Dušené brambory se žampiony, cibulkou a česnekem
Náhodou jsem na stránkách gurmánky Šárky dolcevita.blog natrefil na jídlo, které jsem naposled vařil sestřence předloni v létě. To jsem používal rané brambůrky i se slupkou. Teď ale pěkně oloupané.
Pro dva:
– 4ks střední brambory
– 1ks střední cibule
– 4-6ks střední žampiny (hříbky)
– 1ks stroužek česneku
– 1PL olivového oleje a másla
– Sůl, pepř, kmín
Brambory pokrájené na podélné čtvrtky orestuji v hlubší pánvi na oleji s máslem, osolím, přidám špetku drceného kmínu a pod poklicí dusím na mírném plameni 10-15 minut. Pokud je to třeba, přidám lžíci vody. Většinou je ale pod poklicí páry tolik, že to postačí (samozřejmě záleží na její těsnosti).
Přidám žampiony překrojené na čtvrtky, cibuli na půlkolečka a stroužek usekaného česneku. Ještě několik minut dusím pod poklicí, odstavím z plamene a nechám dojít pod poklicí. Přimíchat čerstvé bylinky jako je majoránka, oregano, pažitka, petrželka a podobně je každopádně žádoucí.
Pokud si toto jídlo dělám samostatně, klidně vmíchám vajíčko a nechám srazit. Tentokrát ale podávám s plátky krůtího stehna upečeného i s kostí a kůží pěkně do červena.
Mimochodem stehno…to zná každý. Kdo ale zkusil krůtí křídla upečená pod poklicí do měkka a následně odkrytá několik minut na 200°C dokřupava? Věřte že to je teda super dobrota!
Mňammmmm, aj ja chcem.
Brambory můžu na tisíc způsobů. Pro mě by knedlíky, rýže a těstoviny nemusely existovat. Takže díky za další tip 😉
A klidně ve stovce dalších způsobů provedení je popíšu a upravím.
Brambory jsou naprostá nutnost pro moje bříško. Alespoň 3x týdně.
Tak šup šup! Čekám na další recepty, ať je nemusím vymýšlet já 😉