Domácí šunka – krůtí pepřová s česnekem
Rozhodně jsem neměl v plánu připravit další šunku tak brzy. Jenomže když jsem se náhodně nachomejtnul k možnosti nákupu krůtího stehna bez kosti a kůže za skvělých 100,- Kč/Kg, nemohl jsem odolat a pustil se do ní. Krůtí šunka je obecně má oblíbená a domácí musí být ještě lepší. Tedy doufám, že bude. Toto sepisuji chvíli po naložení masa a postup i závěr budou až za dva dny. Zvolil jsem navíc možnost vychucení i přesto, že se jedná o teprve druhý pokus. Takže navíc čerstvý česnek a pepř z lahvičky kterou jsem už několikrát zmínil. Občas mi ji z Norska přiveze kamarád.
Domácí šunka – krůtí pepřová s česnekem
Použité suroviny
– 800g krůtí stehno bez kosti a kůže
– 8g rychlosůl praganda
– 8g sůl
– 180ml voda
– 2čl med
– 1čl citrónový pepř
– 1ks stroužek česneku
Postup přípravy
>> Jak už jsem posledně naznačil, zvolil jsem menší dávku a doufám, že ne bezdůvodně. Šlo mi primárně o lepší provaření celku. Tomu pomůžu i vložením formy do hrnce, který je vyšší a mohu jej zakrýt poklicí. Jsem zvědavý, jak se to projeví na možnosti regulace teploty, která nesmí jít přes 80°C. Samozřejmě vychucení česnekem je nejzajímavější a tak…
viník všech budoucích potíží – na steaky a ryby skvělý, tady spíše potížový citrónový pepř…
13.2.2015
>> Takže hotovo a lehké zklamání dík soli. Jinak fajn. Výše uvedené hodnoty jsou už po úpravě a možná bych ještě ubral soli klasické. Jde o to, že jsem nandal obě po 10. gramech a zapoměl na fakt, že ten citrónový pepř také nějakou obsahuje. Výsledkem bylo přesolení a opravdu velké. Propříšě tedy maximálně takto a ještě raději pepř bez soli. Jinak vše ostatní OK.
>> Jak už poznamenáno, vložil jsem formu do nejvyššího hrnce který mám. Je to sice náročné na zbytečný obsah vody, ale ten je i výhodou. Na nejmenším hořáku a minimálním plameni jen málokdy došlo k navýšení teploty těsně přes 80°C. Poklice toto bohužel zhoršovala i když nepřiléhala jak má. Takže jednoznačně bez ní. Výhoda dík výšce hladiny těsně pod šroubení se projevila opravdu pozitivně. Šunka je souměrně provařená po celé výšce i průřezu. Navíc příště z doporučených 2. hodin uberu 15 minut.
FOTOs
krůtí svalovina ze stehenního steaku…
nakrájené kousky a prát jako spojka připravený pomocí nože v kutru , který je na obrázku…
vymíchaná směs, tentokrát stačilo 20 minut…
ve formě do lednice na 48 hodin…
a první kousky na talíři, pokud vám připadá méně soudržná, tak je, asi těch 15 minut varu navíc, zatím nevím jistě…
nejdříve jsem si šoupnul něco málo na toustík…
Domácí šunka poprvé u mne popsaná tady, je skvělá věc. Ne tak snadná jak jsem si původně myslel a to dnešní přesolení mne popravdě hodně vytočilo. Každopádně to nevzdávám a hodlám připravit další kousky. Primárně krom soli bych se orientoval na dvě věci:
1/ ještě kvalitnější, tedy libové maso
– i jen minimum šlach ji dokáže dost pokazit..!!..
2/ obměny, od šunky k šunkovému salámu
– našel jsem si návod na původní šunkový s hovězím prátem..??..
MDMP





