Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Domácí sýr Lučina

Domácí sýr Lučina02 Přesně jak ve svém příspěvku na facebooku 16.8. poznamenal pan Cuketka při čtení www co nového na kopci: "riziko konverze na domácí výrobu je vysoké!" Já si přečetl to nejjednoduší, ještě večer založil, ráno vyšlehal a opět večer po příchodu z práce už večeřel vynikající Lučinu. Neuvěřitelně snadné a opravdu výborné. Navíc jsem bez váhání nedodržel postup doporučený, ale zjednodušený z diskuze pod článkem. A to se skvěle vyplatilo.

 

 

 

 

Z čeho

500g jogurt bílý

0,5dl smetana

To je opravdu vše!

 

 

Jak

>> Vše smícháme a můžeme rovnou přidat posekanou pažitku, nebo jiné bylinky.

>> Běžný cedník položíme na kastrol, nebo mísu. Rozprostřeme do něj plátýnko (řidší utěrku) a promíchanou směs vlijeme. Utěrku přeložíme a lehce namáčkneme. Necháme do rána v pokojové teplotě.

>> Spodem odteče asi 150 ml vody a vrchní část si také něco nasaje. Celý zbytek lehce osolíme, opepříme, nebo jinak vychutíme. Vyšleháme metličkou a necháme přikryté odpočívat v lednici tak dvě hodiny.

 

Domácí sýr Lučina - suroviny pohromadě

 

 

Výsledek: 220 gramů sýra

Samozřejmě je zajímavá ekonomičnost přípravy. Vanička Lučiny 125 gramů vyjde v obchodě přibližně na 28,- Kč. Mně stála pixla nejlevnějšího 3% jogurtu 500 gramů 15,- Kč. Obyčejná 12% smetana z 500 ml krabičky asi 1,50 Kč 50 ml. Tedy výsledných 220 gramů maximálně 17,- Kč. To by šlo ne? Samozřejmě jednoznačně doporučuji co nejtučnější jogurt a stejně tak smetanu. Chuť bude mnohem lepší. A už mám doma nachystáno. Jogurt 500 gramů 10% za 20,- Kč. Smetana 200 ml 40% ! za 25,- Kč. To bude paráda. A výsledek pořád levnější o více než polovinu.

 

Domácí sýr Lučina01

 

 

Možnosti ochucení jsou takřka nekonečné

křen
hořčice
sterilovaná kapie či okurka
kečup
mletá paprika
kopr
česnek

 

 

Myslím, že domácí výroba sýrů je dost zajímavá a ještě doplním: nejenže mám tento sýr rád, ale od teďka naprosto miluju. Je totiž mnohem příjemnější než jakkoli a sebelépe upravený tvaroh. Krásně jemný narozdíl od jeho poměrně brutální a trpké chuti.

 

Domácí sýr Lučina na bagetce s kaviárem a jarní cibulkou

 

v obchodě – prý nadýchaná – nadechnout se musím já při té ceně…

lučina kaufland

 

 

Jak jsem slíbil, tak přidávám – domácí sýr Lučina, velmi tučný

 

500g bílý jogurt 10% za 20,90 Kč

200g smetana 40% za 25,90 Kč

30g domácí sterilovaná kapie a feferonka

 

 

>> Kapii a pálivou feferonku z nálevu jsem drobně rozsekal a nechal odkapat. Vmíchal do jogurtu se smetanou. Ta hmota byla natolik hustá, že jsem ji z mísy dostával lehkým násilím.

 

12 hodin ve větrané kuchyni při cca 21°C

 

>> Ráno jsem opět vyšlehal výsledných 400g s trochou soli a mletého pepře. Po dvou hodinách v lednici je na světě vynikající snídaně. Doplněna mladou cibulkou, paprikou a rajčátkem je o dalších 100% lepší.

 

Lučina_postcard

 

05_Lučina_snídaně

 

 

Po druhém pokusu o přípravu toho nejjednoduššího sýra jsem opravdu nadšen. To, co začalo jen překvapením je pro mne nyní jednoznačnou prioritou v klasické české kuchyni. Snadné, zdravé, chutné…

 

Tady prosím by si ten mimísek opravdu výskal!

 

A ještě jednou

nakoukněte na kopec

 

 

17.11.2013

Domácí sýr Lučina si připravuji už naprosto pravidelně. Asi tak jednou za čtrnáct dnů.

 

tentokráte s koprem a česnekovo feferonkovým pestem

Lučina s koprem a feferonkovým pestem

 

Lučina s koprem a feferonkovým pestem01

 

 

Příště bude tvarůžkový.

 

 

MDMP

Sdílejte...

