Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Dršťková polévka trochu jinak – s vínem

Dršťková s vínem03 Konečně! Tuhle polívku mám v tradičním českém provedení natolik rád, že jsem léta odmítal pokoušet osud a připravit ji trochu jinak. Takže teď jsem konečně neodolal a trochu jiná je na světě. Já na české klasice nadále trvám, ovšem toto není vůbec špatné. Posuďte sami.

 

 

 

 

 

Suroviny

800g dršťky 
200g cibule
1ks větší paprika
2ks větší stroužky česneku
4PL rajčatové pyré, nebo krájená z plechovky
1PL paprika mletá
1PL sádlo
5PL jíška
2dl víno červené suché
2l vývar z drštěk
paprička
čerstvá majoránka
sůl, pepř, kmín

 

 

 

Postup

>> Dršťky si tentokrát uvaříme klasicky, tedy pouze v osolené vodě. Že je zapotřebí nejdříve je řádně očistit a vyprat je jasné a pokud je potřeba připomeňte si tady. Proč ta změna?

>> Dusit ty syrové pomalu v základu by bylo nechutně zdlouhavé. Ale asi lepší. Uvařené je tedy necháme zchladnout a připravíme si základ. Na rozehřátém sádle orestujeme pokrájenou cibuli do zlatava. Přidáme rajčata nebo pyré, pokrájené papriky a tu mletou, posekaný česnek a zalijeme vínem. Přidáme pepř, kmín a posekanou feferonku. Chvíli redukujeme a vsypeme pokrájené dršťky. V tomto základu je deset minut pomalu dusíme. Pak zalijeme horkým vývarem a pomalu vaříme další hodinu pod poklicí.

>> Nakonec vše zahustíme jíškou dle potřeby. Výsledně bychom měli mít tak asi 3 litry polévky. Nebo 2,5 chcete li držkatější. Samozřejmě s jíškou zacházejte rozumě. Já tentokrát zahušťoval nadvakrát – na to menší množství by mi vystačily tak asi 3 PL jíšky.

 

 

Nezapomeňte! Jíška je potvora. Horkou ředíme studenou tekutinou a vmícháme do jídla. Naopak tu z lednice buďto horkou vodou, nebo přidáme rovnou do polévky. Jen s mícháním metličkou bude trochu potíž. Proto ji v tomto případě ředím předem. Zelí například ale zahustím rovnou studenou nadrobenou jíškou. Ona se nějaká ta hrudečka ztratí.

 

 

>> Úplně nakonec už odstavenou polévku vychutíme druhým stroužkem česneku a čerstvou majoránkou. Protože ta ale rychle vadne a ztrácí chuť, odložíme si kousek do každého talíře. Tak jako na obrázku. Není nic lepšího, než se zakousnut do toho čerstvé svěžího lístečku společně se soustem polévky.

 

trochu jiná dršťková

Dršťková s vínem02

 

krásná čerstvá majoránka

majoránka

Sdílejte...

Komentáře