Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Dušené řízečky se zeleninou

Dušené medajlonky se zeleninou02 Měl jsem chuť na maso a zeleninu vařené pohromadě, ovšem tentokráte ne v polévce. A není nic snažšího. Navíc je to opět jen o fantazii. Kombinovat lze téměř cokoliv. Původně jsem přemýšlel o Čorbě. Takový balkánský styl s troškou maďarké pikantérie (paprika, rajčata, feferonka). Pak jsem ale vsadil na čistou chuť tradiční české zeleninky.

 

 

 

 

Na dvě porce potřebujeme

300g vepřové řízečky z plece

500ml vývar

80g mrkev

80g cibule

130g brambor

30g řapík celeru /nebo hrst petrželky/

1ks stroužek česneku

2PL víno bílé

1PL mouka hladká

1PL olej olivový

oříšek másla

sůl a pepř

 

 

 

>> Nejdříve si ochutíme maso. Běžně sůl a pepř, já lehce potřel Dijonskou hořčící. Necháme odležet.

>> Přichystáme si zeleninu: mrkev, brambory a řapík na šikmé špalíky, cibuli na podélné plátky.

>> Na oleji s máslem zprudka opěčeme plátky masa obalené v mouce a zalijeme vínem. Po chvíli horkým vývarem (po částech podle potřeby), nebo výjimečně bujónem z kostky.

medajlonky na zelenině01_postcard

 

 

Jsme li ochotni jej přijmout. Já už jsem na to poněkud zmlsaný, ovšem někdy se mi chutě zblázní a pak, výjimečně…

 

 

medajlonky na zelenině02_postcard

 

>> Přivedeme k varu a pokud chceme více šťávy s jakousi hustotou, zahustíme ještě lžičkou mouky s vodou. Pod poklicí pomalu dusíme doměka. U vepřové plece je to sotva 10-30 minut. Kuřecí stehno bude za 15. Přidáme mrkev a brambory, dusíme dalších asi 8 minut. Přisypeme cibuli, řapík a úplně nakonec, po třech minutkách jemně usekaný česnek. Necháme pět minut odpočinout odstavené.

 

Jak už jsem napsal výše, je to o fantazii.

Když na začátku přidáte lžíci protlaku a špetku oregana, je to hned jiné. K jehněčímu už na začátku česnek a rybu opečtě samu. Připravte zadělávanou, nebo jen dušenou zeleninku bez masa stejně jako výše, ale spíše bez omáčky a rybku jen na chvíli položte navrch po odstavení z plamene. Nechte chvíli odpočinout.

Musím říct, že takovéto „směsky“ si připravuji celkem často a rád, jako tady. Není to nuda, na rozdíl od kusu flákoty s něčím a taky ke kousku masa slušná porce zeleniny a je kupa jídla na stole.

 

Lžíce kysané smetany a čerstvá bagetka, to je ono. Brambory měké, mrkev jen tak napůl, cibule a řapík úplně křupavé…

Dušené medajlonky se zeleninou01

Sdílejte...

Komentáře