16 komentářů to “Domácí sýr Lučina”

  • Petra C. says:

    Tuhle Lučinu mám v plánu už dlouho. Tak dnes, případně zítra bych ji mohla udělat. Zároveň mám v plánu domácí chléb z kvásku, pokud nějaký seženu. To by pak bylo kouzlo!
    Co děláš s odkapanou syrovátkou? Někde jsem četla o použití třeba do polévky. Ale to je pro mě velká neznámá.

    • Moje Dobroty says:

      Jsme na tom stejně. Já to dělal poprvé a tak jsem ji rovnou vylil. Zatím ani nepřemýšlím co s ní…

      • Delin says:

        Ahoj, tady Anonymní z 15.8. 12:11 :-)) odkapanou syrovátkou zadělávám ten domácí chleba, na který si pak „lučinu“ mažu. Nebo s ní startuju proces mléčného kvašení při kvašení zeleniny (naposled směs zelí cibule mrkve papariky). A taky ji mají rády kočky. Hezký den

  • Hannah12 says:

    Super! Myslím, že je fajn, že spousta z nás si připravuje domácí sýr, chleba, majonézu, máslo atd.
    Tip na využití odkapané syrovátky ku zadělání domácího chleba a startnutí kvašení zeleniny rozhodně vítám, bo já ji používala jen do omáček nebo polévek. (Náš kocour říká fuj na všechno, co se jen mihlo kolem mlíka) 🙂
    Včera jsem spáchala domácí Lučinu ochucenou libečkem a doma vypěstovanou papričkou, no, panečku, to bylo teda něco. Paprička měla takové grády, že mi slzí oči ještě dneska a tlak se pohybuje u horentních čísel 🙂

  • Marťa says:

    Domácí lučinu jsem poprvé ochutnala minulý víkend na oslavě narozenin a rozhodla se,že si jí také udělám. Prostudovala jsem spoustů příspěvkú na netu na toto téma a ten Váš se mě zdá nejlépe stravitelný 🙂 Takže jdu namíchat svůj první domácí sýr a doufám,že budu zítra večer stejně tak nadšená,jako vy 🙂

    • Moje Dobroty says:

      A protože píšu se spožděním, rovnou se zeptám: podařilo se? A chutnalo? (Y)

      • Marťa says:

        Děkuji za optání 🙂 Podařilo se a hlavně chutnalo. S kupovanou lučinou,nebo jakýmkoliv mazacím sýrem se to nedá srovnat. Půlku sýru jsem neosolila a přidala do něj rozpuštěnou čokoládu. Vznikla mě tak moc dobrá čokoládová pomazánka pro mé děti. A dneska se pustím do výroby další várky, koupila jsem ještě hustší jogurt,než posledně a jsem zvědavá,co z toho bude? Přeji Vám pěkný den……….

  • Marťa says:

    Já nakupuju často v Rakousku a tam se dá sehnat naprosto luxusní smetana s tučností 36% a výborný řecký jogurt. U nás také moc ráda kupuju Choceňský smetanový jogurt, ten má tučnost 10% 🙂

  • Marťa says:

    Někdy stojí za to,si s výběrem surovin dát trošku víc práce i času. Základem ale je,aby to člověka bavilo,jinak to asi nemá cenu 🙂 Já budu s radostí testovat dále a sledovat Váš blog.

    Mějte se hezky……….

    • Moje Dobroty says:

      To každopádně.
      Já například spoustu času věnuji přemýšlení u pultu s masem a uzeninami: mám to sežrat všecko, nebo všecko ale postupně? Dilema…
      Ale v sobotu 15.2. si to zjednoduším. Opět začínají Farmářské trhy na Náplavce (http://www.farmarsketrziste.cz/trziste-naplavka/v-sobotu-15-2-zaciname-na-naplavce) a já se těším na obyčejného buřta.

      Mňam..!!..

      • Marťa says:

        Děkuji za zaslaný odkaz…….ten jogurt úplně dole vypadá senzačně a musí být strašně dobrý 🙂 Já tedy maso a uzeniny můžu jen občas, raději vařím ze zeleniny,ale když buřta,tak poctivého. Mám ráda např.šunku,nebo bioklobásky z farmy Sasov (také mají na netu své stránky a zasílají i poštou,i když z ohledem na roční období ne samozř.úplně všechen sortiment). Užijte si farmářské trhy ….. já momentálně bydlím mimo město a moc se na tyto akce nedostanu 🙂 Hezký den

  • Radunka says:

    No jako ta lučina fakt vypadá výborně. Nedávno jsem narazila však na fermentor Kuvings. Je s ním práce jednodušší? Má ho někdo?

Komentáře