Domácí sýr Lučina
Přesně jak ve svém příspěvku na facebooku 16.8. poznamenal pan Cuketka při čtení www co nového na kopci: "riziko konverze na domácí výrobu je vysoké!" Já si přečetl to nejjednoduší, ještě večer založil, ráno vyšlehal a opět večer po příchodu z práce už večeřel vynikající Lučinu. Neuvěřitelně snadné a opravdu výborné. Navíc jsem bez váhání nedodržel postup doporučený, ale zjednodušený z diskuze pod článkem. A to se skvěle vyplatilo.
Z čeho
500g jogurt bílý
0,5dl smetana
To je opravdu vše!
Jak
>> Vše smícháme a můžeme rovnou přidat posekanou pažitku, nebo jiné bylinky.
>> Běžný cedník položíme na kastrol, nebo mísu. Rozprostřeme do něj plátýnko (řidší utěrku) a promíchanou směs vlijeme. Utěrku přeložíme a lehce namáčkneme. Necháme do rána v pokojové teplotě.
>> Spodem odteče asi 150 ml vody a vrchní část si také něco nasaje. Celý zbytek lehce osolíme, opepříme, nebo jinak vychutíme. Vyšleháme metličkou a necháme přikryté odpočívat v lednici tak dvě hodiny.
Výsledek: 220 gramů sýra
Samozřejmě je zajímavá ekonomičnost přípravy. Vanička Lučiny 125 gramů vyjde v obchodě přibližně na 28,- Kč. Mně stála pixla nejlevnějšího 3% jogurtu 500 gramů 15,- Kč. Obyčejná 12% smetana z 500 ml krabičky asi 1,50 Kč 50 ml. Tedy výsledných 220 gramů maximálně 17,- Kč. To by šlo ne? Samozřejmě jednoznačně doporučuji co nejtučnější jogurt a stejně tak smetanu. Chuť bude mnohem lepší. A už mám doma nachystáno. Jogurt 500 gramů 10% za 20,- Kč. Smetana 200 ml 40% ! za 25,- Kč. To bude paráda. A výsledek pořád levnější o více než polovinu.
Možnosti ochucení jsou takřka nekonečné
křen
hořčice
sterilovaná kapie či okurka
kečup
mletá paprika
kopr
česnek
Myslím, že domácí výroba sýrů je dost zajímavá a ještě doplním: nejenže mám tento sýr rád, ale od teďka naprosto miluju. Je totiž mnohem příjemnější než jakkoli a sebelépe upravený tvaroh. Krásně jemný narozdíl od jeho poměrně brutální a trpké chuti.
v obchodě – prý nadýchaná – nadechnout se musím já při té ceně…
Jak jsem slíbil, tak přidávám – domácí sýr Lučina, velmi tučný
500g bílý jogurt 10% za 20,90 Kč
200g smetana 40% za 25,90 Kč
30g domácí sterilovaná kapie a feferonka
>> Kapii a pálivou feferonku z nálevu jsem drobně rozsekal a nechal odkapat. Vmíchal do jogurtu se smetanou. Ta hmota byla natolik hustá, že jsem ji z mísy dostával lehkým násilím.
12 hodin ve větrané kuchyni při cca 21°C
>> Ráno jsem opět vyšlehal výsledných 400g s trochou soli a mletého pepře. Po dvou hodinách v lednici je na světě vynikající snídaně. Doplněna mladou cibulkou, paprikou a rajčátkem je o dalších 100% lepší.
Po druhém pokusu o přípravu toho nejjednoduššího sýra jsem opravdu nadšen. To, co začalo jen překvapením je pro mne nyní jednoznačnou prioritou v klasické české kuchyni. Snadné, zdravé, chutné…
Tady prosím by si ten mimísek opravdu výskal!
A ještě jednou
17.11.2013
Domácí sýr Lučina si připravuji už naprosto pravidelně. Asi tak jednou za čtrnáct dnů.
tentokráte s koprem a česnekovo feferonkovým pestem
Příště bude tvarůžkový.
MDMP
Tuhle Lučinu mám v plánu už dlouho. Tak dnes, případně zítra bych ji mohla udělat. Zároveň mám v plánu domácí chléb z kvásku, pokud nějaký seženu. To by pak bylo kouzlo!
Co děláš s odkapanou syrovátkou? Někde jsem četla o použití třeba do polévky. Ale to je pro mě velká neznámá.
