Dokonalá příprava = skvělá polévka
Přesně tak. Dokonalá příprava = skvělá polévka. A ano, parádní svačinovou či snad večeřovou polévku netřeba držet na sporáku dvě hodiny. Připravíte-li si do lednice opravdu poctivý vývar, což je otázka času, nikoli pracnosti, můžete pak večer po příchodu z práce servírovat během 15. minut. Přesně tak dlouho trvá příprava od nalití vývaru do hrnce k dokončení. Stejně tak rychle je snadné připravit další. A polévka jež je, jak babičky tvrdily grunt, k večeři…
Vývar s krupicí, sušenou zeleninou a vajíčkem
Z čeho
– 1,5l vývar
– 2PL krupice
– 2PL sušená zelenina
– 1ks vejce
– maso z polévky
– sůl a pepř
Jak
>> Vývar přivedeme k varu a zahustíme krupicí. Přidáme máčenou sušenou zeleninu a necháme klidně probublávat 5 minut.
>> Vlijeme vajíčko a dalších 5 minut. Odstavíme a přidáme, máme-li maso. To já si vždy do jakéhokoliv vývaru dám kousek a ten uvařený a zabalený ve folii odložím do mrazáku na jindy.
Připadá vám ten popis krátký? Mně jo, ale je jaký je, stejně jako ta polívka. Rychlovka. Nezapomeňte že existuje zelenina čerstvá, že namísto krupice lze využít vločky a že bylinky jsou vhodné vždy.
vývar s krupicí, sušenou zeleninou a vajíčkem…
Mimochodem nejlepší rychlý zeleninový vývar? Za třicet minut!
>> Studenou vodou (1,5 litru) zalijeme několik větviček libečku, po 100 gramech mrkve, petržele, celeru a cibule, stroužek česneku, patku z bílé papriky i s jádřincem.
>> To vše předem trochu opečené na vrstvičce oliváče. Nezapomeneme na koření. Za půl hodiny už cedíme redukovaný litr a pokračujeme…
Frankfurtská polévka s ďábelským kabanosem
No a když už jsme v tom rychlovaření, dáme ještě jednu klasiku hotovou za 20 minut. Pikantní frankfurtskou polévku. Na tu mám příšernou vzpomínku z vojny. Připravoval jsem ji vnoci k snídani. Bylo to na cvičení ve vojenském prostoru Doupov a přestala nám fungovat elektrocentrála. Takže naslepu, při baterce a všechno pokazilo pouze úplněš nakonec přidané máslo. Tehdy totiž krom klasického prodávalo se i čajové. Lehce nakyslé, dobré na pomazánky. No jo, jenže ta kyselost srazila mléko v polévca a já si toho potmě nevšimnul. Vojáci v poli pak opravdu zírali co jiím to servíruju.
Takže z čeho
– 1,5l vývar
– 100g cibule
– 200g brambory
– 200g párek
– 1PL sádlo
– 2PL jíška
– 1dl smetana
– 2čl mletá paprika
– sůl a pepř
– paprička
A jak
>> Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli a pokud nemáme jíšku v lednici, zasypeme moukou a mletou paprikou. Zalijeme v tomto případě studeným vývarem a přivedeme k varu.
>> Po pěti minutách přidáme pokrájenné brambory a po dalších pěti nějaký ten párek. Já opět ohromně osvědčený ďábelský kabanos. Nakonec změníme deckou smetany. A hotovo. Za 20 minut.
frankfurtská polévka s ďábelským kabanosem…
Ať se to komukoli líbí nebo ne, vařit poctivě a přitom opravdu rychle je snadné. O tom se přesvědčíte i v několika následujících textech. Prozatím dobrou chuť a hezkou neděli. Váš…
MDMP





