Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí

05-konfit toustMáte velkou chuť na dobrou játrovku, ale jen málo se vám chce složitě ji připravovat? A už se vám hnusí ty podivné míchanice v pixlách ze supermarketu? Popravdě, já je nekupuju opravdu hodně dlouho. Hotové u řezníka také stále méně. Ne vždy jsou opravdu chutné. Vím sice kam zajít, ale ne vždy to vyjde. Anebo jsou k mání specialitky tak drahé, že by se mi v krku vzpříčily. Tedy nakonec zbývá vlastní příprava. Zatím mne složité a přechucené paštiky pravidelně zklamaly. Takže jak? Jednoduše. To je to slovo a smysl. Drůbeží játra v troubě připraví se skoro sama.

 

Konfitovaná drůbeží játra

Je asi jasné, že jde o přípravu už dostatečně profláklou a tradiční. Ovšem opravdu konfitování jako takové to je i není. Běžně probíhá úprava dlouho za nízké teploty. Asi bych mohl nechat pekáč v troubě 6-12 hodin při 70°C, ale u kuřecí játry mi to nepřišlo právě přínosné. Takže 160°C a 2+1 hodina.

 

Z čeho

– 500g drůbeží játra
– 250g vepřové sádlo
– 150g cibule
– 2ks stroužek česneku
– větvička šalvěje
– sůl a pepř

 

Jak

>> Opravdu pro začátečníky – do pekáčku vložíme očištěná a opláchnutá játra, přidáme kostku sádla, pokrájenou cibuli a česnek, větvičku šalvěje či například tymiánu, sůl a pepř.

>> Vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pod poklicí pomalu pečeme 2 hodiny. Pak troubu vypneme a další hodinu necháme odpočívat. Přitom já to někdy doplním ještě stroužkem právě utřeného česneku, zvlášť smaženou cibulkou, umletou papričkou. Z koření není od věci špetička majoránky, nebo muškátu.

>> Maso lehce promícháme. Rozpadne se na různě velké kousky což je ideální a nandáme do skleniček, krabiček, misek. Rovnoměrně, tak aby vše bylo v ideálním poměru játra – sádlo. V lednici necháme ztuhnout a do druhého dne rozležet.

>> Přidávat různě víno, koření, brandy je možné. Já to nerad. Připravit z odleželé paštiky pomazánku přidáním másla, hořčice a dalších doplňků s následným vyšleháním do hladka je další možnost. Hned jsem to vyzkoušel a opět přišel na to, že ta základní jatýrka v sádle jsou stejně nejlepší.

 

Takže co? Čím snadněji, tím lépe. Alespoň pro mne.

 

příprava…

01-příprava

 

konfit…

02-konfit

 

ve skle…

03-konfit ve skle

 

odložit do lednice…

04-konfit ve skle

 

dobrůtka s toustem…

06-konfit toust

 

Vše co jsem připravil zmizelo druhý den během několika minut. S právě upečenými rohlíčky jsem pohostil osazenstvo hospody a bylo vymalováno. Dokonce jsem dostal nabídku na přípravu většího množství do sklenic k prodeji. Tak uvidíme…

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí
Datum vystavení
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One Response to “Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí”

Komentáře