Dušené řízečky se zeleninou
Měl jsem chuť na maso a zeleninu vařené pohromadě, ovšem tentokráte ne v polévce. A není nic snažšího. Navíc je to opět jen o fantazii. Kombinovat lze téměř cokoliv. Původně jsem přemýšlel o Čorbě. Takový balkánský styl s troškou maďarké pikantérie (paprika, rajčata, feferonka). Pak jsem ale vsadil na čistou chuť tradiční české zeleninky.
Na dvě porce potřebujeme
300g vepřové řízečky z plece
500ml vývar
80g mrkev
80g cibule
130g brambor
30g řapík celeru /nebo hrst petrželky/
1ks stroužek česneku
2PL víno bílé
1PL mouka hladká
1PL olej olivový
oříšek másla
sůl a pepř
>> Nejdříve si ochutíme maso. Běžně sůl a pepř, já lehce potřel Dijonskou hořčící. Necháme odležet.
>> Přichystáme si zeleninu: mrkev, brambory a řapík na šikmé špalíky, cibuli na podélné plátky.
>> Na oleji s máslem zprudka opěčeme plátky masa obalené v mouce a zalijeme vínem. Po chvíli horkým vývarem (po částech podle potřeby), nebo výjimečně bujónem z kostky.
Jsme li ochotni jej přijmout. Já už jsem na to poněkud zmlsaný, ovšem někdy se mi chutě zblázní a pak, výjimečně…
>> Přivedeme k varu a pokud chceme více šťávy s jakousi hustotou, zahustíme ještě lžičkou mouky s vodou. Pod poklicí pomalu dusíme doměka. U vepřové plece je to sotva 10-30 minut. Kuřecí stehno bude za 15. Přidáme mrkev a brambory, dusíme dalších asi 8 minut. Přisypeme cibuli, řapík a úplně nakonec, po třech minutkách jemně usekaný česnek. Necháme pět minut odpočinout odstavené.
Jak už jsem napsal výše, je to o fantazii.
Když na začátku přidáte lžíci protlaku a špetku oregana, je to hned jiné. K jehněčímu už na začátku česnek a rybu opečtě samu. Připravte zadělávanou, nebo jen dušenou zeleninku bez masa stejně jako výše, ale spíše bez omáčky a rybku jen na chvíli položte navrch po odstavení z plamene. Nechte chvíli odpočinout.
Musím říct, že takovéto „směsky“ si připravuji celkem často a rád, jako tady. Není to nuda, na rozdíl od kusu flákoty s něčím a taky ke kousku masa slušná porce zeleniny a je kupa jídla na stole.
Lžíce kysané smetany a čerstvá bagetka, to je ono. Brambory měké, mrkev jen tak napůl, cibule a řapík úplně křupavé…