Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Domácí nudle

Domácí nudle02_detajl Ty samozřejmě patři k tradiční české kuchyni. Jejich příprava je velice snadná, jen při rozválení těsta je zapotřebí trochu přitlačit.

 

 

 

 

 

Jak na to

 

200g mouka hrubá

1ks vejce

2-4PL voda

sůl

 

 

>> Smícháme osolenou mouku s vodou a vajíčkem. Vyválíme tenký plát. Tak tenký, aby přes něj byl vidět vzorek utěrky. Necháme oschnout, nakrájíme nudle, nebo flíčky například a necháme ještě proschnout. Uvaříme ve slané vodě.

>> Vařit je můžeme téměř ihned, na uskladnění je ovšem zapotřebí vysušit je velmi dobře, aby pak neměly tendenci plesnivět.

>> Pokud se rozhodneme připravit si například tortelini, můžeme hned. Netřeba těsto sušit.

Domácí nudle02

Sdílejte...

7 komentářů to “Domácí nudle”

  • Roomanka says:

    Ahoj Pavle, moje mamka dělávala nudle z hrubé mouky jako ty. Od té doby, co mám strojek, volím spíše italskou variantu z hladké, případně polohrubé mouky, trošky olivového oleje a vody. Ale „máčím“ při protahování plátů v hrubé, jinak se to hrozně lepí. Je to zábava a během chvilky mám hotové vlasové nudle, široké i drobné flíčky do polévky. Ty dělám ručně z těsta, které mi přeschlo a nelze ho už prohnat strojkem. Ale stejně s nostalgií vzpomínám na tenoučké placky na utěrkách, se kterými se doslova moje máma mazlila. Škoda, že jsem si toho až tak nevážila. Díky za krásnou vzpomínku! R.

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Romanko. Moje máma nudle nedělala, páč na to měla svoji mámu. Ten strojek mne už dlouho zajímá, ale popravdě mi přijde dost drahý a na to že nudle dělám 2x do roka zbytečný.

  • Roomanka says:

    Mi ho koupil kamarád k svátku za čtyři stovky v Lidlu, takže až taková investice to není. Ovšem musela jsem ho „vytunit“ – všechny plechy jsem vyhodila a mám jen holé válečky. Když se tam zašprajcovalo těsto, nešlo mně to vůbec vyčistit. Teď mám klid. Pokud koupíš, nebudeš litovat. Já u nudlí relaxuju tak dvakrát do měsíce a vždycky jich udělám víc do zásoby. Těsto míchám v pekárně, takže pohoda.

    • Moje Dobroty says:

      Hmm…teď mi to bude vrtat hlavou a začnu shánět nudlopres…chjo 🙂
      S mícháním problém nemám, nový robot se činí, ale to vyvalování. Jakou směs tedy používáš Ty na italské – myslím poměry?

  • Roomanka says:

    Co 100 g hladké mouky, to 1 vejce, šplejchnu oliváč a trošku vody. Bez soli, samozřejmě. Když mi slepice nenesou a kupovaná vejce jsou bledá, přidám špetičku kurkumy. Vyndám hladké tuhé těsto, zabalím do strečovky na chvíli a potom už vyvaluji – předtím máčím v hrubé. Mám nad pracovním prknem hůlku od smetáku, kde suším pověšené placky. 🙂 Ten tvůj robot je super!

  • Roomanka says:

    Jo, učaruje ti to jako mně. 🙂 Mám už strojek tři roky a ráda ho vyndávám z krabičky, i když je takový, ehm, svléknutý. 🙂 Teď jsem si všimla, že dáváš do těsta sůl a já jsem napsala, že bez soli „samozřejmě“. Máma sůl nedávala prý kvůli tomu, že placky blbě schnou. Takže tak. 🙂 R.

Komentáře