Dušené hovězí s brambory, mrkví a kapustou
Viděli jste nový počin Quentina Tarantina? The Hatefull Eight (Osm hrozných). Já se opět skvěle bavil a jako vždy netrpělivě očekávám co pro nás ještě chystá. Příští rok by to měl být film Kill Bill 3.
Proč o tom tady a nyní? Kdo viděl, povšimnul si jídla které se tam objevilo. Taková cowboyská klasika. Dušené hovězí s brambory a další zeleninou. Nečekejte fazole jakožto americkou klasiku. Někdo by je musel poměrně složitě vypěstovat, náročně zklidit, nebo přivézt z jihu sušené.
Nápad byl na světě a dalším kouskem masa odleželého doma ve vakuu bude tentokráte kližka. 16 dnů vyzrálá v balíčku. Poté zmražená a za 3 týdny pomalu povolená v lednici. 48 hodin. Tak by se mělo zacházet s kvalitním masem, když už muselo projít mrazákem. Jedině pomalé rozmrazení zajistí, že struktura té suroviny zůstane zachována.
Dušené hovězí
>> Já mám toto maso a tuto úpravu asi nejraději. Stále ještě, nebo možná lépe už, ve svém věku a s danými zkušenostmi nedokáži říct, co mi vlastně nejvíc chutná. Protože mám rád opravdu mnoho lahůdek. Nicméně dušené hovězí hraje prim. Pro mne opravdu jedinečná záležitost. A víte co? Dodnes si živě vzpomínám, jak jsem to jedl rád jako dítě. Už někdy v pěti letech. S brambory.
>> Čerstvě připravené. To je zásada. Jsou tradiční jídla, která prostě vyžadují odpočinek a dokonce i den či dva v lednici. Tohleto ne! Je opravdu nejchutnější od půl hodiny po dokončení až po maximálně hodin pět. A co je opravdu zajimavé, když použijeme ideální skladbu surovin, je to hrozně dobré i studené. Tedy ne z lednice, ale jen tak. Odložené v pokojové teplotě.
Dušené hovězí pro Minnie Mink
>> Nebudu vám tvrdit, že toto je kdovíjak americké jídlo. Ale logicky, co asi tak mohli vařit v kuchyni na ranči, kde chovali primárně krávy? Neměli čas na nějaké vyvařování a k dispozici minimum přísad. Možná nějakou tu zahrádku se základní zeleninou. Já myslím, že ta následná skladba není kdovíjak mimo oproti originálu a z té doby.
>> Aby to bylo autentičtější, použil jsem litinový kastrol na plynovém hořáku. Plamen a kotlík. Maso, solené a pepřené promícháme s lžící mouky. Opečeme dobře na tuku. Tady jsem použil sádlo vyškvařené z hovězího morku. Přidáme smaženou cibuli, asi 3 lžíce na půl kila masa, a posekaný stroužek česneku. Promícháme a zalijeme vroucí vodou. Pod poklicí dusíme pomalu doměkka.
Moc jsem si oblíbil hotovou, kupovanou smaženou cibulku. Je to úplně jiný produkt, než jen na tuku karamelizovaná čerstvá cibule. A opravdu skvělá jako základ polévky, nebo dušeného masa. Bohužel, dost drahá. V průměru balení 400g/49-69,- Kč.
>> Po dvou a půl hodinách je maso konečně dostatečně měkké (ten čas není určující) a tak přidáme čerstvé kousky brambor, mrkve a cibule. Pod poklicí tomu dáme asi 10 minut. Kapustu doporučuji připravit extra. 5 minut ve vroucí osolené vodě, zcedíme a zalijeme studenou vodou. Vmícháme do hotového jídla, dochutíme solí a pepřem, necháme dalších 10 minut už jen odpočinout.
Obrázky
Zelenina – co je klasičtějšího pro toto zimní období, než brambory, mrkev a kapusta…
Maso – kližka v dalším pokusu s vakuem a dlouhým zráním. Pro dušení malý přínos…
Příprava – maso, koření, mouka, tuk v hrnci…
Příprava – maso od zarestování až po hotový základ…
Příprava – základ, dušení, hotovo…
Servis – co dodat? Barevné, chutné, šťavnaté, jednoduché, skvělé…
Na tomhle jídle co se přípravy týče není nic zvláštního. A vlastně ani zajímavého. Přesto ve výsledku, přinejmenším pro mne, ohromná dobrota jež předčí kdejakou specialitu. A překvapivě i pro spolubydlu Jana. Čekal bych od něj, že prohlásí tradiční guláš za zajímavější. On ale tvrdil, že by si v tomto případě neuměl vybrat. Snad raději obojí najednou.
Vakuování? Musím přiznat, že v tomto případě dík pomalému dušení se vakuování vůbec nevyplatilo. To maso po vybalení vypadalo lépe než právě zakoupené. Ale ve výsledku nebylo poznat nic.
Samozřejmě lze připravit mnoho obměn. Pro začátek bych zmínil zahuštění hrstkou rýže namísto brambor. Ochucení slaninou, strouhanou kyselou okurkou, hořčicí. Hrášek, bylinky, česnek. No a samozřejmě fazole, či jiná luštěnina. Určitě bych nezatracoval kroupy. Ty není příliš zvykem dávat do hotového jídla. Ale proč vlastně ne?
Na závěr ještě jedna zajímavost. Znáte takzvaný anglický, nebo australský masový páj? Tak toto by mohla být ideální náplň do něj. Já bych to nemusel takto kombinované, ale možnost tady je. A nějaké příklady k tomu…
Film
The Hatefull Eight – Osm hrozných, Quentin Tarantino, USA, 2015
Ve filmu jako inspiraci i skvělou zábavu doporučuji čas 1:22:22. Konzumují dušené hovězí a probírají fakta okolo Lincolnova dopisu. To jsem vážně řval smíchy 😀
Tak to zkuste zkombinovat jako já. Jistě se také pobavíte. MDMP






Dušené maso se zeleninou taky miluji, takže si píšu tvůj recept jako výborný tip! 😉
Tohle jednoduché jídlo je sázka na jistotu. Já nakonec poslední porci opravdu dorazil i bez ohřívání. Výborná je hlavně možnost kombinací. Nevím proč většina lidí přijde jen na hovězí v mrkvi, nebo kapustě.