Šetříme v kuchyni
Pečené kuřátko s Gremolatou. K tomu vařené brambory s domácí Aioli omáčkou. Na levné vaření to zní poněkud nabubřele viďte. Ale není, věřte mi. Aioli není nic jiného, než česnekem ochucená majonéza vylepšená olivovým olejem. A protože ten drahý, panenský je tak chuťově výrazný, že postačí jen málo, není to vlastně ani příliš drahé. Každopádně chcete li, níže je soupis základních ingrediencí a inspirujte se perfektně sepsaným receptem tady. No a nebo si prostě udělejte majonézu. Nejdříve trocha teorie:
Aioli
– 1ks žloutek
– 1PL šťáva z citrónu
– 1čl dijonské hořčice
– 1ks stroužek česneku
– 1/4čl mořské soli nebo i více podle chuti
– 125ml olivového oleje (100 na vaření, 25 panenský)
V podstatě majonéza jen velmi výrazná v chuti a pouze ze žloutku. To by měla být vlastně i majonéza jako taková. Upřímně? Já na to kašlu už léta a není nic proti ničemu ten výsledek. Jen bělejší.
Majonéza
– 1ks vejce
– 3dl olej slunečnicový
– 1PL citrónová šťáva
– 1PL hořčice plnotučná
– sůl a pepř
Toto vše dáme dohromady v nádobce tyčového mixéru. Důležitá je shodná, pokojová teplota. Spustíme mixér, napočítáme pomalu do tří a zvedáme. Hotovo. Pak jen několikrát dolů a nahoru aby se dobře promíchala a odpočinek v lednici půl hodiny. Věřte mi, tohle je příprava pro nemehla a nelze nic pokazit. Výsledkem je tuhá a hodně hutná majonéza, která má velkou výdrž v chaldu. Já ji pak po troškách ředím kde čím podle momentální chuti.
Gremolata
– petrželka
– citrón
– česnek
Gremolata, nebo gremolada je v podstatě jen směs těchto tří ingrediencí. Z citrónu použijeme strouhanou kůru i šťávu. Petrželku posekáme na velejemno a česnek utřeme. Hotovo a můžeme servírovat k jídlu. Já přidávám ještě trošku oliváče pro lepší chuť. No a tentokrát navíc lžíci strouhanky, a dvě lžíce jemně strouhaného Eidamu. A toto v polovině přípravy na maso.
Nakonec to šetření
Něco vám prozradím. Ale pssst, je to tajemství veřejné. Kuře. Znáte? Všimli jste si jak jej poslední léta popisují na webu a v kuchařkách? Jako šťastného ptáka, který se vyhnul klecovému chovu a jeho šťastné maso, stejně jako vajíčka ze šťastných slepiček udělají šťastnými nás všechny. No tak prd přátelé. Já jsem velkým zastáncem tohoto způsobu přístupu ke zvířectvu chovanému pro maso. A stejně tak spotřeby od zobáčku po okraj letky. Malým už těch keců o štěstí. Ale hlavně, věřte mi, asi jsem velmi v životě ochuzen, ale neznám na Ostravsku, a to právě pro ně, pro své spoluobčany z kraje rodného sepisuju tyto "šetřivé recepty", neznám jediného osobně, který by se zajímal o to, odkud pochází to maso. Neee, ti co já je znám zajímají dvě možnosti. Buď to vyrostlo sousedovi na zahradě a je domácí, nebo to stojí pár kaček a pro to se jezdí do polska. Nejméně posledních 20-25 let. Jo! Berte nebo nechte bejt.
Tak takhle jako o šetření. No a dál? Šetříme čas. Takže příprava za pomoci vysoké teploty. Je to krásně rozpočtené na časy…
1/ Rozpálíme troubu na 250°C. To trvá 15-20 minut. Připravíme si maso. Tedy kuřecí kousky, já rozebrané čtvrtky, solíme a nějak dále ochutíme. Já sušeným česnekem. Nandáme do litiny naříznuté kolem kosti a s kouskem másla. Drahé? Tak Hery.
2/ Pod poklicí vložíme do trouby a dáme tomu 15 minut. Zatím si připravíme gremolatu. Tedy tu zapékací verzi. Takže petrželka, česnek, paprička, citrónová šťáva, strouhanky. Po lžíci. Sýra dvě lžíce. Promícháme a nandáme na maso.
3/ Dalších 15 minut a troubu vypneme. Nejpozději nyní podlijeme. Ale to si raději odhadněte sami. Každopádně podlité vrátíme zpět do trouby a valíme makat, nakupovat, učit se s dětmi a takové ty věci co já neznám. Heč..??..
Každopádně za 2-4 hodiny je to stále teplé. A za 6 taky, když tomu zapneme lehký ohřev. Máme li tu možnost. A tak nandáme na talíře s chlebem, brambory, rýží. No však to znáte.
Jo a jen tak mimochodem, já přišel ke gremolatě poprvé tady. U Šárky, která prostě umí a ty taliány má jaksi v malíčku 🙂
Tak čus všeci. MDMP