Drožďové kapání do polévky
Opět jsem dlouho neměl tuhletu klasiku a nechal se navést pohledem na drožďovou pomazánku v jednom lahůdkářství. Chyběla jaksi odvaha ochutnat ji, ale cestou domů nabral jsem kostky droždí v obchodě a doma si připravil klasiku. Je to snadná a chvilková záležitost od níž může odrazovat pouze to, že restované droždí příliš nevoní (tedy pro mne to neplatí) a docela rádo vystřeluje z pánve.
Takové to domácí restování, jež vám dokonale zababrá sporák a výsledkem je jen hromádka rádoby chutné kašičky jež ovšem nakonec v polévce udělá takovou parádu, že i speciality z Pohlreichvy kuchyně blednou závistí.
Hovězí bujón s karotkovými julienne a drožďové kapání
Z čeho
– 3ks kostka droždí
– 1ks vejce
– 5PL krupice hrubá
– česnek a majoránka
– sůl a pepř
A jak
>> Na lžíci oleje, nebo sádla nepříliš rozpáleného pomalu rozpustíme nadrobené droždí. Mělo by se restovat tak dlouho, než se úplně rozteče a začne oddělovat od tuku. Není od věci při použití oleje přidat oříšek másla.
>> Přendáme do misky. Za několik minut, když už je jen vlažné, přidáme vajíčko, koření a utřený česnek. Dobře promícháme a postupně přidáváme běžnou hrubou krupici. Její polovinu můžeme nahradit strouhankou. Výsledek bude jemnější.
Stejně jako spoustě jiných, i tomuto jídlu sluší zelené bylinky. Takže máte li tu možnost, vmíchejte pořádnou hrst petrželky, nebo pažitky například. Stejně dobře může fungovat jemně strouhaná mrkev, nebo petržel. No a protože je po velikonocích, je tady ještě jedna možnost. Okrájejte kůrku z mazance, ten vysušte a použijte na speciální strouhanku. Ručím vám za to, že dík přítomnosti citrónu a muškátu budete více než spokojeni. Jen ty rozinky bych snad raději vydlubal…
>> Těsto necháme 20 minut odpočívat a vyzkoušíme noček ve vroucí vodě. Pokud drží tvar, uděláme ostatní. Já jako vždy bez velké práce prostě a jednoduše protlačím sítem na nočky.
>> Při této velikosti po vyplavání zmírním plamen a vařím 4-5 minut. Podle zkusu. Musí být uvařené rovnoměrně v celém průřezu. Nakonec po vycezení lehce propláchneme vodou. Ony se totiž dost dobře lepí.
v polévce, ideálně silném vývaru jsou nenapodobitelné a prostě výborné…
Tak šup do nich…
MDMP





