Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Držkovka vepřovka

03No to vám byla pakárna! Ale! Když něco nemáte rádi, je nejlepší vyzkoušet přípravu doma a vlastnoručně. Snadno se vám může stát, že změníte názor. Ovšem! Nečekal jsem, že příprava vepřového žaludku jen při vaření zabere průběžně čtyři a půl hodiny.

Ale od začátku. Kdo se časem prolouskal alespoň částí mých textů tady, ví dvě základní věci. Že miluju dršťkovou polévku a velmi těžce nesu situaci, kdy v různých stravovacích zařízeních za ni vydávají stejně připravenou polévku z vepřových žaludků. Což je anatomicky to stejné, ale prakticky podvod. Páč ne hovězí a navíc o polovinu levnější surovina.

Náhodně jsem v jednom mini řeznictví zahlédnul vepřové žaludky za 59 kilčo. A protože jsem už dvakrát za sebou v poslední době ochutnal výbornou polévku z nich, chtěl jsem si připravit vlastní. Navíc, můj soused tvrdí, že to má raději než klasické dršťky.

 

Takže příprava – držkovka vepřovka

1/ Jeden kousek vepřového žaludku může vážit okolo půl až třičtvrtě kila. To je množství, které obyčejně používám na jedno vaření a výsledné tři litry polévky.

2/ Stejně jako držťky, i toto dost silně páchne. Takže dobře proprat. Já nepoužil to oblíbené drhnutí solí, ale po vyprání namočil na celou noc do studené vody.

3/ Dost se mi ve výsledku nelíbila ta tmavá vnější strana. Ale uvnitř, jak uvidíte na obrázku, krása. Takže spařit vroucí vodou a znovu proprat.

 

01-vepřový žaludek

 

4/ V mé úpravě to nejpodstatnější: připravím si základ z cibule, tuku, papriky a zalitý vodou přivedu k varu. Do toho vkládám připravené maso. A sůl. Hodně. A kmín. Trochu.

5/ Běžně hodina varu v papiňáku, odstavit na 20 minut, otevřít. Tak toto jsem musel opakovat 3x! Fakt jsem nevěřil, ale je to tuhé jako podešev. Strašně tuhé.

6/ Zajímavost. Po připravení jsem krásně sloupnul tu ošklivou vnější tmavou slupku. Byla podivně tvrdá a šlo to samo pryč. Zbylo krásné libové maso.

 

02

 

7/ To jsem nechal, zabalené do fólie, hodinu odpočívat. Polévku zatím zahuštěna jíškou ze tří lžic mouky opražené nasucho. V základu už byla tuku, sádla, celá lžíce.

8/ Vlažné a neoschlé maso se krásně nechá krájet na tenké dlouhé nudličky, což je ideální tvar. Tady mohu jen doporuručit, připravte si klidně jednou tolik. Proč?

9/ Do připravené provařené polévky shrneme pokrájené žaludky a necháme ještě 10 minut probublávat. Vychutíme pepřem, majoránkou, česnekem a není od věci paprička.

 

04

 

Proč něco navíc?

>> Protože. Ono ve výsledku je to dobré na spoustu úprav. Nemluvě o zajímavých vychuceních varem v jiném základu. Jako příklad bych doporučil polévku Phở. Ano, ten vietnamský zázrak. Má natolik výraznou chuť, že maso v tom uvařené bude mít taky. Do jejich sendvičů Bánh Mi, ale i jiných je to skvělý základ. Vlastně si umím představit spoustu kombinací…

>> Znáte výraz krůtí sendvič? Z amerických filmů? To je okrájené maso z pečeného krocana. Nějak upravené do sendviče. U mne s troškou majonézy, cibulky, nebo pórku, chilli omáčky, výborná jsou vajíčka natvrdo a něco kyselého. Sterilovaná kapie, nebo jen několik kapek citrónové šťávy. No a stejně můžete připravit ty nudličky ze žaludku. Nacpat do tortily, tousťáku, nebo pita chleba…

 

Dobrou chuť, MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře