Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí
Máte velkou chuť na dobrou játrovku, ale jen málo se vám chce složitě ji připravovat? A už se vám hnusí ty podivné míchanice v pixlách ze supermarketu? Popravdě, já je nekupuju opravdu hodně dlouho. Hotové u řezníka také stále méně. Ne vždy jsou opravdu chutné. Vím sice kam zajít, ale ne vždy to vyjde. Anebo jsou k mání specialitky tak drahé, že by se mi v krku vzpříčily. Tedy nakonec zbývá vlastní příprava. Zatím mne složité a přechucené paštiky pravidelně zklamaly. Takže jak? Jednoduše. To je to slovo a smysl. Drůbeží játra v troubě připraví se skoro sama.
Konfitovaná drůbeží játra
Je asi jasné, že jde o přípravu už dostatečně profláklou a tradiční. Ovšem opravdu konfitování jako takové to je i není. Běžně probíhá úprava dlouho za nízké teploty. Asi bych mohl nechat pekáč v troubě 6-12 hodin při 70°C, ale u kuřecí játry mi to nepřišlo právě přínosné. Takže 160°C a 2+1 hodina.
Z čeho
– 500g drůbeží játra
– 250g vepřové sádlo
– 150g cibule
– 2ks stroužek česneku
– větvička šalvěje
– sůl a pepř
Jak
>> Opravdu pro začátečníky – do pekáčku vložíme očištěná a opláchnutá játra, přidáme kostku sádla, pokrájenou cibuli a česnek, větvičku šalvěje či například tymiánu, sůl a pepř.
>> Vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pod poklicí pomalu pečeme 2 hodiny. Pak troubu vypneme a další hodinu necháme odpočívat. Přitom já to někdy doplním ještě stroužkem právě utřeného česneku, zvlášť smaženou cibulkou, umletou papričkou. Z koření není od věci špetička majoránky, nebo muškátu.
>> Maso lehce promícháme. Rozpadne se na různě velké kousky což je ideální a nandáme do skleniček, krabiček, misek. Rovnoměrně, tak aby vše bylo v ideálním poměru játra – sádlo. V lednici necháme ztuhnout a do druhého dne rozležet.
>> Přidávat různě víno, koření, brandy je možné. Já to nerad. Připravit z odleželé paštiky pomazánku přidáním másla, hořčice a dalších doplňků s následným vyšleháním do hladka je další možnost. Hned jsem to vyzkoušel a opět přišel na to, že ta základní jatýrka v sádle jsou stejně nejlepší.
Takže co? Čím snadněji, tím lépe. Alespoň pro mne.
příprava…
konfit…
ve skle…
odložit do lednice…
dobrůtka s toustem…
Vše co jsem připravil zmizelo druhý den během několika minut. S právě upečenými rohlíčky jsem pohostil osazenstvo hospody a bylo vymalováno. Dokonce jsem dostal nabídku na přípravu většího množství do sklenic k prodeji. Tak uvidíme…
MDMP





