Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Domácí hořčice – za pár kaček dokonalá

hořčičný prášek a hotová hořčice05Tak tohleto si nemohu odpustit a přeskočím několik připravených textů. Domácí hořčice! Ani by mne nenapadlo mlít, nebo v moždíři drtit semíka a pokoušet se o její přípravu. Jenže člověk míní a gurmánka Šárka mění. To se tak jednou, zcela nedávno zmínila na facebooku a já dva dny nato ve svém oblíbeném ruském obchůdku. Paní která už mne dobře zná okamžitě sundala z police krabičku o váze 200 gramů a jala se mne důrazně varovati: "tohleto není ta vaše plnotučná, ochutnávejte opatrně protože je opravdu ostrá, tak že vám budou stát vlasy na hlavě, neřiďte se receptem na obalu, jde to snáz…" Měla pravdu ve všem, ale to už předbíhám.

  

Ta malá žlutá krabička je obalem pro zatavený sáček s okrově žlutým a velmi jemným práškem. Dbalý rad té hodné paní jal jsem se jej nastřihnout velmi opatrně, abych vzápětí zjistil, že není důvod. Je to prostě prášek. Bez chuti a zápachu, spíše nepříjemný v ústech. Právě dík té neutrální chuti a suchosti. Dejte si na jazyk sádru a bude to stejné. A skoro stejné po namíchání první dávky pokud ihned ochutnáte. Ono to chce totiž čas 🙂

 

První pokus

– 100ml nálev z okurek
– 4čl prášek (vrchovaté)
– 2čl olivový olej
– 1čl citronka
– sůl a pepř

 

>> Do nálevu z okurek ohřátého v mikrovlnce jednu minutu vmícháme polovinu prášku, přidáme olej a doplníme práškem do ideální konzistence. Ta je na vás, ale správnou hustotu hořčice snad pozná každý. Nakonec vychutíme citronkou, solí a pepřem. Ne příliš. Stačí po špetce.

>> První ochutnání – hned po namíchání, o ničem. Hnusná prášková chuť která je doslova protivná. Takže 12 hodin odpočinku v pokojové teplotě a znovu. Peklo. Ta paní měla pravdu. Pálí to doslova strašně. A nejen to. Čpí. Přesně jako křen. Stačí přičichnout jen lehce a dostanete do nosu takovou ránu, že vám vyhrknou slzy. Olíznul jsem jen malou trošku řekněme velikosti zrnka čočky. Přesto jsem si chvíli protrpěl. Ovšem chuť napoprvé skvělá. Úžasná. Naposled jsem něco podobného vyzkoušel snad v dětství.

 

tahleta hořčice je na hony vzdálena sračkám z obchodů a chuťově opravdu neuvěřitelná…

hořčičný prášek a hotová hořčice04

 

Druhý pokus

– 100ml nálev z kapií
– 4čl prášek (vrchovaté)
– 2čl olivový olej
– 2čl med
– 1čl citronka
– sůl a pepř

 

>> Stejné, ale nálev už použiju vlastní, respektive od paní Gity a ze sterilovaných paprik. Ten bude ideání. Po několika dnech přidám med. O výsledku vás samozřejmě budu informovat.

 

připraveno během chvilky, trpělivost je přesto nutná, k odležení, troufám si tvrdit, že zraje jako víno, jen ne tak dlouho…

hořčičný prášek a hotová hořčice01

 

 

Domácí hořčice, něco z webu

hořčice na "a dá se to zkvasit?" – vřele doporučuji

domácí hořčice na deset způsobů

 

A Šárka v televizi. Bývá tam pravidelně, tak si ji příště nenechte ujít.

dobré ráno s českou televizí 14.8.2014

 

Krátké ale myslím, že naprosto jasné – hořčici už si asi nikdy nekoupím! Možná ani tu parádní dijonskou. A sem přidám další poznatky. Víte, mne nadchne v kuchyni kde co. Ovšem když je to takto snadné, jsem naprosto unešený. Aby ne, když ta krabička stála pouhých 30,- Kč a já z ní budu mít parádičku na rok. Jen nevím, jak si připravím oblíbenou hořčici křenovou. V tom pekle totiž ten křen už způsobí opravdu masakr. Možná ale čas? Odležením asi zeslábne. Také teplejší nálev by mohl udělat své (myslím opravdu horký). A ještě jednou varování: opravdu pozor! Je tak silná, že slabším kouskům může způsobit slušné žaludeční potíže. Mne tedy na několik minut napoprvé ano. Pálí prostě od jazyka až…

 

Věnováno Šárce, která mne nejen jako foodblogera inspiruje od samého začátku neustále. A jako poděkování za darovaný nový kalendář na rok 2015. Mimochodem ten Tvůj recept na hořčici jsem nenašel dovčil 😛

