Šetříme v kuchyni
Řízečky z plece, brambory šťouchačky, zelenina kvašená. Jo. Když už pořídíte tu akční vepřovou plec (například právě nyní v Zeman Maso-Uzeniny) na výpečky, pak rozhodně v rámci úspor stojí za to koupit více. Totiž, jasně že více je dráž, ale větší, nebo rovnou celá plec znamená, že po rozbourání máte krásný váleček a oříšek na řízky. No a teprve to co zbude, použijeme na vrabčáky. Nebo guláš. Nebo na paprice. Nebo co…
Vepřová plec je krásně univerzální
Protože ale je taky dost prorostlá tukem (ten snadno okrájíme), a šlachami (ty už jdou do svalu), je nejlepší krájet řízky spíše malé. A dobře naklepávat. Budou tenčí a smažení zabere tak devadesát sekund na kousek. Takže brnkačka.
Já rozhodně maso nakládám
Jen solí a česnekem. To úplně postačí. Klidně sušeným. Prostě to posypu a odložím v pixle do lednice na 24 hodin. Když tomu chcete extra pomoci, je vynikající našlehat si vajíčko s mlékem a do toho vše utopit. Na těch štyryadvacet hodin.
A to šetřerní? Úspory?
No co? Maso je to laciné. Brambory docela taky. Pomalu a nerad, ale vyrostl jsem z toho, že bych do šťouchaček bezvýhradně přidával lžíci másla. Tak to mám nejen levněji, ale i zdravěji. Smažíme v oleji, nebo sádle. Tady to neukecáme. Ale tyhle tuky nejsou nutně drahé a navíc je fajn, že ty lacinější oleje nejsou to, co před deseti lety. To dokázaly pěkně zasmrdět. A hlavně ta obloha. Parádní, zdravá, kvašená. Řepa a ředkvičky. Nebo si pěkně ručně v létě připravíme kompoty. A hotovo.
Já se podělil se spolubydlou a spokojenost jednoznačná. Vy se podělte s rodinkou a dobrou chuť. MDMP
Hola, vzácný příteli.
Díky za tyhle recepty za levné prachy. Jsou jasným důkazem toho, že vařit se dá úsporně, ale přesto chutně. A hlavně je to velká inspirace pro ty z nás, kteří se snaží ušetřit každou kačku a občas musí hodně přemýšlet co uvařit, aby se netočilo furt dokola to samé.
Tož fajně, chlope!!! 🙂
Vaření je jen o fantazii. Já, i když to někdy vypadá kdovíjak bohatě, vařím takto celý život. Tak snad to k něčemu je. Tobě i druhým… (Y)