Drůbeží játrová polévka
Měl jsem včera už ale takový polévkový deficit, že ač v posledních dvou týdnech obchodu a nákupům vyhýbám se jako čert kříži, vzal jsem to cestou domů z práce fofrem alespoň přes řeznictví kousek od mého bytu. Pro kousek kuřecích jatýrek a (stydím se převelice) mraženou zeleninu pod svíčkovou. No to víte, u špejlíka mrkev a celer nenakoupím. Takže jen ty dvě věci a idea. Výsledkem byla jednoduchá drůbeží játrová polévka výrazné chuti připravená za půl hodinky. A protože základní jednoduchou chuť mám obecně rád, brzy bylo po absťáku a v bříšku teploučko.
Drůbeží játrová polévka
Suroviny
– 1,5l vývar kuřecí
– 160g kuřecí játra
– 160g mrkev a celer
– 3PL jíška
– sůl, pepř, kmín
Příprava
>> Vývar přivedeme k varu. Tady prosím bez kompromisu. Vodu ne! Kostku ano, máte li tu sílu a chuť.?. Vývar a to poctivý kuřecí je jednoznačná volba. Kachní či slepičí možnost.
>> Zahustíme jíškou. A opět, u mne a to je informace pro nováčky na těchto stránkách, jedině poctivá jíška, která mi odpočívá v krabici v lednici. Kilo je jí na začátku a postupně odebírám – škrábu hoblinky.
>> Přidáme špetku drceného kmínu a necháme 5 minut bublat. Kuřecí jatýrka můžeme semlít na středním kotouči v mlýnku. Ovšem u tohoto rychlovaření? Kutr tyčového mixéru je ideál! 10-15 sekund a je hotovo. Nebo i jen 5 chceme li hrubší kousky.
>> Jatýrka přidáme do vroucí polévky a připravíme si zeleninu. Na olivovém oleji, nebo másle, nebo obojím orestujeme a vsypeme do polévky po 10. minutách varu. Sůl? Pepř? To podle kvality vývaru. Crnknout půldecku bílého vína, nebo restovat zeleninu s česnekem jistě nebude na škodu.
hotovo, třicetiminutová masová polévka s krásně játrovou chutí…
A nakonec samozřejmě nějakou tu zeleň. U mne bohužel jen mrazem sušená pažitka :O
MDMP





