Electrolux v La Bottega – to nejlepší v nejlepším prostředí
Kdyby se nedávno kdokoli zeptal na můj sen kuchaře a nenasytného jedlíka, asi bych neuměl odpovědět. Ne že bych nějaké ty tužby neměl. Jen bych si neuměl vybrat to, co nazvu snem. V ten den, přesněji večer 10.12.2015 se mi však jeden splnil. Znáte to? Přijdete do obchodu, lahůdkářství, restaurace a v tom množství dobrůtek si nedokážete vybrat. Jediné rozumné řešení? Všechno. Od každého kousek. Tak tohleto se mi splnilo v míře nejen vrchovaté, ale hlavně kvalitou opravdu výběrové. V restauraci La Bottega dík Electroluxu.
Electrolux
Pro mne bezvýhradně synonymum kvality co se domácích spotřebičů týče. Špičky ve vývoji obzvláště kuchyňských varných zón a parních trub. Jejich CombiSteam se SousVide je taky takovým snem. Prozatím ovšem nesplněným. Asi dva roky jsem v kontaktu s Lucií z Pleon Impact. PR konzultantkou Electroluxu, která mne opět neopoměla pozvat na jejich vánoční setkání. Za to jí moc děkuji. Užil jsem si opravdu fajnový večer v jehož závěru jsem se s ní konečně nechal zvěčnit. To je ten první obrázek.
Ta kombinace, Electrolux jako špičkový výrobce domácích i profesionálních spotřebičů působící na více než 150. světových trzích, v restauraci, bistru, obchodu a výrobně La Bottega, která působí také nadnárodně, je naprosto ideální. I tady totiž mohou klidně používat to, co já bych chtěl mít doma. A zdaleka ne jen tu jednu věc.
La Bottega Tusarova
Četl jsem o nich, slyšel o nich, zahlédnul jejich štít z tramvaje, protože do této lokality zamířím poměrně často. Ve čtvrtek 10.12. jsem k nim konečně i zavítal. A dočkal se naprosté spokojenosti, jistého úžasu, jakož i nadšení ze setkání s někým tak oddaným své práci, jako je manažerka Andrea Kanalášová. Tu jsem svou neodbytností, počítám, poněkud děsil a nechtěl takříkajíc pustit ze spárů. S ní je ten druhý obrázek.
La Bottega Tusarova je především dobrá restaurace, stylizovaná spíše jako bistro s obchodem a vybavená vlastní výrobou opravdu velké spousty originálních italských lahůdek. Popravdě, pokud bych měl já vymýšlet vlastní podnik, oni by byli mým jedinečným vzorem. Žádná nabubřelost. Jednoduchý industriální design celého prostoru, vše maximálně účelné. Jen bych stylizoval do spíše středoevropské a slovanské kuchyně. To je ale moje představa. Každopádně jsem u nich ochutnal asi nejlepší tatarák v životě a lilkový kaviár, který mne doslova odrovnal. Nemohl jsem se nabažit. Přestože ještě nedávno nepříliš velký nadšenec pro italskou kychyni, dnes jsem pravým opakem.
Několik obrázků
První kousek, amuse bouche ve skleničce, mne doslova zboural. Asi nejlepší tataráček jaký jsem kdy ochutnal. Uruguayské hovězí, falešná svíčková, křenová majonéza, kaviár, grissini…
Druhý byl lilkový kaviár. Ohromující. S marinovanými rozinkami, lístkem máty (myslím) a chipsem sýru Gran Moravia (asi)…
Marinovaný losos s pěnou a kuličkami něčeho, co neznám. Lososa už skoro nejím. Přežranost. Ovšem v tomto provedení nová dimenze…
Směska malé části dobrot připravených k ochutnání. Vynikající roast beef, marinovaný meloun, bulgur opět s rozinkami, pečený lilek s granátovým jablkem, vynikající originální altamurský chléb…
>> Nechci se tentokrát rozepisovat více. To hlavní jsem vypověděl a na ostatní fotky se podívejte na mém facebooku.
>> Děkuji Lucii za pozvání, neopavatelný vánoční večírek, dárek pod stromeček od Electroluxu a příjemné povídání.
>> Děkuji Andree Kanalášové za tu spoustu informací, vstřícnost a inspirativní nadšení pro tuto krásnou práci.
Rok 2015 byl pro mne opravdu náročný, v mnohém velmi přínosný, ale často i smolný. Každopádně tento večer byl jeden z nejlepších a, je to možná směšné, maximálně uspokojivý. Dobré jídlo v příjemném prostředí stavím totiž na stejnou úrověň jako například návštěvu skvělého divadelního představení. A to bylo ještě donedávna, dík Míše, to úplně nej…
PS: Aby bylo jasno. I mistr tesař se někdy utne. No vážně. Mezi těmi dokonalými lahůdkami byla i bramborová kaše. Parádně přesolená a hrudkatá. Osolil bych ji klidně tak za 4 mínus :O
MDMP