Domácí chléb
Inspirovám vzorkem mé paní šéfové jal jsem se péci doma chléb náš vezdejší. Pro začátek z hotové směsi „Rivercote – Selský chléb“ prodávané v Lidlu. První balení jsem dostal také od ní, takže ani nevím, kolik to stojí. Dle dostupných informací by to mělo být 20-35,-Kč za kilo směsi. To podle toho, zda je právě v akci, nebo za plnou cenu. Někde jsem četl poznámku s úvahou o důvodu takto rozdílné ceny (dumping atd.). Je mi to jedno. I za 35 je to cena slušná a každopádně přiměřená výsledné kvalitě. Pozor ale, typicky český chléb typu Šumava to není.
Postup při přípravě je velmi jednoduchý, ovšem poněkud zdlouhavý. Stačí řídit se pokyny z textu na obalu. Tedy polovina obsahu smíchaná s 350ml vlažné vody. Rovnou zavrhuji udělátka typu ruční šlehač s míchacími spirálami. Těsto je totiž poměrně lepivé, rychle se natočí na spirály a vyjede pěkně nahoru. Nalepí se na tělo mixéru a drží opravdu fest. Z otvorů na metly a spirály ho budu ještě nějakou dobu dolovat. Takže zbývá klasika – mísa a vařečka.
Myslím si, že něco málo informací pro tradiční práci s těstem by v návodu mohlo být také. Nejsou a proto připisuji:
– Když už máte těsto dobře promísené, pomoučit ruce hladkou moukou a obalit jí bochánek před kynutím je opravdu žádoucí – nepřilepí se k míse.
– Po vytažení z trouby nezapomeňte na klasiku – potřít horký bochník studenou slanou vodou. Kůrka je pak krásně slaná, křupavá a chutná.
Jinak je návod opravdu jasný a stručný, chléb podle něj moc dobrý a… právě teď mne kamarád upozorňuje… hned druhý pokus bude každopádně jistý – škvarky do těsta. Mňááám…
První kousek v horkovzdušné troubě upečený
A rozkrojený
Tip na stránku, která je jen o chlebu a domácích pekárnách
Zde jsou například odkazy typu doma připravený kvásek bez droždí. Nejen kvalitní základ pro pečení chleba, ale také na tradiční Krkonošské kyselo.
[fb_like]