Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin

MajonézaOdtud jsem vycházel >> Domácí majonéza

A opravdu maximálně jednoduché, levnější než z obchodu a okamžitě dostupné dle aktuální potřeby.

Není nic snazšího, než vyrobit domácí majonézu. Zabere to pár okamžiků. Potřebujete jen vajíčko, olej a několik dalších ingrediencí, které každý najde doma. Proč si tedy nevyrobit do bramborového salátu vlastní a čerstvou.

Mnoho lidí používá doma majonézu jen minimálně. Na Vánoce koupí skleničku na salát, zbytek se po čase z lednice vyhodí. Hobby za vás vyzkoušelo, jak připravit geniálně jednoduchou majonézu, kterou si dochutíte podle svého. Navíc bez pracného šlehání a opatrného přilévání oleje s často nejistým výsledkem.

Inspirací nám byl recept čtenářky blogu pana Cuketky s nickem Naďa. K výrobě majonézy používá tyčový mixér. "Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale podívejte se na ingredience: v domácím provedení to není tak zlé. Když ji rozpočítáte na porce, zjistíte, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. To snad ještě nikomu žaludek neprovrtalo," píše v úvodu svého receptu.

 

Co budete potřebovat

· 2 žloutky, nebo jedno celé vejce

· 150 ml slunečnicového oleje

· 1 lžíce dijonské hořčice

· šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)

· sůl, pepř

 

Jediné, na co je třeba dát pozor, je trvanlivost. Majonéza neobsahuje žádné konzervanty, takže v lednici nevydrží tak dlouho jako kupovaná. Vzhledem k nákladům na suroviny (viz box) ale není problém udělat si pokaždé čerstvou.

Jak na to

Jedinou podmínkou je použití tyčového mixéru, který ale dnes vlastní většina domácností. Jeho součástí je i úzká mixovací nádoba. Většinou slouží i jako odměrka a pro výrobu majolky je důležitá.

Originální recept počítá se dvěma žloutky. V diskusi pod receptem jsme se ale dočetli, že nebyl problém použít celé vajíčko. Našli se i tací, kterým se majolka zdrcla, zřejmě proto, že použili studené vajíčko přímo z lednice. Proto jsme experiment "zatížili" všemi chybami, které je vůbec možné udělat: použili jsme jedno celé vejce přímo z lednice a místo dijonské hořčice jsme vzali jinou, ještě pikantnější.Jediné, na co je třeba dát pozor, je trvanlivost. Majonéza neobsahuje žádné konzervanty, takže v lednici nevydrží tak dlouho jako kupovaná. Vzhledem k nákladům na suroviny (viz box) ale není problém udělat si pokaždé čerstvou.

 

Tyčový mixér pomalu táhněte směrem vzhůru.

Majonéza01

Majonéza je hotová po pěti až deseti vteřinách.

Majonéza02

Do "válce" jsme nalili 150 ml obyčejného slunečnicového oleje, rozklepli vejce, přidali trochu hořčice, špetku soli a pepře a zakápli citronem.

Mixér jsme zcela ponořili až na dno nádoby a potom ho začali velmi pomalu zvedat, jako když se pohybuje píst směrem vzhůru. Recept uvádí, že stačí pět vteřin, ale my jsme raději mixovali opatrněji. Na videu se můžete podívat, že nám to trvalo půl minuty, možná jsme byli zbytečně opatrní, až budeme majonézu vyrábět poněkolikáté, získáme ten pravý "grif".

 

Podívejte se na video v začátku článku, jak se při mixování mění konzistence z oleje na omáčku.

 

Výroba domácí majonézy stojí daleko méně sil, peněz, energie i času, než obléknout se a zajít ji koupit do nejbližšího obchodu, když zjistíte, že v ledničce chybí. A vyrobili jsme ji jako malovanou, povedla se hned napoprvé. Z uvedeného množství se udělá zhruba sklenička od dětské výživy, což by mělo stačit na množství bramborového salátu pro běžnou rodinu.

Bloggerka Naďa také radí: "Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem. Do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíte dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžete přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky nebo kapary."

A dodává: "Zjistila jsem, že do majonézy můžete přidat i trochu moučkového cukru, pak se ještě chutí o chlup více přiblíží té kupované, na kterou jste možná zvyklí."

Hobby už má majonézu na bramborový salát připravenou. A co vy, vyrábíte si doma vlastní, nebo máte raději kupovanou?

 

No a tady domácí už ochucená majonéza. Ta moje. Pokud někomu nesedí barva, vězte, že ji dělám z celého vejce i s bílkem a dochucená je už před mixováním. V lednici ztuhne tak, že ji nevyklopíte ze vzhůru nohama obrácené misky.

Majonéza_moje

Sdílejte...

9 Responses to “Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin”

Komentáře