Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Domácí Tatarská omáčka

TESCOMA_S_CHUTI Výborný recept i s videopostupem jsem našel na stránkách Tescoma – škola vaření.

Připravte si skvělou domácí tatarskou omáčku! Jistě ji uvítá celá vaše rodina nejen během těchto vánočních dní. A jak na ni, poradí Ivan Vodochodský ve škole vaření, podívejte se.

Suroviny na majonézu dáme do nádoby a tyčovým mixérem je ušleháme. Připravíme si bylinky do majonézy, tzv. finnes herb. Jako bylinky můžeme použít sterilované houby, okurky, cibuli, listovou petrželku, sardelky, kapary, citrónovou kůru.
Šalotku nasekáme najemno a spaříme ve víně. Scedíme a necháme vychladit. Okurky, kapary a sardelky rovněž posekáme najemno nebo je rozsekáme v mixéru a promícháme s majonézou. Dochutíme solí, cayenským pepřem, citrónovou šťávou, dijonskou hořčicí a worcesterem. Nakonec naředíme lžící vína a láku z okurek. Důkladně promícháme a folií zakrytou tatarskou omáčku dáme do lednice uležet.

Potřebujeme:

– 200 g arašídového oleje,
– 2 žloutky,
– 1 šalotku,
– 1 sterilovanou okurku,
– 1 lžičku kaparů,
– 2 sardelky,
– 1 lžíci sterilovaných hub,
– 1 lžíci dijonské hořčice,
– 1 lžíci worcester omáčky,
– 1 lžíci vína,
– 1 lžičku vinného octa,
– šťávu z citrónu,
– sůl, cayenský pepř, černý pepř

 

Velmi oblíbenou omáčkou, o jejíž vznik se zasloužili Francouzi, je tatarská omáčka. Její původní a zároveň i současný francouzský název sauce tartare je odvozen od Tatarů – Turků původně žijících v Rusku. První tatarskou omáčku však nepřipravili Turci, ale Francouzi, kteří ji podávali k tatarskému bifteku. Samotní Tataři se k názvu tatarská omáčka či tatarský biftek nehlásí, tyto pokrmy nepatří do jejich tradiční kuchyně. Tatarka je vlastně majonéza se sterilovanými (nebo nakládanými) kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. V některých receptech se rovněž objevují na malé kousky krájená vařená vejce. Česká tatarka obsahuje sterilované (nebo nakládané) okurky, hořčici, cibuli, pažitku, pepř a sůl.

Majonéza_moje

Jak na domácí majonézu tyčovým mixerem, jsem už na těchto stránkách popsal velmi podrobně dříve.

Sdílejte...

3 komentáře to “Domácí Tatarská omáčka”

  • June says:

    Cool blog,looking to communicate

  • I simply want to tell you that I am just new to blogging and site-building and really savored this web page. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You really have incredible article content. Regards for sharing your blog site.

Komentáře