Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Drožďové knedlíčky – nočky

droždí Schválně jsem nepřidal tento opravdu typicky český recept k polévkám a vývarům, kde by zapadnul mezi to ostatní. Teď a tady má svůj prostor, který si opravdu zaslouží.

Je maximálně jednoduchý a uspokojí nejednoho gurmána. Ovšem :)  jen pokud chce zatěžkat svůj jazýček opravdu výraznou chutí.

 

 

 

 

Co do nich:

– 4ks kostka droždí
– 1PL sádlo
– 1ks vejce
– 3-6PL krupice
– Česnek
– Sůl, pepř, majoránka

 

Jak na ně:

 >>Na pánvi, teflonové pokud možno, rozpustíme lžíci sádla. Vepřové či kachní…to je věc názoru a chuti. V teplém tuku za stálého míchání rozpustíme 4 kostky droždí. Pomalu, ať se nepřipaluje mícháme, až se odděluje tuk od droždí. Nejdříve se bude kouskovat, pak se rozpustí a později se oddělí. Musím upozornit, že při restování to opravdu smrdí. Tedy jak komu. Mně ne. Právě naopak. Ale jiným až neskutečně :). V tu chvíli odstavíme z plotny a dáme do nádoby, ve které chceme míchat.

 >>Do vlažné směsi přidáme jedno vejce, sůl, pepř, utřený česnek a špetku majoránky. Pepřem a česnekem moc nešetřím. Postupně začneme přidávat krupici. Hrubou pšeničnou (ovšemže dětská krupička neublíží). Pro začátek 3 vrchovaté polévkové lžíce. Dobře promísíme a necháme chvíli, alespoň 5, ale raději 10 minut odležet.

 >>Mezitím si v hrnci či kastrolu přivedeme vodu k varu a jelikož je to doba právě tak akorát na rozležení těsta, vyzkoušíme jeden kousek uvařit. Bude nebo nebude držet pohromadě? Pokud ne, přidáme další lžíci krupice.

 >>Vaříme a až vyplavou, protože je to krupice a ne strouhanka, ještě asi 3-5 minut.

 >>Samozřejmě můžeme zavařit přímo do polévky, pokud nevadí, že získá velmi výraznou chuť. Stejně tak si ale můžeme odebrat trochu vývaru jen na uvaření nočků a to je to nejlepší – do čistého a silného vývaru pak přidáme jen vložku a "to je teda mazec". Mimochodem, myslím, že lepší jsou v kuřecím, než hovězím vývaru. Právě pro ten rozdíl ve výrazné chuti droždí s kontrastem lehké drůbeží polévky.

 

Jak už známo, já nedělám knedlíčky, ale vždy jen malé nočky, pasírované přes tzv. haluškový cedník.

Cedník na halušky

Kdo jednou zkusí a zachutná mu, stane se závislým. Za to ručím.

Inspirujte se taky prvorepublikovými morkovými knedlíčky Anuše Kejřové.

Sdílejte...

Komentáře