Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Domácí máslo

máslenka Věřte nebo ne, to na obrázku dole je hrouda doma vyrobeného másla z litru 30% smetany, tyčovým mixerem s metličkou, v lahvi od okurek o obsahu 1,75 litru.

– Smetanu stačí nalít do lahve a metličkou na nejvyšší otáčky šlehat, až se oddělí bílá voda od hrudek tuku. Mně to trvalo 4-5 minut.

– Poté celý obsah vylejeme do hustého cedníku (já používám jemný silonový). Po hrudkách vyndaváme dlaní a hněteme koule másla, které průběžně proplachujeme v připravené nádobě se studenou vodou. Tu z nich opět vmačkáváme. Opakujeme několikrát a šup s tím do skladovací nádobky.

Důležité:

>> čím vícekrát proplachujeme, tím je máslo čistší

>> čím více vymčkáme, tím méně obsahuje vody

>> takto vyrobené máslo nemá ani zdaleka tak dlouhou trvanivost jako kupované /proč asi/ Maličko pomůže přidat na začátku trochu soli.

Pokud někomu přijde příliš bílé, vězte, že ze smetany v krabici, obsahující stabilizátory to jiné nebude. Mne spíše překvapuje, že to i přes ně jde.

Domácí máslo03

Domácí máslo_postcard

Sdílejte...

Komentáře