Egg Bread – toustový chléb ve vajíčku obalený…
…a na másle opečený. S pestem od Lenky Požárové. Americká klasika kterou jsem poznal velmi zblízka i v UK. Moderně tam i tam připravují téměř všichni toustovač. A něco pak položí na opečený toust. Poprvé po mnoha letech jsem tehdy ale zaznamenal přípravu takříkajíc postaru která je nejen zajímavější v chuti, ale také jednoznačně ještě nezdravější než ten nasucho opečený tukový bílý chléb. Jenže právě ta chuť je natolik skvělá, že jsem si to prostě, rychle a natrvalo oblíbil. U nás doma máma připravovala běžný český chléb ve vajíčku poměrně pravidelně. Ale já to nemusel a nemusím dodnes. Ta nakyslá příchuť tradičního kváskového chleba mi v té kombinaci prostě nesedí. Bílý toustový jen tak v našlehaných vejcích je už jiná liga. Ovšem dva plátky s náplní, to je teprve to vono. A dnes navíc s překvapením. A i proto tento původně nepříliš zajímavý text.
Nákup na farmářských trzích
Na farmářských trzích Náplavka v Praze jsem 13.6.2015 nakoupil opravdu kvalitně a nemálo draze. Tím hlavním v nákupu pak byly skvělé dobrůtky ve skleničkách od Lenky Požárové za kterou jsem se primárně vypravil. A to jsem vůbec netušil jak moc si posléze některé z nich užiju. Následkem byl dodnes nedokončený článek zde a původně zamýšlená zmínka na facebooku je dokončena nyní, teď a tady…
Egg Bread – toustový chléb a vejce
Američani, a najdete to klidně i na YouTube, mají k této kombinaci opravdu vřelý vztah. Taky díky těm videím jsem si po mnoha letech začal před více než rokem vše možné i nemožné zkoušet a ochutnávat. Dnes vím, že nejlepší co mohu pro sebe připravit je téměř nejjednodušší kombinace. Ale to je přece jasné. Nevím jak vy, ale já stále častěji zjišťuji, že čím jednodušší kombinace a příprava, tím lepší jídlo. Pravděpodobně si mnozí z vás u toho vzpomene na věčné tvrzení o jednoduchosti italské kuchyně. No, já tedy ne. Zůstávám u češtiny. Ale…
1/ Pouze máslo a sýr
Nejjednodušší a podle mne nejlepší kombinace bílého chleba obaleného ve vajíčku je následující.
>> Plátky, oba, potřeme velmi jemnou vrstvou másla. Jedině másla a ne margarínu! Posypeme jeden jemně strouhaným kvalitním sýrem. Ten neuvedu, páč je to věc osobní volby a vy si vyberte sami. Přiklopíme a přimáčkneme druhým, obalíme ve vajíčku do lehké pěny vyšlehaném s lžicí smetany. I když, klidně jen rozmíchaném. Kousky vajíčka, takového šlemu, nejsou od věci.
2/ Pesto nepatří nutně jen do těstovin
Nové pro mne a jistě do budocna i pro vás je pesto namísto másla. Navíc tu Lenku podezřívám, že ho trošku do svého chřestového šoupla.
>> Postup je naprosto shodný, jen obrázek vypovídá o mé lenosti. Sýr jsem pouřil plátkový a to není ideální. Nerozteče se a nevsákne do chleba tak jak by bylo vhodné. Každopádně v tomto případě není od věci vmíchat do pesta jemně posekanou pálivou papričku. Výsledek tak i tak je prostě famózní.
prostě to v tom vajíčku na chvíli utopte, každou stranu, v jednom obalíte maximálně dva kousky…
nechecháme odsát ubrouskem tuk, bohužel ten chleba saje jako houba…
Ať tak či tak, obalený toust opékáme na pánvi s jemnou vrtvičkou olivového, nebo jiného kvalitního oleje a s přidaným oříškem másla, které ve chvíli kdy zapěnilo dodá výsledku parádní oříškovou chuť. Jediný kousek na snídani pak je skvělou kalorickou bombou fungující až do oběda. Samožřejmě doporučuji schroupat několik kousků syrové zeleniny. Rajče, papriku, cibulku pro začátek. A zajíst ovocem. Mango je úžasné.
Tak co myslíte? Nestojí za to pohrát si s jídlem? MDMP





