Domácí máslo
Věřte nebo ne, to na obrázku dole je hrouda doma vyrobeného másla z litru 30% smetany, tyčovým mixerem s metličkou, v lahvi od okurek o obsahu 1,75 litru.
– Smetanu stačí nalít do lahve a metličkou na nejvyšší otáčky šlehat, až se oddělí bílá voda od hrudek tuku. Mně to trvalo 4-5 minut.
– Poté celý obsah vylejeme do hustého cedníku (já používám jemný silonový). Po hrudkách vyndaváme dlaní a hněteme koule másla, které průběžně proplachujeme v připravené nádobě se studenou vodou. Tu z nich opět vmačkáváme. Opakujeme několikrát a šup s tím do skladovací nádobky.
Důležité:
>> čím vícekrát proplachujeme, tím je máslo čistší
>> čím více vymčkáme, tím méně obsahuje vody
>> takto vyrobené máslo nemá ani zdaleka tak dlouhou trvanivost jako kupované /proč asi/ Maličko pomůže přidat na začátku trochu soli.
Pokud někomu přijde příliš bílé, vězte, že ze smetany v krabici, obsahující stabilizátory to jiné nebude. Mne spíše překvapuje, že to i přes ně jde.