 

28.9.2014 – domácí křenex promíchaný s domácí hořčicí, peklo v ústech a chuťové nebe zároveň…

Křen s hořčicí českorusky01

 

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Domácí hořčice
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

15 komentářů to “Domácí hořčice – za pár kaček dokonalá”

  • DolceVita says:

    Milý Pablo,
    tak toto je neuvěřitelně báječný kompliment 🙂 Jsem ráda, že byl vystřižen společně mně i hořčici. Hořčice a já, to je velké přátelství na věky. Jsem ráda, že jsme se zapletli do hovoru na FB a dostala se na přetřes hořčice a její domácí vaření. Nešlo zapomenout na mé první setkání právě s práškem ruské hořčice. Tu zkušenost žádná dijonka ani její sofistikovanější sestry nezastíní. Nepamatuji si jiný okamžik, kdy mi hořčice stoupala do nosu takovou intenzitou, jako tomu bylo tenkrát … a teď je tu pěkný článek vonící po hořčici 😉 Mám chuť si ji zase po letech doma připravit. DÍKY ZA KRÁSNÉ VYZNÁNÍ. Přírodní dochucovadla dělají z vaření nezapomenutelný zážitek, ale hořčice mezi těmi všemi chutěmi hraje prim už po staletí. Měj se báječně a ať nám doma nikdy nedojde zásoba dobré hořčice! 😉

    • Moje Dobroty says:

      Tak z toho mám radost největší. Že jsem Tě potěšil. Moje první použití toho prášku bylo podobné prvníu setkání s křenem. Ošklivý a od hlíny, po nastrouhání mocný jako peklo. S absolutně stejnými účinky na nos a oči. Každopádně teď hotovou hořčici používám opravdu ve velkém. Jen je mi líto, že jí nedokážu trochu ubrat grády. Přeci jen, chvílema je to příliš.
      Šárko děkuji za textík i za dárek (kalendář) a přeji hodně úspěchů s novou píckou…

  • Také jsem ji vyráběl a prováděl experimenty pro zeslabení nejvíce se mi osvědčila směs s plnotučnou hořčicí asi jedna ku jedné vyzkoušet postupným přidáváním.

    • Moje Dobroty says:

      A to přesně já neudělám. Ne že by mne to nenapadlo, ale ničit čistý přírodní produkt šmejdem s hromadou konzervantů se mi vážně nechce. Popravdě já tu českou plnotučnou kyselinu už několik let nekupuji.

  • Používám plnotučnou hořčici SENF je vyrobena pouze z přírodních produktů a bez konzervantů.

  • Hořčice SENF delikatesní plnotučná je v kelímku.

    • Zdeněk Žatec says:

      ad SENF. Byl jsem osobně ve výrobě a nadšený majitel vyprávěl a ukazoval. Jejich hořčice se dělá bez konzervantů a poloručním způsobem. Míchá se ručně, úsporně, aby nevyprchaly pálivé látky důležité právě také pro konzervaci. Jejich plnotučnou sice nemusím ale na Kremžské doslovně ujíždím. Ta ruská je zážitek, ale „z nechuti chuť udělá jedině pravá Kremžská hořcice“.
      Zdravím všechny mlsné co o jídle přemýšlejí a jsou připraveni udělat i něco navíc.

  • Hořčici miluji. A tak jsem se před časem začala pídit po tom, jak si udělat doma podle vlastního gusta. Nejraději vyrábím hořčici s česnekovou příchutí, s kurkumou nebo terakot. Stejně ale u nás doma vítězí domácí kremžská. Zvu taky k návštěvě na svůj blog, budu ráda za podněty 🙂 http://makova-panenka.cz/rady/vyroba-domaci-horcice-bez-domaci-horcice-se-uz-neobejdu/

    • Moje Dobroty says:

      Achich ouvej. Já teda nahlédnul do vašich receptů. A četl, a četl, a četl…
      A nemohl přestat. Krásné, jednoduché, lidové, milé. U paštik jsem se chtěl rozbrečet nad tím vyznáním 🙂
      Každopádně ten odkaz tady zůstává a doufám, že si ho lidé povšimnou. Opravdu pěkně zpracované téma o hořčici.
      Děkuju za podnět.

      Pavel

  • jura-p says:

    Hořčici oslabíte, když ji mícháte z horké až vařící vody.

  • Moje Dobroty says:

    Protože se mi občas stává, že lidé nakombinují poznámku tady s dotazem do mailového formuláře a já se v tom ztratím, poprosím o znovudotázáním sem. Ten dotyčný bude vědět. jednalo se snad o dotaz na kachní speciality pod hlavičkou tohoto článku.

Komentáře