Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Domácí šunka – krůtí pepřová s česnekem

15-na toustuRozhodně jsem neměl v plánu připravit další šunku tak brzy. Jenomže když jsem se náhodně nachomejtnul k možnosti nákupu krůtího stehna bez kosti a kůže za skvělých 100,- Kč/Kg, nemohl jsem odolat a pustil se do ní. Krůtí šunka je obecně má oblíbená a domácí musí být ještě lepší. Tedy doufám, že bude. Toto sepisuji chvíli po naložení masa a postup i závěr budou až za dva dny. Zvolil jsem navíc možnost vychucení i přesto, že se jedná o teprve druhý pokus. Takže navíc čerstvý česnek a pepř z lahvičky kterou jsem už několikrát zmínil. Občas mi ji z Norska přiveze kamarád.

 

 

 

Domácí šunka – krůtí pepřová s česnekem

 

Použité suroviny

– 800g krůtí stehno bez kosti a kůže
– 8g rychlosůl praganda
– 8g sůl
– 180ml voda
– 2čl med
– 1čl citrónový pepř
– 1ks stroužek česneku

 

Postup přípravy

>> Jak už jsem posledně naznačil, zvolil jsem menší dávku a doufám, že ne bezdůvodně. Šlo mi primárně o lepší provaření celku. Tomu pomůžu i vložením formy do hrnce, který je vyšší a mohu jej zakrýt poklicí. Jsem zvědavý, jak se to projeví na možnosti regulace teploty, která nesmí jít přes 80°C. Samozřejmě vychucení česnekem je nejzajímavější a tak…

 

viník všech budoucích potíží – na steaky a ryby skvělý, tady spíše potížový citrónový pepř…

16-citrónový pepř

 

13.2.2015

>> Takže hotovo a lehké zklamání dík soli. Jinak fajn. Výše uvedené hodnoty jsou už po úpravě a možná bych ještě ubral soli klasické. Jde o to, že jsem nandal obě po 10. gramech a zapoměl na fakt, že ten citrónový pepř také nějakou obsahuje. Výsledkem bylo přesolení a opravdu velké. Propříšě tedy maximálně takto a ještě raději pepř bez soli. Jinak vše ostatní OK.

>> Jak už poznamenáno, vložil jsem formu do nejvyššího hrnce který mám. Je to sice náročné na zbytečný obsah vody, ale ten je i výhodou. Na nejmenším hořáku a minimálním plameni jen málokdy došlo k navýšení teploty těsně přes 80°C. Poklice toto bohužel zhoršovala i když nepřiléhala jak má. Takže jednoznačně bez ní. Výhoda dík výšce hladiny těsně pod šroubení se projevila opravdu pozitivně. Šunka je souměrně provařená po celé výšce i průřezu. Navíc příště z doporučených 2. hodin uberu 15 minut.

 

FOTOs

 

krůtí svalovina ze stehenního steaku…

01-svalovina z krůtího stehna

 

nakrájené kousky a prát jako spojka připravený pomocí nože v kutru , který je na obrázku…

04-kostky a z kutru

 

vymíchaná směs, tentokrát stačilo 20 minut…

05-vymíchaná směs

 

ve formě do lednice na 48 hodin…

08-ve formě a do lednice

 

a první kousky na talíři, pokud vám připadá méně soudržná, tak je, asi těch 15 minut varu navíc, zatím nevím jistě…

10-hotovo a krájeno

 

nejdříve jsem si šoupnul něco málo na toustík…

14-na toustu

 

Domácí šunka poprvé u mne popsaná tady, je skvělá věc. Ne tak snadná jak jsem si původně myslel a to dnešní přesolení mne popravdě hodně vytočilo. Každopádně to nevzdávám a hodlám připravit další kousky. Primárně krom soli bych se orientoval na dvě věci:

1/ ještě kvalitnější, tedy libové maso

– i jen minimum šlach ji dokáže dost pokazit..!!..

2/ obměny, od šunky k šunkovému salámu

– našel jsem si návod na původní šunkový s hovězím prátem..??..

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Domácí šunka – krůtí pepřová s česnekem
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře