Šetříme v kuchyni – Krůtí játra na smetaně
Super rychlovka za pár peněz. Není co více k tomuto říci, pakliže máte rádi játra. Nejsem si úplně jistý, jak to s oblíbeností vnitřností dnes je. Popravdě znám v posledních letech jen jednoho člověka, který právě jatýrka miluje. Cokoli dalšího ani náhodou. Já to s nimi mám tak porůznu a čas od času. Právě teď je období, kdy mi nedělá potíže připravit si je tak jednou měsíčně a krůtí jsou primární volba. Mívám ale období, kdy bych játra nedal do huby.
Krůtí játra jsou vlastně ideální volba. Hovězí to je beton s velmi výraznou chutí. Vepřová ujdou, ale taky to není vono. Přeskočím a kuřecí. To je zase jemná chuť a už tak nějak o ničem. Králičí, husí, kachní? Parádička. A drahá. No a ta krůtí jsou krásně mezi tím vším. Nenakupujete li v supermarketu plastikové vaničky s neskutečně předraženým obsahem, je průměrná cena 70-90 korun za kilo. To je prostě skvělé. Jo! A není z nich v podstatě žádný odpad. Není co čistit.
Krůtí játra na smetaně s kyselou okurkou
>> Takže na rozehřátou pánev tuk. Zajímavá kombinace je kachní sádlo s máslem. Přepuštěným. Ale to je na vás. Pomalu opékáme asi 5 minut…
>> Orestováno a můžeme ochucovat…
>> Sůl, pepř, kmín, cibule, česnek. Ta cibule syrová, nebo smažená. Pokaždé bude výsledek jiný…
>> Chci omáčku. Takže na 400 gramů masa lžička mouky a tentokrát jsem použil lžičku nesoldíku. Což je poněkud směšný název pro skvělou vegetu…
>> Vše promícháme a ještě chvíli restujeme. Vlastně teď je to nejdůležitější. To, co se malinko připálí, udělá pak barvu a chuť omáčky…
>> Jako vždy, zalijeme vroucí vodou/vývarem. Přestože právě játra mají tu krásnou vlastnost, že i vodě dají dostatek chuti, vývar je prostě lepší…
>> Pomalu pod poklicí dusíme doměkka. Já na indukci stupeň 3, 35 minut…
>> Stačít jen půl deci smetany, 5 minut klidného prohřívání a 10 minut odpočinku. Opět indukce. Její skvělá vlastnost je, že na stupni 1 už jen udržuje teplotu. Klidně dvě hodiny stále stejnou…
>> Hotovo, promícháme…
>> První porce s knedlíkem. To já si neodpustím. Ale klidně s rýží, brambory, jen těstoviny nemusím 😛 Jo! A ta okurka, nebo slaninové škvarečky…
A je to. Maximálně levné, snadné. Dalo by se říci, vaření pro začátečníky. Tak do toho. MDMP