Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Electrolux? Kvalita, lidé, jídlo…

13Tak se mi s koncem roku ten kruh pěkně uzavřel. Nyní už mohu s klidem vycházet několika směry a vybírat témata. To, co před několika lety pro mne započala náhodná účast v soutěži Electrolux hledá tajnou ingredienci, jsem letos završil (a doufám, že stále jen začátkem) setkáním s lidmi, kteří umí inspirovat opravdu hodně. Takže popořadě.

V červnu letošního roku Electrolux představil svůj Foodtruck, který jsem měl tu možnost vidět při zahájení provozu, a ještě dvakrát na akcích v Praze. Vždy u toho byli krom ostatních dva pro mne důležití lidé. Lucie Krejbichová, PR managerka, která může za to, že se těchto akcí zúčastňuji, a Antonín Bradáč. Skvělý kuchař, technolog společnosti Electrolux, člen kuchařského týmu Czech Chefs.

 

Electrolux – kvalita

Jak jste se mnou nedávno mohli sledovat a prožít, tak už dnes s velikým potěšením používám jeden z jejich parádních produktů. Musím upozornit, že ne jediný, ale o lednici, vysavači, nebo žehličce se nehodlám rozepisovat. Lednice je prostě lednice. A vysavač i žehlička spíše nepřátelé. Nemám rád ty věci a odmítám jimi vládnout. Ovšem sporák s horkovzdušnou troubou a indukční varnou deskou je jiná liga. Opravdová paráda, a jak jsme se s Tondou shodli, vrchol technologií pro vaření, která stále je (i když už ne původní) konvenční. Základem myšlenky jsou pouhé dvě drobnosti. Obrovský výkon indukce spojený s širokým rozsahem využití a účinností včetně energetické spotřeby na úrovni (relativně) nula nula nic. A samozřejmě také snadná údržba, úklid.

 

Electrolux – lidé

Letos jsem na ně měl opravdu velké štěstí. Lucie mne oslovila několikrát a já se dík tomu mohl podívat, jak startuje provoz Foodtrucku, sledovat na několika akcích jeho provoz a s Antonínem Bradáčem probrat, jak to vlastně funguje. Byla tady také akce Scuk s Pažitkou, na které jsem se seznámil s Jaroslavem Kozdělkou. Nyní zástupcem šéfkuchaře restaurace Eska a velmi zajímavým človíčkem, kuchařem, rybářem. A od tohoto seznámení jsem se posunul k ne méně zajímavému poznání jejich kuchyně, prostoru a systému, který vás prostě musí bavit. Restaurace Eska jako takové.

 

Electrolux – jídlo

Tady už si nedovolím příliš polemizovat a popisy budou jen takové, jak jsem to jídlo ochutnal a pochopil. A to moc veliký drive nebude. Já jejich dobroty beru jako luxusní a nemohu je jinak než chválit, přát sobě i vám ochutnat i dostávat na talíř pravidelně. Sám ale opravdu nechci moc popisovat. Necítím se býti společně s článkem Kdo má právo kritizovat? dostatečně vzdělán a povolán toto dělat. Každopádně ochutnal jsem a podivnou shodou okolností se hned druhý den ocitl v kuchyni Esky, kterou mne Jarda provedl. Viděl jsem něco málo ze svých snů o fajnové kuchyni, koupil si nejlepší kváskový chléb v Praze, udělal několik fotek.

 

Menu – borovice a jalovec?

20

 

Pavleye – tam to bylo

Kde že to bylo? Já o ní vím jen dvě věci. Je krásná. A má stránky, které opravdu inspirují. A dnes už vím třetí věc. Disponuje, respektive její manžel, prostorem, který každému z vás může splnit sen. Chcete být opravdovým foodblogerem s potřebou "chci ukázet na videu, jak to umím?" Tak teda k Pavleye. Tam se dá fest předvádět. 🙂

 

Tu návštěvu Esky popíšu v extra článku. Ne příliš. Spíše jen k několika obrázkům a jednomu receptu. Nyní ale fotky z večírku Electroluxu a jídla pro zúčastněné. A to vážně stálo za to. A zbytek samozřejmě na Facebooku. Je toho dost. Takže tady.

 

Předkrmy. Popis netřeba. Vše je výše na fotce menu…

07

 

Ale! Na to, že nesnáším kozí sýr, bylo toto skvělé…

08

 

Co tady dodat? Vánoční pražská šunka. Dokonalost sama, a ta kůrčička. V troubě pomalu na teplotu 60 °C v jádru a pak pod gril do křupava…

10

 

Toto je jedno z veřejných tajemství restaurace Eska. Bramborové placky z prokvašených brambor…

14

 

Kachní prsíčka. Vakuum, Sous-Vide, 75 °C / 90 minut a pak prudce zapéci pod grilem…

18

 

Název menu. Jalovcový špenát? Ten jsem moc nepochopil. Borovicová majonéza? Neskutečná. Olej zahřát na 70 °C a do něj přidat jehličí. A pomalu nechat chladnout. No pak už normální příprava majonézy…

27

 

Kachnička. Na kapustovém pyré, které mne normálně rozbilo. S hruškou Sous-Vide, 15 minut / 70 °C a pak prudce opéci v másle. A obalit ve strouhaném perníku. Já bych to klíďo píďo poprášil strouhaným chlebem…

37

 

Nakonec jedno video. Na FB to nedám, páč moc velký. Tak si to užijte tady. Koncert pro čtyři ruce Tondy a Jardy…

 

A já dnes končím, děkuju Lucii a kuchařům a rodině a přeju všem světový mír 😛 MDMP

 

Sdílejte...
Summary
Event
Electrolux? Kvalita, lidé, jídlo…
Location
Praha,Praha,ČR
Starting on
12/01/2016
Ending on
12/01/2016

Komentáře