Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Dušené hovězí v rybí omáčce na čínský způsob

dušená čína - zahuštěno škrobem02Když to nejde pouhých pět minut restovat, dvě hodiny to duste! Tak zní moje rada na parádní čínskou klasiku z toho nejobyčejnějšího masa. Hovězího pupku. Samozřejmě tím nemyslím hanger nebo flank z býčka. Opravdu prosté přední hovězí od řezníka za rohem. Tedy, já každopádně od Blahuty. No a proč takto? Je to logické. Jsou věci které se mi nedaří. Rootnout svoje telefony a připravit čínu s masem takovým jako ho umějí v téměř každém asijském bistru. Nikdy to prostě není vono. Ale nevadí. Stejně jako posledně z vepřového kolínka, tak i dnes z pupíku to bude moc chutné. Dík kvalitním ingrediencím. A vlastně víte co? Myslím že tentokrát se mi to podařilo natolik dobré, že bych trumfnul kdejakého moulu z rádoby čínské restaurace. Fakt. Nekecám.

Co a jak

– 300g hovězí pupek
– 120g cuketa
– 60g mrkev
– 60g cibulka
– 60g kapie
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 1PL sojová pasta
– 1PL rybí omáčka
– 1PL rýžový ocet

 

>> Maso naložíme na 24 hodin do pasty nebo husté sojové omáčky. Pak orestujeme na tuku dle vlaství volby (oliváč) a zalijeme třemi deckami vody. Přidáme lžíci rybí omáčky a pod poklicí pomalu dusíme doměkka. Ve výsledku by měly být asi 2-3 dl šťávy. Takže tu si hlídáme a podléváme dle potřeby.

 

Rybí omáčku je samozřejmě možné přidat hned na začátku do masa na rozležení. A vlastně žádoucí. To ona totiž umí tak parádně maso zkřehčit a zkrátit tím dobu přípravy. Nebo při restování před vodou.

 

>> Přidáme papričku. Zeleninu zprudka orestujeme ve woku na lžíci oliváče. Mrkev minutku a pak jen chvíli vše ostatní i s česnekem. Vlijeme do toho dušeninu, promícháme a zalijeme půldeckou vody s rozmíchaným škrobem. Mícháme další minutu a vsypeme posekanou petrželku, pažitku…

 

Tady je to na zvážení každého z vás. Můžete postupovat takto tradičně česky. Nebo maso vydusit na tuk a po chvíli restování postupovat víceméně jako u minutky. Jen té tekutiny se škrobem použijete více. Tekutiny = vody! Ne škrobu. Neexperimentujte s ním. Na dané množství všeho ta lžička stačí až až.

 

>> Tady nastává fáze dochucení. Tedy výsledné chuti. Zmínil jsem v seznamu lžíci rýžového octa. Ale může to být rýžové či dezertní víno. Pokaždé bude výsledek jiný a klidně to vše vyměňte za citrónovou či limetkovou šťávu. No a nakonec, chcete li buráky nebo mandle.

 

Já tohleto můžu stále častěji. Nějak jsem se od Tebe nakazil Hani a mám asijské období 🙂

 

Fotoreport

ingredience

dušená čína - ingredience01

 

dušená čína - ingredience04

 

dušená čína - maso01

 

postup

dušené hovězí

 

restovaná zelenina02

 

dušená čína - zahuštěno škrobem

 

sojová pasta – zajímavější než omáčka

sojová pasta

 

hotovo a připraveno do práce k obědu

dušená čína - at work

 

Stejně jako čína z bistra a cokoliv zahuštěného škrobem není ani toto jídlo příliš vhodné k ohřívání v mikrovlnce. Snad jen jednou, hned po vytažení z lednice druhý den. Prostě to zřídne. Ale vyzkoušejte si sami. Každopádně moc chutné což potvrdil i kolega milující podobnou kuchyni…

 

MDMP

Sdílejte...

3 komentáře to “Dušené hovězí v rybí omáčce na čínský způsob”

  • Hannah12 says:

    Náčelníku, to je naprosto luxusní!!!
    Bomba, špica, šmačne aji z fotky!!!
    Tohle musím hnedle zítra prubnout, jen si ráno skočím pro pupek. 🙂 Nebo vlastně postačí i hovězí zadní, nebude-li pupek. Vše ostatní potřebné mám. Jen ta sojová pasta…budu muset pokecat s naší milou vietnamskou paní, jestli by mi ji mohla sehnat, protože vypadá skvěle (myslím tu pastu, ne paní z Vietnamu). 🙂
    Mňam, už se těším.

    • Moje Dobroty says:

      No tak vidíš cácorko šlonska. Bála jsi se že Tě zatratim a opravdu zbytečně. Vyzkoušej a napiš. Myslím, že to stojí za to…

      Bo jak jinač než my ze šlonski držime pospolu jak sfiňa! Někteři…

Komentáře