Držkovka vepřovka
No to vám byla pakárna! Ale! Když něco nemáte rádi, je nejlepší vyzkoušet přípravu doma a vlastnoručně. Snadno se vám může stát, že změníte názor. Ovšem! Nečekal jsem, že příprava vepřového žaludku jen při vaření zabere průběžně čtyři a půl hodiny.
Ale od začátku. Kdo se časem prolouskal alespoň částí mých textů tady, ví dvě základní věci. Že miluju dršťkovou polévku a velmi těžce nesu situaci, kdy v různých stravovacích zařízeních za ni vydávají stejně připravenou polévku z vepřových žaludků. Což je anatomicky to stejné, ale prakticky podvod. Páč ne hovězí a navíc o polovinu levnější surovina.
Náhodně jsem v jednom mini řeznictví zahlédnul vepřové žaludky za 59 kilčo. A protože jsem už dvakrát za sebou v poslední době ochutnal výbornou polévku z nich, chtěl jsem si připravit vlastní. Navíc, můj soused tvrdí, že to má raději než klasické dršťky.
Takže příprava – držkovka vepřovka
1/ Jeden kousek vepřového žaludku může vážit okolo půl až třičtvrtě kila. To je množství, které obyčejně používám na jedno vaření a výsledné tři litry polévky.
2/ Stejně jako držťky, i toto dost silně páchne. Takže dobře proprat. Já nepoužil to oblíbené drhnutí solí, ale po vyprání namočil na celou noc do studené vody.
3/ Dost se mi ve výsledku nelíbila ta tmavá vnější strana. Ale uvnitř, jak uvidíte na obrázku, krása. Takže spařit vroucí vodou a znovu proprat.
4/ V mé úpravě to nejpodstatnější: připravím si základ z cibule, tuku, papriky a zalitý vodou přivedu k varu. Do toho vkládám připravené maso. A sůl. Hodně. A kmín. Trochu.
5/ Běžně hodina varu v papiňáku, odstavit na 20 minut, otevřít. Tak toto jsem musel opakovat 3x! Fakt jsem nevěřil, ale je to tuhé jako podešev. Strašně tuhé.
6/ Zajímavost. Po připravení jsem krásně sloupnul tu ošklivou vnější tmavou slupku. Byla podivně tvrdá a šlo to samo pryč. Zbylo krásné libové maso.
7/ To jsem nechal, zabalené do fólie, hodinu odpočívat. Polévku zatím zahuštěna jíškou ze tří lžic mouky opražené nasucho. V základu už byla tuku, sádla, celá lžíce.
8/ Vlažné a neoschlé maso se krásně nechá krájet na tenké dlouhé nudličky, což je ideální tvar. Tady mohu jen doporuručit, připravte si klidně jednou tolik. Proč?
9/ Do připravené provařené polévky shrneme pokrájené žaludky a necháme ještě 10 minut probublávat. Vychutíme pepřem, majoránkou, česnekem a není od věci paprička.
Proč něco navíc?
>> Protože. Ono ve výsledku je to dobré na spoustu úprav. Nemluvě o zajímavých vychuceních varem v jiném základu. Jako příklad bych doporučil polévku Phở. Ano, ten vietnamský zázrak. Má natolik výraznou chuť, že maso v tom uvařené bude mít taky. Do jejich sendvičů Bánh Mi, ale i jiných je to skvělý základ. Vlastně si umím představit spoustu kombinací…
>> Znáte výraz krůtí sendvič? Z amerických filmů? To je okrájené maso z pečeného krocana. Nějak upravené do sendviče. U mne s troškou majonézy, cibulky, nebo pórku, chilli omáčky, výborná jsou vajíčka natvrdo a něco kyselého. Sterilovaná kapie, nebo jen několik kapek citrónové šťávy. No a stejně můžete připravit ty nudličky ze žaludku. Nacpat do tortily, tousťáku, nebo pita chleba…
Dobrou chuť, MDMP