Jsme na tom stejně. Já to dělal poprvé a tak jsem ji rovnou vylil. Zatím ani nepřemýšlím co s ní…
Ahoj, tady Anonymní z 15.8. 12:11 :-)) odkapanou syrovátkou zadělávám ten domácí chleba, na který si pak „lučinu“ mažu. Nebo s ní startuju proces mléčného kvašení při kvašení zeleniny (naposled směs zelí cibule mrkve papariky). A taky ji mají rády kočky. Hezký den
To je další super tip – s tím chlebem, i s tou kvašenou zeleninou 😉
Super! Myslím, že je fajn, že spousta z nás si připravuje domácí sýr, chleba, majonézu, máslo atd.
Tip na využití odkapané syrovátky ku zadělání domácího chleba a startnutí kvašení zeleniny rozhodně vítám, bo já ji používala jen do omáček nebo polévek. (Náš kocour říká fuj na všechno, co se jen mihlo kolem mlíka) 🙂
Včera jsem spáchala domácí Lučinu ochucenou libečkem a doma vypěstovanou papričkou, no, panečku, to bylo teda něco. Paprička měla takové grády, že mi slzí oči ještě dneska a tlak se pohybuje u horentních čísel 🙂
A já můžu už jen doplnit, že jsem dal ochutnat i v práci. Ůspěch a Lučina je stálý favorit. Domácí sýry hodlám zkoušet dál.
Domácí lučinu jsem poprvé ochutnala minulý víkend na oslavě narozenin a rozhodla se,že si jí také udělám. Prostudovala jsem spoustů příspěvkú na netu na toto téma a ten Váš se mě zdá nejlépe stravitelný 🙂 Takže jdu namíchat svůj první domácí sýr a doufám,že budu zítra večer stejně tak nadšená,jako vy 🙂
A protože píšu se spožděním, rovnou se zeptám: podařilo se? A chutnalo? (Y)
Děkuji za optání 🙂 Podařilo se a hlavně chutnalo. S kupovanou lučinou,nebo jakýmkoliv mazacím sýrem se to nedá srovnat. Půlku sýru jsem neosolila a přidala do něj rozpuštěnou čokoládu. Vznikla mě tak moc dobrá čokoládová pomazánka pro mé děti. A dneska se pustím do výroby další várky, koupila jsem ještě hustší jogurt,než posledně a jsem zvědavá,co z toho bude? Přeji Vám pěkný den……….
Zajímavý nápad s tou čokoládou. Co se týče hustšího jogurtu, kupuju do 10% a používám smetanu 33%. Ideální kombinace.
Já nakupuju často v Rakousku a tam se dá sehnat naprosto luxusní smetana s tučností 36% a výborný řecký jogurt. U nás také moc ráda kupuju Choceňský smetanový jogurt, ten má tučnost 10% 🙂
Ano, já některé ty smetany znám. Paradox totiž je, že se stáčí kousek od Prahy v povltavských mlékárnách Pragolaktos.
Někdy stojí za to,si s výběrem surovin dát trošku víc práce i času. Základem ale je,aby to člověka bavilo,jinak to asi nemá cenu 🙂 Já budu s radostí testovat dále a sledovat Váš blog.
Mějte se hezky……….
To každopádně.
Já například spoustu času věnuji přemýšlení u pultu s masem a uzeninami: mám to sežrat všecko, nebo všecko ale postupně? Dilema…
Ale v sobotu 15.2. si to zjednoduším. Opět začínají Farmářské trhy na Náplavce (http://www.farmarsketrziste.cz/trziste-naplavka/v-sobotu-15-2-zaciname-na-naplavce) a já se těším na obyčejného buřta.
Mňam..!!..
Děkuji za zaslaný odkaz…….ten jogurt úplně dole vypadá senzačně a musí být strašně dobrý 🙂 Já tedy maso a uzeniny můžu jen občas, raději vařím ze zeleniny,ale když buřta,tak poctivého. Mám ráda např.šunku,nebo bioklobásky z farmy Sasov (také mají na netu své stránky a zasílají i poštou,i když z ohledem na roční období ne samozř.úplně všechen sortiment). Užijte si farmářské trhy ….. já momentálně bydlím mimo město a moc se na tyto akce nedostanu 🙂 Hezký den
No jako ta lučina fakt vypadá výborně. Nedávno jsem narazila však na fermentor Kuvings. Je s ním práce jednodušší? Má ho někdo?
Fermentor Kuvings mohu jenom doporučit. Je skvělý hlavně na sýr. Není ale špatné vyzkoušet i domácí jogurty. Je to jiná a lepší chuť než kupované bílé…
Ahoj, recept je vynikající. Zkoušela jsem ji dělat v pátek aby byla v sobotu k čerstvým rohlíkům. Povedla se a je moc dobrá. Mamka má odzkoušenou tuto https://erecepty.eu/domaci-lucina/ domácí lučina, která je hotová za skoro za pár minut a nechává se odkládat 24h. Je také moc dobrá.
Moje Lučina je dietní odtučnělý tvaroh a zakysaná smetana 16
ř