Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Šetříme v kuchyni – mleté maso v akci

05-servisMleté maso je pořádně zrádné. Já bych tu srajdu v krabici ze supermarketu nepořídil ani za 10, ani za 150 kaček. Za prd to stojí pokaždé a levné navíc obsahuje maximálně 70% masa. Naopak akční "mleté polotovar" od Zeman Maso-Uzeniny za 79,90 kilo, to je vážně dobrá volba. Já ho koupil ze zvědavosti před asi dvěma roky. A okamžitě si oblíbil. Je to čisté maso, lehce voní i chutná po stařeném, což napovídá, že dobře vyvěšují původní celé kusy. Napsal jsem tehdy na jejich obchod a dostal jednoznačnou odpověď. Receptura s poměrem i kvalitou masa je jejich interní, melou 1:1 hovězí a vepřové. A je to vhodné na kde co…

 

Pozor na sůl

Ano, hned na začátku varování. Nejenže je dobré hlídat si ruku při solení, ale hlavně, kupovaná mletá masa už jsou solená. Téměř vždy. Takže pozor!

 

Karbanátky dopékané

Tady si musíte vybrat sami. Tradiční karbanátek je o vajíčku, mouce, strouhance, cibuli, česneku, soli, pepři, majoránce. No tak u mne zapomeňte. Žádná mouka a na 650 gramů masa jedna lžíce strouhanky. Druhou navíc bych unesl, aby to bylo klasičtější ale…

Je tady ještě možnost připravit je jako sekanou. Tedy namočit do mléka včerejší rohlíky krájené na kostičky. To je moc dobrá volba. A pozor. Starší neznamená suché jako troud. Ty se vám rozsypou. Chce to ty včerejší, gumové, ze sáčku.

A trojobal. Klasický karbanátek je smažený v sádle, obalený jako řízek. Já, protože je dopékám v troubě, na tom sádle jen opékám 2 minuty z každé strany. Troubu rozpálím 10 minut na 250°C, vypnu a usmažené kousky do ní šoupnu na dalších 10 minut.

 

06-servis chleba

 

Omáčka masová

To je parádní záležitost. Dá se jíst ke kde čemu, ale nejlepší je se špagetami. A protože se bavíme o laciné kuchyni, nebudeme shánět něco extra. Špagety nedoporučuji ty nejlevnější. Spíše střed ze supermarketu a pokud možno vaječné. Jo a al dente? Prosím vás, uvařte si je jak vám chutnají. Stejně jako mne stále dodnes nikdo nepřesvědčil o tom, že olivy jsou chutné, nejím ani těstoviny tak, jak by si je dělal Ital. Prostě ne a…

Ovšem pozor! Tu rozvařenou jídelnovou srajdu taky ne! Každopádně, maso, 350 gramů šoupneme na pánev a začneme pomalu opékat. Přitom lehce oddělujeme slepené kusy vařečkou. Nesnažte se ale příliš. Jakmile se maso zatáhne ze všech stran, přidáme cibuli. Syrovou, nebo smaženou. Tu druhou klidně kvalitní kupovanou. To není nic proti ničemu, víte li kde koupit. Do 120. kaček z kilo OK.

Jakmile máme restováno, přidáme půl deci červeného vína a přidáme teplotu. Necháme odpařit. Drahé? I prd velebnosti. Lahvinka, sedmička slušného vína za 80-120 ujde a na vaření ji máte v lednici na 1.-3 měsíce. Takže odpaříme, přidáme půl plechovky krájených rajčat, promícháme a zalijeme vroucí vodou. Sůl, a na tu opět pozor. Pod poklicí pomalu dusíme.

Dokončení je o vás. Od začátku je v tom sůl, pepř, česnek. Chcete pikantnější? Tak paprička. Italštější? Bylinky. Já chci určitě měkké, takže pod tou poklicí velmi klidně nechám tři čtvrtě hodiny. No a ty hroudy? Někdy v průběhu přípravy to pomačkáme tou věcí na brambory. Více co myslím. A pokud se špagetami, tak hned do scezených a pěkně spolu promíchat.

 

09-servis

 

Retro vzpomínka

Moje máma kdysi v pradávných pračasech připravovala něco, co bych dnes nedal do huby. Ovšem jako dítě jsem to miloval. A moje sestry taktéž. Chodil jsem, když zbylo, do trouby na studené. A co že to? No prostě do uvařených špaget vmíchala vepřovou konzervu, sterilované lečo, pořádně to zasypala strouhaným Eidamem a zapekla do zlatava v troubě.

 

Dnešní kvalita

Já bych tamto oné už opravdu nejedl. Co ale dnes musím doporučit? Parmazán. Já vím, bavíme se o levném jídle. Ale! 50 gramů české verze Gran Moravia vás nezruinuje. A pak, sotva lžička, ale raději dvě na porci, to vás opravdu dostane. Ta chuť je úžasná a vše co jste neinvestovali do primární přípravy vyzdvihne o dva levly vejš. Fakt! Zapomeňte na Nivu a podobné blbiny.

 

Na druhý den

Obě dnešní jídla jsou charakteristická jednou zásadní věcí. Ty namíchané špagety můžeme odložit do lednice a vzít jako oběd do práce. Nechci tady nikomu sahat do svědomí, ale umíte používat mikrovlnku? Já když vidím co kolegové s těmi obědy provádí, žasnu a trpím. Jídlo vysypané do talíře, nezakryté, v tom přístroji 3-5 minut naplno.

No tak to je průser!

Takže v krabici, půl hodiny předem z lednice, na plný výkon i s poklicí (malinko povolenou ať neulítne), 1-3 minuty podle množství. A hned neotvírat. Když už ten krám musíme používat, tak s rozumem prosím. No a co se karbanátků týče, to je úplně jiná liga. Jejich krása spočívá v tom, že druhý den a studené jsou naprosto univerzální. Jen tak s chlebem, s bramborovým salátem, do burgeru, jen malinko ohřáté…

 

08-servis opékačky

 

Tak dobré chutnání a pevné palců držení Hanico 🙂 MDPM

 

Sdílejte...

Komentáře