvrt minuty z každé strany. Pak tři minuty odpočinku pod miskou. Jak už popsáno, bez ochucení ve struktuře. Pouze na povrchu. Bez mouky a vajíčka. Žádná strouhanka, cibule, česnek. Nic. Tak vynikde opravdová chuť masa a není to nic neobvyklého. Tedy obecně. Já raději opak. Každopádně parádní a křehký kousek. Ideálně šťavnatý. Bez křupek, tuku navíc. Tak dobrý že večer vyzkouším tataráček.
Takže dobrý nákup. A víte na co jsem si to maso vybral původně? Chtěl jsem a stále chci připravit hovězí polpetky na smetaně. Tedy v podstatě tradiční českou svíčkovou s knedlíkem, jen z mletého masa.
17:40 – je večer a já plním slib. A rovnou říkám, že včil čumím jak to pověstné péro z gauče. Ten tatarák je parádní. Samozřejmě, žádná špička ze svíčkové, nebo stařeného hovězícho. Prostě dobrý tataráček za skvělou cenu za který se každopádně nemusím stydět.
5/ Příprava – žádné babrání, desetivteřinová rychlovka v kutru. Se žloutkem, oliváčkem, solí a pepřem, paprikovou pastou, dijonskou hořčicí a sardelkou…
6/ Hotovo – vmíchaná cibulka a pro spestření na povrch steakový pepř. Topinka klasická se silnou vrstvou česneku a opět z chleba Šumava…
MDMP





