Domácí balkánský sýr
Domácí balkánský sýr? No to snad ne? Nebo ano? Jistojistě ano! A dík gurmánce Šárce Škachové. Balkánský sýr, sýr balkánského typu, nebo také Istanbul. V jeho výrobě jsme v osmdesátých letech minulého století byli mistři. Do Turecka se vyvážela velká většina produkce v plechovkách o minimálním obsahu pět kilogramů. Dnes je to už jen smutná vzpomínka. Sýry na pultech obchodů jsou jakési cihly podivné konzistence a místo aby se drolily jak mají, nechají se spíše mazat na chleba.
Já jej mám moc rád, když je dobrý. A máme to v rodině. Tak jako kdysi táta, i já si dám několik kousků posypaných mletou paprikou na talíř a uzobávám u televize. Tak jako kdysi máma jej drobím na slovenské halušky. A tak jako každý ho miluju na salátu šopáku.
Když jsem zahlédnul ten recept od Šárky na facebooku nechtělo se mi věřit. Týden jsem váhal a hlavně přemýšlel jak, v jaké formě dosáhla toho rozkošného tvaru a vzorku na povrchu. Pak jen stačilo zajít do jí doporučeného Lidlu pro tvaroh značky Pilos a bylo to jasné. Je vytvarovaný z výroby.
Takže jdeme na to. Budeme potřebovat rovnou dva tvarohy, páč snadno zjistíte, že jeden prostě nestačí jak je chutný.
– 2ks tvaroh
– 1l voda
– 100g sůl
Směšně snadná je ta příprava
>> Svaříme vodu se solí (to jen pro jistotu) a když je pokojové teploty, utopíme v ní vybalený tvaroh (vybalování je jediná práce). Necháme v uzavřené nádobě odpočívat 4-5 dnů v lednici.
>> No a to je vše. Já vám to říkal, brnkačka. Ten výsledek je vážně k nerozeznání od fajnového sýra z obchodu a vychází levněji. Navíc má úžasnou drobivou konzistenci plnou dírek, tekže krásně prolne tou slanou chutí. Do budoucna uvažuji o přidání česneku či papričky či kuliček pepře do nálevu. No a ještě později o rozdrolení a následném slisování v nějaké formě s přidáním například zeleného pepře či paprikových floků. Asi bych se nebránil po odležení ve vodě utopit jej na několik do oleje, nebo vyzrání v pivě s jedním tradičním tvarůžkem. No to bude síla 🙂
Salátek šopáček musí být. Já se tomu názvu trochu bráním, protože přidávám ledový salát a rukolu, nebo polníček. No a také ten ocet…
Na dvě porce potřebujeme stejná množství (hromádky) jako z jednoho pokrájeného rajčátka:
– Rajče
– Paprika
– Okurka
– Saláty
– Sýr– 1PL jablečný ocet /Kand/
– 1PL olej /oliváč/
– 2špetky cukr
– 1špetka pepř
– 1špetka sůl /růžová/
>> Vše krom sýra jen pokrájíme na hrubší kousky (strouhání je blbost) a v podstatě ihned podáváme. Sýr sypeme na povrch. Troška kopru neuškodí a cibule je jednoznačně nejlepší ta mladá, bílá sezónní s natí. Je křehká a šťavnatá. Rád bych tvrdil že spíše červená. Jenomže až příliš často je dřevnatá. Potvora!
>> Na závěr pokračování z minula – fermentovaný cuketový salát á la matjesy po čtyřech dnech v lednici. Je dokonalý, křupavý a doslova neskutečně chutný. Úplně to vidím: tortilla plněná tímto salátkem, kousky marinovaného pečeného kolínka či krůty, balkánek a domácí barbecue omáčka. Vše ve vlastní provenienci. Uáááu a slintám!
>> Sakra málem bych zapoměl. Ten sýr se chová trochu jako tofu. Takže klidně si opatrně ukrojené plátečky velmi zprudka opečte na olivovém oleji a pak přidejte k salátu. Jsem si navíc jist, že by se nechal opravdu parádně zaudit! No a jen tak na okraj, jaký by asi byl naložený v mořské vodě???Primárně to dnes tedy byl:
Domácí balkánský sýr
11.8.2014 – na radu Hanky jsem zareagoval a zaskočil se podívat do Lidlu. Je to opravdu syrovátkový sýr, prý na italský způsob. Já jej šoupnul na místo uvolněné po likvidaci prvního kousku k už načatému druhému. Takže ještě do zítra počkám a ochutnám. A dám vědět samozřejmě 🙂
9.9.2014 – stále na to zapomínám! Tento sýr je hotová záležitost. Není špatný, není ani extra zajímavý. Hlavně ale nijak dobrý k utopení ve slaném láku. Ten už mu totiž nic moc nedá a chuť nevylepší. Tvaroh je mnohonásobně lepší. Jeden zajímavý rozdíl tady ale je: má hutnější konzistenci a nedrolí se tolik jako tvaroh.
Ti sýraři to ale mají pestré nemyslíte? Tak dobré chutnání lidičkové milí, váš MDMP






Tak a je jasné, že v pondělí podniknu dobrodružnou výpravu do Lidlu. 🙂
Teď mě napadá, že tam mají úplně stejný sýr syrovátkový. To by taky asi nemuselo být špatné si ho naložit do slaného nálevu. Co ty na to?
Kurňa, myslela jsem syrovátkový tvaroh a napsala jsem sýr. 🙂
Ani ti nepovím. Nepostřehnul jsem jej…
Tak jsem pročetla a vyzkouším, může to být dobré. Tento syrovátkový sýr, od Lidla, jsem měla ráda i tak, jak je. Ale bohužel, už ho Lidl dávno v prodeji nemá, tak musím vyzkoušet něco jiného…
Dotaz, upřesnění.
Tvaroh použitý na výrobu domácího balkánského sýru je balený měkký tvaroh anebo tvrdý tvaroh na strouhání?
Jirko, na fotkách máte ten jediný použitelný. Nevím co více dodat. Pokud potřebujete jeho charakteristiku, pak ani jeden. Tohle je trochu odlišný výrobek. Mají to už i v Albertech atd. Samože jinak polepené. Každopádně, měkký tvaroh je, s prominutím, bláto na pomazánky a jimé kuchyňské úpravy, tvaroh na strouhání je jen na to strouhání. No a tohle je třetí verze…
Tvaroh na obrázku se už koupit nedá, že ho mají v Albertu“ ale jinak polepený“ je sice senzační informace ale celkem k ničemu, když to musí být skutečně konkrétní typ tvarohu a jaksi není uvedeno jaký.😏 4% tvarohů hafo od měkkých až po hrudkovité na strouhání.
Takže taky nevím, „co více dodat“…snad nějakou upotřebitelnou informaci? Ta tu nezazněla.
Jste tak hloupá nebo tak arogantní? Srpen 2nd, 2014. To je datum sepsání textu. Opravdu čekáte že pro vás budu sledovat celou dobu nabídku obchodů? Tak to už tady radeji nečtěte. Obzvláště při faktu, že tyto stránku už tři roky nemají aktualizované info a mít nebudou.