Džuveč z kuřete – jednoduchý a rychlý
Náhlá inspirace a večeře za 45 minut. Další z řady velmi rychlých receptů se snadnou přípravou je tady. Džuveč, původně turecká receptura jejíž název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso a ostatní suroviny. Dnes pokrm známý po celé Evropě, nejvíce na Balkáně a v opravdu mnoha obměnách. Džuveč z kuřete je ta moje.
Dvě porce
– 2ks kuřecí špalíky
– 1ks paprika bílá
– 1ks stroužek česneku
– 100g cibule
– 1PL rýže
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 2čl paprika mletá
– 1dl víno červené
– 4dl vývar kuřecí
– petrželka a paprička
– sůl a pepř
Já to pobral takto
>> Dvě poměrně veliké kuřecí čtvrtky jsem okrájel od žebrových kostí, zbytečné kůže a tuku a kloubů. Vykostil a použil: maso z paliček na smažení, to ze špalíků na džuveč.
A tradiční postup. Ideální je začít hodinku předem a podlít pak maso právě připravovaným vývarem. protože ale vaříme rychlovky, je dobré mít jej už v lednici. Případnou náhradu nechám na vás.
>> Maso pokrájené na větší kousky solíme a pepříme, obalíme v mouce a na sádle nebo másle s olivovým olejem zprudka opečeme dočervena. Odložíme stranou a na výpeku orestujeme drobně krájenou cibuli do zlatova. Přidáme nudličky papriky, polovinu většího stroužku česneku jemně posekaného, maso, jednu vrstvu na druhou. Zaprášíme paprikou, lehce promícháme a zalijeme vínem. Sušším červeným. Necháme minutku odpařit a podlijeme vroucím vývarem.
Lehká změna: vězte že pokud vyměníte 2 lžičky mleté papriky za 2 lžíce rajčatového pyré, bude výsledek jiný a přesto skvělý.
>> Až potud to trvalo 15 minut. Pod poklicí necháme poklidně dusit 10 minut. Přidáme a vmícháme lžíci rýže. Ne příliš. Jen tak akorát zarovnanou. A dalších 10 minut. Poté promícháme a případně doladíme vývarem. Nemělo by to být lepidlo. Spíše hustší omáčka. Ještě 5 minut opravdu mírně prohříváme, odstavíme, dochutíme dle potřeby a přidáme druhou polovinu tentokráte utřeného česneku, jemně sekanou petrželku a papričku, promícháme a odstavené pod poklicí necháme posledních 5 minut odpočinout.
Finta s česnekem – třítko už je předpokládám dostatečně známé. Utřeným česnekem ochucujeme především výsledný pokrm. Pokud ale chceme ve struktuře drobné kousky, nebo v průběhu přípravy na tom nezáleží, posekejte česnek fofrem a jednoduše nožem. Běžné je, rozplácnout jej plochou nože tak jak leží. Ale! Lepší překrojit jej příčně napůl a položit tou ploškou na desku. Takto jej jedním zatlačením rozplácneme dokonale a sekání už je jen formalita.
výsledek více než uspokojivý a tak snadno dosažitelný, úplně jsem na to zapoměl – chuť lze vylepšit a já to udělal, hrubě nastrouhanou kyselou okurkou…
2.10.2014 – naznačil jsem změnu v poznámce výše. Takže tady stejný postup, namísto mleté papriky rajčatové pyré a sušené hříbky hříbky navíc. Páč pro Mišutku včera k obědu. A ta hříbky moc ráda. No a jen tak mimochodem – nestíhal jsem. Takže v 9 začátek a v 9:55 odchod s hotovým jídlem na autobus. Jde to i fofrem…
Inspirace na poctivější a náročnější verzi – Džuveč
Tady doporučuji – netřeba takto vrstvit a péci v troubě. Klidně to míchejte, přidávejte postupně a duste pod poklicí na plotně. Asi takto:
Recept na 4 porce
– 200g skopového masa (telecího)
– 200g hovězího masa
– 200g vepřového masa
– 200g rajčat
– 200g baklažánů
– 200g paprik
– 200g oloupaných brambor
– 200g rýže
– 30g sádla
– 1ks cibule
– 2ks bobkového listu
– 2lžíce mleté sladké papriky
– mletý pepř
– petrželka
– vývar
– sůl
Příprava
1. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Přidáme veškeré na kostky nakrájené maso a orestujeme je
3. Přihodíme na kostky pokrájenou zeleninu, osolíme, okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme půl hodiny
4. Pak přidáme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži, na kostky nakrájené brambory a vše dodusíme doměkka.
Srovnání
Já chtěl rychlovku a tak kuře a jednodušší postup. Víte ale co? Jsem rád. Tyhlety překombinované dobroty mi začínají vadit čím dál tím více. Fakt. To se ovšem netýká druhu masa. Králíček by byl lepší a jehněčí parádní. O tom žádná…
MDMP





