Dýňová hořčice s medem a badyánem
Oslavná hořčice pro Šárku. S vůní badyánu směřující k blížícím se vánocům a pikantní tak, jak si studené podzimní večery zaslouží. Tedy pro zahřátí.
Viník: oslavnice Šárka Škachová
No ano. Zmínila ji jako pikantní provokaci na facebooku a nedala mi recept. Prý je teprve v přípravě společně s celým článkem. No jo, jenže já jej chtěl. A chtěl. A prostě děsně chtěl. Tak jsem si jej musel vymyslet sám! A tady to máte 🙂
Hořčice – opakování z minula
>> No co si budeme povídat. I za toto může ona! Tedy za ten primární nákup a následnou superpálivou parádičku nedávno tady uvedenou. Inspiruje mne ta paní Šárka již jsem nazval oslavnicí a ona ví proč 🙂 Dále ale, hořčicový prášek z ruského obchodu za pár kaček je primárně dosti nudná záležitost. Když jej ovšem umíte využít, stává se takřka pekelnou ingrediencí. A je to tak snadné, že se vlastně nevyplatí nevyzkoušet to.
1/ Lehce otočený postup – jak už jsem popsal dříve, nejlépe se mi na ideálně ochucenou hořčici osvědčil nálev z vlastnoručně sterilovaných kapií. Je akurátně vychucený a dík těm paprikám opravdu skvělý. Decku tedy ohřeju v mikrovlnce a postupně sypu a zašlehávám prášek. A to je celé pro tentokrát. Konzistence může být poněkud řidší, protože…
Když o tom tak přemýšlím, vhodný by byl i silný zeleninový či kuřecí vývar, cukrový rozvar s kořením jako je skořice, badyán, anýz, nebo s parádním balzamikem. A myslím, že risknu i nlev 1:1 se smetanou. To je otázkou času.
2/ Dýni hokaido oloupeme, zbavíme jadřince a pokrájíme na menší kousky. 200 gramů zalijeme vodou tesně nad povrch, přidáme hvězdičku badyánu a špetku soli. Pod poklicí pak dusíme asi 10 minut. Slijeme zbylou vodu a rozmixujeme do hladka už bez koření s lžicí medu a olivového oleje. Nakonec přidáme přichystanou hořčici – poměr bude asi dva díly dýňového pyré a hořčicové pasty. Pořádně vymixujeme a necháme v lednici a uzavřené nádobě odpočinout.
To je pro začátek vše. Nic složitého a hlavně stále ohromně silná chuť. Musím přiznat, že pálivost je stále tak velká, že při mixování tyčákem jsem zaplakal a ve výsledu si tu chuť dýně musíte najít. Je výrazná, ale pálí to více než byste u hořčice běžně očekávali.
3/ Ten výsledek znamená jediné. Potřebujeme li zajistit mírnou ostrost, je vlastně dýňový základ skvělý start. Prostě v něm necháme zbytek vody, přidáme třebas jen lžíci prášku a celé to rozmixujeme. Hle, opravdu dýňová hořčice je na světě. Každopádně také chce svůj čas. Ideální bude až druhý den po odpočinku v lednici.
dýně hokaido a hvězdička badyánu…
vymixovaná směs hořčice a dýně…
tradiční česká smaženka s dýňovou hořčicí…
a ještě tradičnější buřtík s chlebem a dýňovou hořčicí…
Dýňová hořčice s medem a badyánem
Tak snad se vám bude líbit. Za těch pět peněz rohodně stojí za vyzkoušení. Budete překvapeni. No a já děkuji Šárce za inspiraci. Neopovaž se s tím přestat oslavnice jedna 😛
MDMP





