>> Druhy italských těstovin
Druhy těstovin
Plněné
Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň.
Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.
Neplněné
Spaghetti: těstoviny, v čestině špagety.
Spaghettini: velmi tenké špagety.
Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté.
Makkaroni: široké roury.
Linguine: tenké, placaté špagety.
Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle).
Tagliatelle: široké nudle.
Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.
Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky.
Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků.
Fusilli: vřetena.
Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta.
Radiatori: tvar noků s žebrováním.
Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
Orecchiette: těstoviny ve tvaru ‚oušek‘.
Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny.
Inspirace
[fb_like]